Pápa Szabolcs


ajánló:
»»Galériák

2007. 08. 14.

A nagyhalászi Pápa Szabolcs lett Magyarország egyik legjobb hátvédje

 

RÖGBI. Pápa Szabolcsot választották meg az MAFL-(Magyar Amerikai Futball Liga)-ezüstérmes Debreceni Gladiátorok legjobb védőjének.

 

Amikor Orosz Zoltán, városunk "sportfelelőse" felhívott azzal a hírrel, hogy egy halászi sportoló, nevezetesen Pápa Szabolcs lett az idény egyik legjobb hátvédje az amerikai futballban, bevallom, először azt hittem, hogy csak telefonbetyárkodik velem - később viszont kiderült, hogy Szabolcsot ennél nemsokára sokkal nagyobb megtiszteltetés is érti, hiszen alighanem ő lesz az első, aki nagyhalászi lakosként lesz tagja országunk válogatottjának!

 

A rekorder játékos a Debreceni Gladiátorok tagja, akikkel idén újra bajnoki ezüstérmet szerzett. Teljesítményére jellemző, hogy az öt mérkőzésükön négyszer is őt választották meg a Mérkőzés védőjének!

 

"Természetesen büszke vagyok fiamra, aki ráadásul úgy lett élsportoló, hogy mellette ácsként dolgozik, ami önmagában is igencsak megerőltető fizikai igénybevételt jelent - mosolygott Szabolcs édesapja. - Valamikor egyébként én is sportoltam, így mindig is támogattam karrierjét."

 

  Március 15-én Asztalos Istvánnal oldalán
 

"Többet ad mint kap - adott betekintést Szabolcs játékstílusába barátnője, Leviczky Zsuzsa -, igaz, akadt már egy-két necces pillanata mérkőzések közben, ám hála Istennek komolyabb sérülése nem volt. Egy futó élete sokkal veszélyesebb, de őt is védi a súlyos védőfelszerelés. Ez egy ilyen sport, hozzá kell szokni - a leggyakrabbi sérülés az, amikor bennreked a levegő a rekeszizomban egy-egy ütközés után. A kék foltok viszont mindennaposak."

 

"Nem is gondolnád, milyen taktikus sport ez, olyan, mintha játékosokkal sakkoznál - veszi át a szót az ünnepelt, majd kitért nemrégiben kiérdemelt címére is. - Díjat vagy érmet nem kaptam, csak egy labdát, de abból Magyarországra ezen kívül még csak egyetlen darabot hoztak!"

 

Mikor kezdtél el amerikai futballozni?

 

"Alig két és fél éve, eddig két bajnokságban és egy kupában vettem részt, azaz az első kivételével az összesben. Az egész úgy kezdődött, hogy egy nyíregyházi ismerősömmel beszélgettem, s megemlítettem neki, hogy sokáig futballoztam Halászban, de már abbahagytam egy ideje. Ő már akkor Debrecenben játszott a Gladiátoroknál, így elhívott egy edzésre, ami után ottragadtam s az alapozást velük csináltam végig."

 

Ilyen alkattal nem sokáig gondolkodhattak, milyen poszton is játszol majd.

 

"Akkor 120 kg voltam, így először ún. falember lettem. Az amerikai profik között, az NFL-ben egyébként 150 kilónál kezdődnek a falemberek. (Hmm, ezek szerint tényleg sokat falnak - BJ.). Később lefogytam 105-re, így mögéjük kerültem mint linebacker. Ez sokkal jobb poszt, hiszen itt fokozottabban lehet érvényesülni, kitűnni a többiek közül. A falemberség olyan pozíció, mint a fociban a sepregető: ha hasznosan játszol is, soha nem téged ünnepelnek a lefújás után; ám ha csak egyszer is elengeded az ellenfelet, elúszott a mérkőzés. A linebackerek viszont sokat szerepelnek, rengeteg labdát kapnak el, ők ütik el az ellenfél futó játékosait is, tehát ez a leglátványosabb poszt."

 

Mérkőzések közben mi is a pontos feladatod?

 

"A pályán az ellenfél támadósorának 10 yardot, azaz valamivel több mint 9 métert kell megtennie négy próbálkozásból, s az én feladatom, hogy ebben megakadályozzam őket, persze védőtársaimmal együtt. Ha sikerül, mehetünk is le a pályáról, jönnek fel támadóink helyettünk. A legnagyobb siker, ha elveszem a labdát az ellenfél irányítójától, pontosabban megakadályozom a passzolásban."

 

Értél már el touchdownt, azaz vitted már be a labdát az ellenfél "kapujába"?

 

"Igen, idén ez egyszer megtörtént - ami már csak azért is érdekes, mert debreceni védőnek ez még soha nem sikerült, magyarnak sem sokszor. Egy levegőben elkapott labdával - miután úgy elütöttem egy védőt, hogy hamarabb ért földet a feje, mint a többi testrésze - 58 yardot futottam!"

 

Nem lehet könnyű dolgod meccs közben!

 

"Bizony, egy mérkőzés alatt 4 kilogrammot fogyok, hiszen csak a felszerelés nyom 10-et, ezért is játsszák a bajnoki döntőt mindig este 7-kor... Apropó, felszerelés: mindent magamnak kell megvásárolnom, majdnem negyedmillió forint értékben, például csak a kesztyű 20 ezerbe került."

 

Úgy látom, nem egy mezeifutó-felszerelés. Mikből is áll?

 

"Induljunk alulról: stoplis cipő, sípcsontvédő, sportszár, térdvédő, biciklisnadrág, védőbetétes nadrág, az értékes sejtállományt óvó suspensor, csípővédő, póló, farcsontvédő, váll- és nyakvédő, nyakmerevítő, felpumpálható betétes sisak, kesztyű, alkarvédő s legfelül ugyebár a mez."

 

Rebesgettek a verebek egy belgiumi lehetőségről is.

 

"Igen, az edzőnk azt mondta, hogy 5-6 embernek tudna jó külföldi kapcsolatai révén egy lehetőséget biztosítani arra, hogy jövőre részt vegyenek egy egyhetes belgiumi edzőtáborban, pontosabban válogatón. Ez egy komoly fizikai felméréssel kezdődik, majd megvizsgálják elméleti-taktikai tudásunkat is. Ez nem lesz szokatlan, hiszen az itthoni bajnokságok előtt is ki kell töltenünk egy tesztet."

 

Gondolom, belevágsz majd.

 

"Szeretnék, de ezt előre nem lehet tudni, hiszen idén összeáll végre a magyar válogatott, s oda én is bekerülök majd, mint a bajnokság egyik legjobbja. Nemsokára megrendezik egyébként nálunk is - amerikai mintára - Kelet és Nyugat válogatottjainak találkozóját, erre is meghívót kaptam. Visszatérve Belgiumra: csapattársaimmal azért alighanem belevágunk majd."

 

Ha valaki kedvet kapna e sportághoz, nem is kell Debrecenig mennie, hiszen már Nyíregyházán is működik amerikai futball-csapat, a Tigers, sőt, három halászi játékos is erősíti keretüket: Hornyik Zoltán, Ragány Róbert és ifjabb Tarcsi György.

 

A gladiators.hu-n lehet a továbbiakban is nyomon követni Pápa Szabolcsnak, a debreceniek 58-as számú játékosának eredményeit, egyébként itt a fórumra minden mérkőzés után több 100 fotó kerül fel. Ha valakinek kérdései lennének még erről a sportágról, akkor a legilletékesebb személytől, magától Pápa Szabolcstól is felvilágosítást kaphat a zsuzsaszabi@freemail.hu email-címen. 

 

Külön kiemelendő, hogy Szabolcs saját költségén jár át hetente háromszor is Debrecenbe az edzésekre, a több mint 200 ezer forint értékű felszerelést is saját magának kellett megvásárolnia, ráadásul még tagsági díjat is fizetnie kell - mindent összevetve havi 30 ezer forintjába kerül a sportolás. Érdekes ezt a tényt összevetni a lélektelen helyközi "futballsztárok" havi több tízezres, közpénzből kifizetett költségtérítésével.

 

Pápa Szabolcs Magyarországot már meghódította - jövőre Belgiumot fogja.

 

   (Katt a képre a nagyításhoz!)

fotó: Orosz Zoltán

- Bacskai János -