TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV KÉSZÜL

 

Álomszerű kiállítás Hegedűs 2 László műveiből

Nagyszabású kiállítás nyílik Hegedűs 2 László alkotásaiból a Pécsi Galériában június 2-án, 17 órakor. A tárlaton a pécsi kötődésekkel is rendelkező művész hetvenhat festménye, egy installációja és egy filmje tekinthető meg július 16-ig.

Az alkotások a 2000-es évektől napjainkig ölelik fel, Hegedűs 2 László erre az alkalomra összeállított vizuális költészetét. Tematikai kapcsolatot jelent közöttük az álomszerűség; a képek többnyire elmosódottak, észrevétlenül átszivárog rajtuk az irrealitás a félálomszerű hangulat. A kiállítás három-tételű, álló és mozgókép poézisa, egy esti kutyasétáltatás egymásba zárt magányát, valamint egy fel nem vett telefon csörgéseinek exponált időn túli világát, az élet múlandóságát vizionálja belső monológjaiban.

A kiállítás címe: 506 933ÁLOM, a számok valójában a művész telefonszáma, ami jelzi az alkotó nyitottságát: örömmel fogadja a visszajelzéseket, a kiállítás látogatói akár fel is hívhatják, hogy megosszák vele véleményüket. A kiállítás különlegessége, hogy Hegedűs 2 László 1964-’67 között kollégistaként a Pécsi Galéria fölött lakott, így több mint fél évszázad elteltével tér vissza erre a helyre, immár saját tárlatával.

Hegedűs 2 műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve, poézise egyaránt jellemzi a vizuális műfajokban létrehozott alkotásait. A képzőművészet, a film, a fotó, az irodalom, területéről alkotott gondolkodása és eszközhasználata már a ’70-es évektől túlmutat a „csak fotográfus”, a „csak filmes”, „csak képzőművész” műfajokon. Hegedűs 2 László képképző művész a magyarországi kortárs színtér kivételes jelentőségű alkotója. Eltérő technikai médiumokban (fotó, film, festmény, nyomat, installáció…), különféle művészeti eszközökkel létrehozott alkotásai döntően hozzájárultak a jelentésközvetítő eszközök és módszerek megújulásához.

Bibliográfia:

Hegedűs 2 László 1950-ben született Nagyhalászban. 1986-ban Pécsen elvégezte a Művészeti Gimnáziumot, majd 1970-ben Budapesten a Kirakatrendező Iskolát. 1973 és 1986 között a Pannónia Filmstúdióban filmgrafikákat tervez, filmeket rendez. 1980-tól rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi kiállításokon, filmfesztiválokon. Egyedüliként tagja a három országos vizuális művészeti szervezetnek, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Filmművészek Szövetségének, valamint a Magyar Filmakadémiának. Állami díjai: 2002: Munkácsy-díj, 2009: Balázs Béla-díj, 2005: városi díj, Deák Dénes-díj, megyei díj, 2006: Príma fődíj, 2016: Nagyhalász díszpolgára.

Kiállításmegnyitó: június 2. 17.00, Pécsi Galéria (Széchenyi tér) Megnyitja: dr. Keserü Katalin.
Megtekinthető: július 16-ig, kedd–vasárnap: 10.00–18.00

HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ, 506 933ÁLOM című, 2 tételből álló vizuális költeménye, egy esti kutyasétáltatás egymásba zárt magányát, és egy fel nem vett telefon csörgéseinek exponált időn túli világát, az élet mulandóságát vizionálja belső monológjaiban. Képein észrevétlenül átszivárog az irrealitás. A H2 óra, amelyen csak a másodpercmutatója van, körbe-körbe jár, miközben Esterházy Péter hangján haljuk, - hogy múlik az idő… hogy múlik az idő… hogy múlik az idő… - véget nem érő ismétlődéssel. A második tételben, „ottálltamésvártam”, egy pályaudvar belső terének fix pontja előtt, elő- és eltűnő emberek elmosódó foltjai váltakoznak, amit egy, sejtelmesen homályos, még beazonosítható tárcsás telefonon és egy madár konstellációjának sorozatképei zárnak le. A téma mozgókép változatában pedig az ismétlődő csörgést követően a film végén Esterházy Péter szólal meg, halló… halló… halló… halló…