INTERJÚ OROSZ KÁROLLYAL - II. rész

Szerencsére rengeteg jó dolog történik mostanában Nagyhalászban, és még jobbakra van kilátás, úgyhogy ismét van miről beszélni Orosz Károllyal, városunk polgármesterével.


KATT A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!

A közfoglalkoztatás jó ütemben zajlik, építik a járdákat, a Táncsics, a Kiss Ernő, az Irinyi utcákon és a Kossuth közben már be is fejeződtek a munkálatok, de jövőre folytatjuk ezt a hasznos tevékenységet.
Nagy várakozás előzi meg a TOP-os pályázatokon való részvételt, pár pályázatot már be is adtunk.

Ilyen a József Attila utca közlekedésének fejlesztése: a Kossuth utca és a József Attila utcák kereszteződésétől az óvoda előtti kereszteződésig, onnan pedig az Ibrányi utcáig 6 méterre kiszélesítenénk az utat, de a két oldalon 1,25-1,25 méter szélességben kerékpáros utat alakítanánk ki.

A jövőben egy kerékpárút csatlakozna ehhez, ugyanis a jelenlegi kisvonattól tervezzük egészen Tiszatelekig, de ez az új kerékpárút még a távlati jövő zenéje.

Fontos még a szociális alapszolgáltatások bővítése, fejlesztése: két járműre pályáztunk a szociális étkeztetés és a gyerekjóléti szolgálat gépjárműinek cseréje céljából.

A Vasvári Pál utcai óvoda bővítésére, fűtéskorszerűsítésére szintén pályáztunk, és építenénk egy játszóudvart is az intézménynek. A jogszabályi előírásoknak megfelelően: ugyanis ki kell alakítanunk két vizesblokkot, ezért is lenne aktuális ez a fejlesztés.

A Zöld Városközpont kialakítása Nagyhalászban kulcsprojekt lenne. Elemei
- a régi rendőrőrsből kialakítanánk egy internetkávézót és egy régiségpiacot
- parkolót építenénk a művelődési ház mellett
- két leállósáv kialakítása a hivatal és a kúria között
- gördeszka- és görkorcsolyapálya létrehozása a műfüves pálya mögött
- strandfoci- és strandröplabda-pálya kialakítása a műfüves pálya előtt
- az Új utca és a fehér iskola udvara között a csatornaparton sétány kialakítása, vízgyűjtőkkel, látványelemekkel (pl. fahíd, kis patak)
- a kúria melletti játszótér felújítása
- gyermekorvosi rendelő mellett kis park építése, két kültéri játékkal.
- kerékpáros pihenő az Arany János utcán.Az Arany János utcán a csapadékvíz elvezetése még nem teljesen megoldott, erre engedélyes tervvel rendelkezünk, és a napokban beadásra kerül az elkészült pályázat. Az Arany János utca végén épülne egy csapadékvíz-befogadó, megszüntetnénk a kerékpárút mellett itt-ott áldatlan állapotokat. Ezt segítené például egy víztározó a pálinkafőző környékén.

Jó hír, hogy útfelújítási pályázatunkat (körforgalom kialakítása az Erzsébet presszó előtt, útfelújítással az ibrányi fakocsmáig) támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és a támogatólevelet már el is küldte államtitkár úr. A napokban érkezett a döntésről az értesítés. Ennek köszönhetően a tervezési munkálatok befejezése után 2017 március-áprilisában elkezdődhet a kivitelezés.

A TOP-os fejlesztések mellett a Vidékfejlesztési Pályázatokon is indulunk, a művelődési ház felújítására, fűtésének és világításának korszerűsítésére is pályázunk, napelemmel is ellátnánk az épületet. Türelmesen várjuk a döntést pályázatunkról.

A Belügyminisztérium felé két kisebb pályázatot nyújtottunk be: az új idősek otthonának festése, filagória építése, térburkolás az egyik célja, a Vasvári Pál utca felújítását, padkarendezését célozza a másik.

Fontos terület a közmunka. Sok kézi munkát végeznek el a paprika- és uborkaföldeken, mindig sok a kapálnivaló, de a gondos kezek munkája minden kultúrában meglátszik.

Fontos leszögezni: sokan próbálnak kijátszani bennünket, (táppénz, igazolatlan napok stb.) de a munkások nagy része becsületesen, tisztességesen dolgozik, értékteremtő munkát végez. Aki pedig más utat választ, előbb-utóbb szembekerül azzal, hogy nemcsak közmunkás nem lesz, de az FHT-t sem kapja a továbbiakban.

AZ INTERJÚ ELSŐ RÉSZÉT ITT OLVASHATJA EL!

BACSKAI J.