Szeptember 1-től két új tanító kezdte meg munkáját a nagyhalászi általános iskolában. Velük, azaz Lippai Gabriellával és Czirjákné Veszeli Krisztinával beszélgettünk.

-Mit tudhatunk az iskolai tanulmányaikról?


Lippai Gabriella: Az általános iskola elvégzése után a Vasvári Pál Gimnázium német nyelvi tagozatos osztályában érettségiztem. Főiskolai tanulmányaimat a Nyíregyházi Főiskola Tanító szakán folytattam, tanító-testnevelés szakon. Ez év júniusában kaptam meg a diplomámat.
Czirjákné Veszeli Krisztina: Én a Jókai Mór Református Általános Iskolába jártam, majd én is Vasvári Pál Gimnáziumban érettségiztem, testnevelés tagozaton. 2001-ben diplomáztam a Nyíregyházi Főiskola tanító szakán. 

-Miért választották ezt a pályát?

Gabriella: Gyermekkoromban is sokat játszottam tanárosat az unokatestvéreimmel. Pályaválasztásomban már a gyerekek szeretete volt a meghatározó. E miatt nagyon szeretem a munkámat, szeretek gyerekkel foglalkozni.
Krisztina: Az elhatározás gyerekkoromba nyúlik vissza. Én is sokat játszottam testvéremmel, és szintén a gyerekek szeretete motivál hivatásom gyakorlásában.

-Melyek voltak eddigi munkahelyeik?

Gabriella: Nekem ez az első munkahelyem, mivel diplomámat ebben az évben szereztem.
Krisztina: Az első munkahelyem a Királytelek Általános Iskola volt, ahol 1. osztályosokat tanítottam, azután a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában dolgoztam.

-Mi alapján jelentkeztek iskolánkba?

Gabriella: Az interneten találtam meg a pályázati kiírást, és itt is jelentkeztem.
Krisztina: Szintén az interneten figyeltem fel az álláshirdetésre.

-Most milyen tantárgyakat tanítanak?

Gabriella: Én magyart, matekot, éneket, testnevelést, technikát, és tanítok, valamint a 4. d osztályfőnöke vagyok. A felső tagozatban kézilabda szakkört tartok.
Krisztina: Szintén írást, olvasást, fogalmazást, matekot, rajzot tanítok, és a 3. c osztályfőnöke vagyok.

-Mit gondolnak az itteni iskoláról?

Gabriella: Nagyon tetszik, a vártnál sokkal jobb körülmények között taníthatok, a kollegák is kedvesek, könnyű volt beilleszkedni, és nem jelentett semmilyen hátrányt az sem, hogy pályakezdő vagyok. Az iskola mozgalmas, rendezvényekben gazdag élete is elnyerte a tetszésemet.
Krisztina: Hasonlóan pozitív tapasztalatokról számolhatok be. Nekem is nagyon tetszik az iskola, jól felszerelt, tiszta. A kollégák tényleg nagyon kedvesek, segítőkészek, segítettek a beilleszkedésben, a hangulat oldott, baráti, szinte családias, egymás között nincs semmiféle piszkálódás.

-Mit mondanának el a családjukról?

Gabriella: Jelenleg szüleimmel élek Nagyhalászban, négy éve komoly kapcsolatom van.
Krisztina: Én Nyíregyházán élek férjemmel és két gyermekünkkel. A négyéves Dorina Jázmin jelenleg óvodás, a 2,5 éves János Dániel pedig bölcsődébe jár. A nagyszülők nagyon sokat segítenek a gyerekek körüli teendők megoldásában.

-Legszívesebben mivel foglalkoznak szabadidejükben?

Gabriella: Szeretek kirándulni, keresztrejtvényt fejteni, de mindig találok magamnak valami elfoglaltságot.
Krisztina: Családommal töltöm a legtöbb időt, de szeretek olvasni is. Kedvenc költőm Petőfi Sándor, akinek leginkább szerelmi költészetét szeretem. Regényeket is szívesen olvasok, a kedvencem Daniel Steel.

Köszönjük a beszélgetést, munkájuk gyakorlásához sok sikert és kitartást kívánunk!


Írták: Kovács Beáta, Barati Andrea, Ujhelyi Georgina, Balogh Krisztina