A KÖNYVTÁR ÉLETÉRŐL


A könyvtár a béke és nyugalom szigete – vélekednek sokan, és mennyire igazuk van. Azonban, hogy ezt a környezetet megteremtsük, nagyon sok munka áll mögötte. Az utóbbi évek lehetőségeivel élve a nagyhalászi könyvtár dolgozói létszáma is kiegészült 3 fő kulturális közfoglalkoztatottal. Ugyanúgy be kell vonni őket a könyvtári munkafolyamatokba, ahogyan a szakvégzettségűeket. Jó kezdeményezés, mert ez által nagyobb rálátást kapnak a szakmára, és a könyvtár is profitál, nemcsak a hagyományos könyvtári tevékenységek segítése esetén, de a rendezvényszervezések kapcsán is.Akik kapcsolatban vannak a könyvtárral, azok tapasztalhatták az utóbbi években, hogy megnövekedett az intézmény által kínált különböző típusú rendezvények száma. Továbbra is megmaradtak a hagyományos - könyv, folyóirat – kölcsönzés, emellett a könyvtárközi kölcsönzés is a mindennapi tevékenységeink sorába tartozik.

A rendezvényeink megerősödése a helytörténeti előadások sikerével kezdődött. Ki ne emlékezne Dr. Nagy Ferenc emlékezetes estéire, aki Nagyhalász mellett mindig becsempészte szülővárosa, a szomszédos Ibrány megemlítését is a történetek soraiba. Innen kezdtünk el építkezni és lett Olvasónapló-pályázat, amelyet évről-évre elindítunk, utólag pedig már az eredményhirdetést a költészet napi közös versmondással kapcsoljuk össze, amelyet a Csuha Antal Baptista Általános Iskolával közösen szervezünk. A gyerekeknek szól a húsvéti locsolóversmondó versenyünk is, melyen azok is szeretnek részt venni, akik szavalni nem annyira szeretnek.

Az álarckészítő, húsvéti dekorációs és terméskép-, valamint rajzpályázataink is igen népszerűek a lelkes kézműveskedni szeretők körében. Itt már az idősebb generáció is szívesen bekacsolódik, tavaly gyönyörű kompozíciókat kaptunk a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központtól és a Nagyhalászi Református Idősek Otthonától.

Nagyon sok kiállítás helyszíne is a könyvtár nagyterme, amely nemcsak esküvői szertartás színhelye, de a kiállítások, író-olvasó találkozók, előadásoknak is teret ad. Az elmúlt évben – a teljesség igénye nélkül- láthattuk Kesztyűs Tibor, Zsadányi Zsolt, Rácz Ildikó, Huzrik Anna, Bíró Tamás festményeit. Új kezdeményezésünk az Ágoston Bettina stylist tanácsai, előadása, amely főleg a hölgy látogatóinknak szól. Az elmúlt évben Boldizsár Ildikó meseterapeutával Bán Magda volt rádiós műsorvezető beszélgetését hallgathatták meg az érdeklődők. De legalább ennyire sikeres volt a Hagymási Magdika, Tóth Bandi elszármazott házaspárral szervezett találkozónk, melyet a városnaphoz kapcsolódóan szerveztünk meg. (És megígértük, hogy lesz folytatása.)

A Magyar Népmese Napját, a Nagyhalászi Református Óvodát és a Csuha Antal Általános Iskolát és a sarmasági gyerekeket bevonva, évek óta megünnepeljük vetélkedővel, rajzversennyel, közös felhívásokkal. Az október 6-a megünneplése is közreműködésünkkel valósul meg évente.
A közös karácsonyfa állítás a kúria udvarán történik meg minden évben sok jó ember közreműködésével, valamint a betlehem és a városi adventi koszorú is a könyvtárban dolgozók feladatai közé tartozik. Segítséget nagyon sok helyről kapunk, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni, valamint a jövőben is számítunk rá.

Advent idején mézeskalácssütést már két éve szervezünk, amelyen részt vesznek az Őszirózsa Nyugdíjas Klub és a Fontos vagyok magamnak! Egészségklub tagjai, valamint a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ lakói és kísérőik. Ebben az időszakban, az elmúlt évben a Nagyhalászi Eszterlánc Kézműves Egyesület egy hónapig tartó kézműves vásárt tartott termékeik kínálatából a könyvtár kistermében.

Ebben az évben A Magyar Kultúra Napját a Vándor Vokál Énekegyüttes fellépésével ünnepeltük meg a Kultúra Nova Kulturális Egyesülettel közös szervezésben. A napokban pedig, a mindennapi feladataink mellett a Szabó Magda felolvasómaratonra készülünk, szervezünk, amely február 21-én (kedden) 13 és 17 óra között kerül lebonyolításra a könyvtárban,amelybe a település lakosságának nagy részét szeretnénk bevonni valamilyen módon. Még várjuk a jelentkezőket felolvasónak és hallgatóságnak egyaránt!

Mindemellett pályázunk folyamatosan, (köszönet a segítségért Tompa Anita, Dr. Laczják István és Vágner Béláné, Anikó részére) munkanaplót, statisztikát készítünk és készülünk a könyvtári táborra, amely tavaly bizony elmaradt és nagyon-nagyon sokan sajnálták és kérték, hogy ebben az évben mindenképpen szervezzünk.
Nagyon jó érzés, hogy szükség van ránk, reméljük, a sok program elnyeri a település lakosainak tetszését és javaslataikkal továbbra is segítik munkánkat. Mi továbbra is szeretettel várunk mindenkit a könyvtárba!

Móréné Erika