BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCSOK A NYÁRRA

 

Bűnmegelőzési tanácsok  a nyári szünidőre
Nemsokára eljön a gyerekek által már nagyon várt nyári szünet, a jól megérdemelt pihenés, sportolás, kirándulás, sok-sok játék és persze a nyaralás ideje.

Sajnos a bűnözők is készülnek
erre, ilyenkor megnő a strandi lopások, gépkocsi lopások, gépkocsi-feltörések, alkalmi lopások, zseblopások száma. Az elkövetők könyörtelenül kihasználják a szabadságukat töltő emberek esetleges könnyelműségét, a felhőtlen, illetve felelőtlen szórakozásból adódó figyelmetlenségét. A strandokon őrizetlenül hagyott táskák csábítják a tolvajokat, nem tűnik fel senkinek, ha a földről valaki felemel egy hátizsákot, vagy „összepakolja" a törölközőn hagyott, illetve letakart műszaki cikkeket, pénztárcát. A parkolókban hagyott gépkocsikra is veszély leselkedhet. A látható helyen hagyott értékesebb tárgyak (kamera, fényképezőgép, GPS, mobiltelefon, tablet, táskák) a gépkocsi-feltörőknek könnyű célpontot jelentenek, szinte csábítják őket. A szálláshelyen, apartmanban levő értékekre pedig a besurranó tolvajoknak és a betörőknek fáj a foga.

A probléma összetett, de az első lépéseket magunknak kell megtennünk, hogy ne váljunk áldozattá.

Gyermekeink védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja.

- Beszéljük meg, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartjuk vele a kapcsolatot! Fontos, hogy mindenki tartsa magát az előre megbeszélt időpontokhoz. A szülők, nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hová mennek, hol tartózkodnak!
- Gyermekünkkel a munkaidő alatt is rendszeresen tartsuk a kapcsolatot, például telefonon keresztül előre megbeszélt időpontokban!
- Ha a gyermek elmegy otthonról, a lakáskulcsot ne hordja feltűnően a nyakában!
- Gondoskodjunk arról, hogy legyen a gyermeknél olyan irat, amelyből megállapítható a kiléte és a szülők elérhetősége!
- Mindig beszéljük meg a gyermekünkkel, ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért!
- Tudatosítsuk benne, hogy idegeneknek soha ne nyisson ajtót, a lakásba ne engedje be őket, továbbá a telefonon keresztül se árulja el, ha egyedül van otthon! Az ajtóra szerelhető biztonsági lánc is csak akkor tölti be szerepét, ha azt használják is!

Zavartalan pihenésük érdekében fogadják meg a Rendőrség tanácsait!

Képtalálat a következőre: „búnmegelőzés nyár”- Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet!
- Csak a nyaraláshoz, pihenéshez elengedhetetlen felszerelést vigyék magukkal!
- A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyakat, ékszereket, bankkártyát, iratokat hagyják otthon, vagy biztonságos helyen!- Amennyiben nagy tömeget vonzó rendezvényen tartózkodnak, fokozottan figyeljenek értékeikre, táskájukat ne hagyják őrizetlenül! Értéktárgyaikat, irataikat ne tegyék ruházatuk, táskájuk külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezzék el!
- Csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigyék magukkal a strandra, azt is több helyre elrakva! Vigyázzanak bankkártyájukra is, a PIN kódot soha ne írják rá, ne tartsák közvetlenül mellette!
- Mobiltelefont, fényképezőgépet, kamerát, a gépkocsi kulcsait ne hagyják őrizetlenül, használják az értékmegőrzőket!
- A gépkocsit mindig zárják be, értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyjanak látható helyen az utastérben, ezeket inkább a csomagtartóban helyezzék el!
- Nyaralója, apartmanja ablakait, ajtajait és a kerítéskaput távozáskor mindig zárják be!
- Amennyiben mégis áldozattá, sértetté válnak, azonnal értesítsék a Rendőrséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívón!

 

 

 

Természetesen otthona védelméről is gondoskodnia kell ebben az időszakban.

Vagyonvédelmi tanácsok

Ahhoz, hogy ne zavarja meg jogsértés a jól megérdemelt nyári pihenést, nagyon fontos az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartása.

 

 

- Ne „verje nagydobra", közösségi oldalon ne tegye közzé, hogy nyaralni megy!
Kérje rokon, megbízható szomszéd vagy jó ismerős segítségét a postaláda ürítésére, valamint az ingatlan felügyeletére! Hagyja meg neki az elérhetőségét!
- Lehetősége szerint alkalmazzon mechanikai védelmi eszközöket és elektronikai jelző-riasztó rendszereket, távfelügyeletet!
- Háza, lakása nyílászáróit - melléképületeket is - elutazás előtt zárja be! Alkalmazzon időzített kapcsolót, amely azt a látszatot kelti, mintha a háziak otthon lennének!
- Értékes tárgyairól készítsen „Értékleltárt" és fényképfelvételeket!
- Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
- Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgoznak vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat a lakásba és észrevétlenül távozhat az értékekkel együtt.

Kapcsolódó kép
Kellemes és gondtalan vakációt kívánnak a Nagyhalász Rendőrőrs munkatársai!