VISSZATEKINTÉS ÉS SZÁMVETÉS

Visszatekintés és számvetés


A Nagyhalászi Petőfi Sándor Művelődési Ház alapító okiratában rögzítettek alapján az intézmény feladata: a kulturális értékek közvetítése, bemutatása, teremtése, megőrzése. A társas és közösségi élet szervezése, társas, illetve közösségi életre nevelés: a kötetlen, közös művelődés lehetőségeit biztosító szolgáltatások nyújtása.  Az alkotó művelődési közösségek, csoportok rendszeres művelődési formák segítése, előadássorozatok, szórakoztató rendezvények megszervezése.

Nagy kihívás ez egy olyan világban, ahol a média szinte megfellebezhetetlen. Mi mégis arra törekszünk, hogy ezeknek a feladatoknak megfeleljünk.

2016-ban számos hagyományos rendezvényünk mellett újakkal bővítettük a kínálatunkat. Most csak az újakról írok, mert mindent számba venni, nagyon sok lenne.

Áprilisban az Egészség Szombaton az egészséges életmódot népszerűsítettük előadásokkal, bemutatókkal. Gyakran hallunk róla, sok-sok program, konferencia, tanfolyam van országszerte. Nálunk először azt kell elérni, hogy az embereknek igénye legyen rá. Nem egyszerű a feladat. Van, ami a pénztől is függ, de nem minden. Tájékoztató előadások, bemutatók szervezését továbbra is folytatjuk. Reméljük a néha sziszifuszinak tekinthető munka, egyszer sikeres lesz, az emberek odafigyelnek magukra és javítanak életminőségükön.A játszóházi programunk már évek óta két-három heti rendszerességgel folyik. Témáinkat az évszakokhoz, ünnepekhez igazítjuk. Vannak állandó törzstagjaink, akik nélkül a játszóház el sem kezdődhet. Van olyan, hogy 4-5 gyerek van, van olyan, hogy nagyon sok. A Nagy Tojásvadászatot a húsvéti játszóház alatt rendeztük meg. A művelődési ház melletti területen kb. 100 csoki és hímes tojást rejtettünk el. A keresgélés izgalmas, jó móka volt még a hideg ellenére is. A 2015-ben először rendezett gyermeknapi programunkat, családi futóversennyel egészítettük ki. Voltak bátor jelentkezők, reméljük jövőre többen lesznek. A szabadidősport az egészséges életmód partnere. A gyermeknapi program lazán, jókedvűen, családias légkörben zajlott, amit nagyon fontosnak tartunk  és amit sokan szeretnek.


A hagyományos tematikával működő, nagyon szép múltra visszatekintő Garabonciás Tábor után augusztusban Indián Tábort hirdettünk. Elsősorban az alsós korosztály vett részt a táborban, amely tematikusan az indiánok életével, néprajzával foglalkozott, sok-sok ismerettel, kézműves foglalkozással. A tábor nagyon tetszett a résztvevőknek, már második nap megkérdezték, hogy lesz-e jövőre is. Lesz, mert mi, a felnőttek is jól éreztük magunkat, már készülünk az új táborra.


I. Rétközi Futóverseny a Rétközi Vásár kísérőprogramjaként, Kormány László segítségével került megrendezésre. Lacinak szívügye a szabadidősport, a futás. Kölcsönösen tudunk egymásnak segíteni, és ez jó.  1.6, 5, 10, 21.5 km-es távokon voltak nevezőink, szép számmal érkeztek futók a környékről és Nagyhalászból is. A lebonyolításban a rendőrőrs, a polgárőrség és a sportbizottság is segített. A futók meg voltak elégedve a szervezéssel, ötleteikkel, javaslataikkal segítették munkánkat.

Októberben indítottuk a Ringató foglalkozássorozatot a legkisebbeknek. Pár hónapos kortól már részt vehetnek a babák és mamák. A program, ahogyan bárhol máshol az országban, Gróh Ilona útmutatása alapján, általa képzett szakember, Ferenczné Endresz Klára vezetésével folyik két hetente. Az anyukák nagyon örülnek a kezdeményezésnek, mi pedig annak, hogy egyre többen csatlakoznak a csoporthoz.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt régi és új programjainkra!
Jelenleg egy pályázatunk elbírálás alatt, egy pedig beadás előtt van. Mindkettő új programelemeket tartalmaz. Bízunk a pozitív döntésekben!

Szennai-Nagy Erika, igazgató