ŐSZIDŐ

Mindennapok a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központban

 „ …Jön immár az ismerős, szél lábú deres ősz.
Sepreget, kotorász, meg-megáll, lombot ráz.
Lombot ráz, diót ver, krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat, s harapja, kurtítja a hosszú napokat… „
                                                Kányádi Sándor - Jön az ősz (részlet)


20 éves a Család-, és Gyermekjóléti Szolgálat

2017.11.01-én ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Család-, és Gyermekjóléti Szolgálat Nagyhalászban. Az elmúlt két évtized alatt több strukturális átalakuláson ment keresztül az intézmény. 2008-tól a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ integrált szolgáltatásaként működik, miután közös intézményvezetés alá került az Idősek Otthonával. 2017. január elsejétől újabb szolgáltatással bővült a paletta, hiszen a Tipegő Bölcsőde is a Központ védőszárnyai alá került. Az intézménykomplexumban folyó, megyei szinten is elismert szakmai munkát a kezdetektől Dr. Bankus Andrea Zsuzsanna intézményvezető asszony irányítja.

Élményekkel teli ősz az Idősek Otthonában

Ahogy a fenti versikében is olvasható, az ősz beköszöntével egyre rövidebbek a nappalok, élénk színekbe öltözik a természet, a meleg, napos időt helyenként már felváltja a ködös, hideg, barátságtalan időjárás. Az emberek hangulata is megváltozik ilyenkor, a komor időjárás a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. Nyakunkon az ősz, semmi kétség! Azonban a bezártság érzés kialakulásának is megvan ellenszere. Programokat szervezünk, nem engedjük úrrá lenni magunkon a szürke, ködös nappalok hangulatát, amikor csak tehetjük, időseinkkel kimozdulunk a négy fal közül.

2017. szeptember 27-én "Időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények és azok megelőzése" címmel tartottak színvonalas bűnmegelőzési tájékoztatót a Nagyhalászi Rendőrőrs munkatársai a Multifunkcionális Szolgáltató Központban. Időseink nagy érdeklődéssel hallgatták az előadókat ezzel a mindig aktuális témával kapcsolatban.


Elérkezett az őszi betakarítás ideje. A kedvező időjárást kihasználva lakóink örömmel láttak neki a teendőnek. Kis konyhakertünkben idén is csodálatos sárgarépa termett, meghálálva a gondos kezek munkáját. A fárasztó, de nagyon élvezetes közös munka eredményében együtt gyönyörködtünk.


2017.10.02-án városunk ismét remek programmal kedveskedett a szépkorúaknak az Idősek világnapja alkalmából. A Művelődési Házban tartott rendezvényen Orosz Károly Zsolt Polgármester Úr köszöntője után két lakónk, Veres Jánosné Sárika néni és Szoboszlai Imréné Rózsika néni szívhez szóló szavalata osztatlan sikert aratott. A Talán Teátrum művészeinek csodálatos előadása is szép ajándék volt Időseink számára. Az előadás után a szervezők a rendezvényre látogatókat vendégül látták néhány finom falat erejéig. Szintén e jeles nap alkalmából látogatott el intézményünkbe az Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület. Egy kedves, vidám műsorral ajándékozták meg intézményünk lakóit. Ezúton is nagyon köszönjük, hogy bokros teendőik mellett ismét szakítottak időt az előadásra, és látogatásukkal, valamint ajándékukkal megörvendeztették időseinket.


        

Gyönyörű színekkel, bőségszaruval érkezett meg az ősz a Tipegő Bölcsődébe is. Az apróságok festéket ragadtak, és megmutatták nekünk, hogy ők milyennek is látják ezt az évszakot. Barna, sárga, bordó színű tenyérlenyomatokat készítettek az apró művészek. Hétről hétre könnyen megvalósítható, mindig naprakész ötletekkel állnak elő, igazodva a jeles alkalmakhoz és aktualitásokhoz. Nem is hinnénk, hogy mekkora lehetőség, kreativitás rejlik egy kis nyomdázásban, köszönhetően gazdag gyermeki fantáziaviláguknak. A gyerekek garantáltan élvezik, és a gyerkőc kézlenyomatából készült alkotás örök emlék, kedves ajándék lehet akár családtagoknak is. A gyermekek vidám, közös felfedezés közben élvezik az ősz nyújtotta örömöket, mert ez az évszak is tartogat számukra kincseket bőven.
                                                     


A Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ Idősek Otthonának lakói a Talán Teátrum előadóművészeivel

Születésnapi zsúr a Tipegő Bölcsődében


Tornafoglalkozás a Tipegő Bölcsődében

Kovácsné Gulácsi Ilona