ÉVGYŰRŰK

Mindennapok a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központban


A hosszantartó rekkenő hőség idén nyáron nem sok lehetőséget adott a kinti programokra időseink számára. Inkább az árnyas, szellős helyeket kerestük. A lakóink igényeinek megfelelő programokat szerveztünk, valamint helyet biztosítottunk a közösségi szervezésű rendezvényeknek is, lehetővé téve ezzel a szociális izoláció elkerülését, biztosítva a harmonikus életvitel megteremtését. Olyan programokat, elfoglaltságokat biztosítottunk, amelyek felüdülést jelentettek testnek és léleknek egyaránt.

Nálunk járt az Aprófalva Hagyományőrző Népdalkör


Rendszeresen visszatérő vendégként a közelmúltban ismét intézményünkbe látogattak az Aprófalva Hagyományőrző Népdalkör tagjai. Színvonalas, vidám műsorukkal most is mosolyt csaltak lakóink arcára.  Köszönjük szépen, hogy számos teendőjük közepette is szakítanak időt arra, hogy szívet-lelket melengető előadásaikkal színesebbé tegyék hétköznapjainkat. .Mozgással az egészségért
A mentális frissesség megőrzését segítő tevékenységeken túl a fittség megőrzését is szem előtt tartva állítjuk össze napi, heti programjainkat úgy, hogy mind a nagymozgással, mind a finommozgással kapcsolatos tevékenység elegendő teret kapjon. A mozgás minden életszakaszban jótékony hatással van a szervezetre, megkönnyíti a mindennapi teendők elvégzését, legyen szó bevásárlásról, higiénés szükségletek kielégítéséről, vagy a lakótársakkal eltöltött aktív időről. Az idős emberek a korral járó élettani változások, betegségek miatt is egyre kevesebbet mozognak. Romlik a testtartásuk és gyakran észre sem veszik, hogy egyre görnyedtebben ülnek, vagy előrehajolva járnak annak ellenére, hogy tudnának egyenesen is. Ezeket figyelembe véve intézményünk lakói számára napi rendszerességgel tartunk a délelőtt folyamán egy könnyű, átmozgató tornát, amely nemcsak fizikailag van jó hatással rájuk, hanem mentálisan is tréningezi őket. Lakóink a senior torna csoportos formáját választják, ami növeli az önbecsülést és az önbizalmat is. A könnyen követhető gyakorlatok javítják a kondíciót, segítik a fittség és a mozgékonyság megőrzését, a csontritkulás megelőzését, ezen felül a torna orvosságot nyújt a merev ízületekre, segít az izomerő fejlesztésében, az állóképesség és az egyensúlyérzék javításában is.A nagymozgások mellett a finommozgással kapcsolatos feladatokat is végzünk. Időseink egészségi állapotuknak megfelelően, szorgalmasan munkálkodnak.  Manuális-, és kézműves tevékenységeinken keresztül igyekszünk olyan feladatokat végezni, amelyek jótékony hatással vannak a finommotorikus készségek szinten tartására is. Ilyen tevékenységek pl. a vágás, tépés, rajzolás, hajtogatás, babfejtés, diópucolás, stb. Íme néhány alkotás, amely az elmúlt hetek alatt próbára tette időseink kézügyességét, és megmozgatta képzelőerejét. Azonban más jellegű foglalatosságot is örömmel végeznek. A. közelmúltban pl. babfejtésre is sor került. Lakóink szívesen végeznek ilyen, és ehhez hasonló tevékenységeket is, amely kellemes és egyben hasznos időtöltés. 

     

Rétközi vásár
A következő, remekbe szabott program volt lakóink számára a Rétközi vásárra való készülődés, és a vásárlátogatás. Kezünket és fantáziánkat is egyszerre megmozgató tevékenység volt a Levendula baba elkészítése a szervezők "Alkoss levendulával! " című felhívására. Örömmel tölt el minket, hogy nagy gonddal készített alkotásunk I. helyezést ért el a vásáron. Időseink szívesen látogattak ki a sokadalomba is, ahol nézelődés után egy-egy kisebb vásárfia is gazdára talált.Beköszöntött az ősz. Szebbnél-szebb színek, friss levegő, nyugalom. Sétálunk az udvaron, a kertben, készülünk az őszi betakarításra. Üdítő program a testnek, színterápia a léleknek. Kezdődik a bevackolós időszak, gyakrabban kerülnek elő a könyvek, magazinok, filmek, zenék, dekorálás, minden, ami kikapcsol, örömet ad kis lakóközösségünk tagjai számára.

TIPEGŐ BÖLCSŐDE
A nyár folyamán elvégzett felújítási és karbantartási munkálatok után ismét gyerekzsivajtól hangos a Tipegő Bölcsőde. Az apróságok szeptember elejétől újra benépesítik az intézményt.
Nagyhalász központjában, csendes, nyugodt helyen, zöldövezetben található a bölcsődénk. Intézményünkben két bölcsődei csoport működik, amelyek 12-12 kisgyermek ellátását, szakszerű gondozását- nevelését biztosítják 20 hetes kortól 3 éves korig. Feladatunknak tekintjük a gyermekek fejlődéséhez szükséges biztonságos, gyermekbarát környezet megteremtését. Nagy hangsúlyt fordítunk az egyéni bánásmódra, az önállóság elősegítésére, a gyermekek kreativitásának kibontakoztatására.
Mit nyújt a bölcsőde a gyermekeknek?

  • a fokozatos szocializációt
  • a közösségbe való zökkenőmentes beilleszkedést
  • jól felépített napirendet, ami hozzájárul a megfelelő életritmus kialakulásához
  • a kultúrhigiénés szokások kialakítását
  • a társas együttélés szabályainak megismerését, elsajátítását
  • beszédfejlődést, szókincs gyarapodást elősegítő foglalkozásokat, sok mese, dal, mondóka, játék segítségével 
  • manuális tevékenységeket ( rajzolás, gyurmázás,  ujjfestés, tépés,  ragasztás )
  • rendszeres orvosi felügyeletet

A gyermekek napi ellátásáról, a napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna) biztosításáról intézményünk konyhája gondoskodik, szem előtt tartva a gyermekétkeztetésre vonatkozó szabályokat. Az intézményi ellátás térítésmentes.
Bölcsődénk hétfőtől-péntekig 7:00- 17:00-ig tart nyitva.

Bölcsőde kóstolgató
Szeretettel várjuk leendő bölcsődéseinket és szüleiket a „Bölcsőde kóstolgató” néven megrendezésre kerülő alkalmainkra, ahol a bölcsődébe készülő kisgyermekek és szüleik együtt ismerkedhetnek meg a bölcsődei élettel, az ott folyó munkával.  Az új gyermekek fogadása, a beszoktatás az év folyamán folyamatosan történik.  Év közben a megüresedett férőhelyre felvett gyermekek kezdik meg bölcsődei beilleszkedésüket.

Kovácsné Gulácsi Ilona