Májer Attiláné


ajánló:

Interjú Lisovszki Róberttel...

 

2008. 01. 17.

Interjú Májer Attiláné rendőr főhadnaggyal, városunk rendőrőrségének parancsnokával

A Heti Világgazdaság szerint 2006-ban Nagyhalász lett a rendőrségi statisztikák alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legbiztonságosabb városa, mindemellett az országban a legjobb tíz közé került kategóriájában. E remek helyezés kapcsán kaptuk interjúvégre Májer Attilánét, a helyi rendőrőrs parancsnokát.

Először is szeretnék gratulálni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legbiztonságosabb városa címhez.

"A kollégáim és valamennyi együttműködő fél nevében köszönjük szépen. Ez a megtisztelő cím egy csapatmunka eredménye, melynek részesei a polgárőrök, mezőőrök és nem utolsó sorban maguk az állampolgárok is - tette hozzá szimpatikusan. - A bűnmegelőzés érdekében fontos momentum, hogy a helyi lakosokban kezd kialakulni az a tudat, hogy egymást segítve, egymásra odafigyelve jelentős lépéseket tehetünk.
A határ közelsége miatt magas az átutazok száma, de kis városunk közbiztonságát más megyéből érkező bűnelkövetők is veszélyeztetik. Ezen jelenségek miatt nagyon fontos, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítsunk egy idegen autó, egy idegen személy megfigyelésére.
A helyi intézmények közötti rugalmas együttműködés gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a problémák kezelésének lehetőségét."

Különösen azért dicséretes a megyei elsőség, mert a környékbeli városok jelentősen visszaestek, Ibrány például jó száz helyet.

"Az élet hozhat olyan helyzeteket, melyek jelentős mértékben befolyásolják a bűncselekmények számát. 2005-ben Nagyhalász sem örvendhetett ilyen előkelő helynek egy 195 rendbeli közokirat-hamisításnak köszönhetően. Mi soha nem a statisztikai ranglétra elsőbbségére törekszünk, hanem a lakosság megelégedésére. Tisztában vagyunk azzal, hogy mint a mai világban minden területen szükség lenne reklámra, hogy leírjuk az embereknek, hány és milyen jellegű bűncselekményeket derítettünk fel. Azonban mi igyekszünk inkább ezt az időt is arra használni, hogy egy újabb jogsértést felderítsünk vagy megelőzzünk."  

Melyek voltak a 2006-os év legsúlyosabb bűncselekményei?

"2006-ban 1000 lakosra 14 bűncselekmény elkövetése jut, ami azt jelenti, hogy összesen 85 bűnelkövetés történt. Nagyhalász városára legjellemzőbb és egyben legsúlyosabb bűncselekmény típus a kisebb-nagyobb értékű trükkös- és betöréses lopás. Jelentős az okirat-hamisítások száma is, ezek a bűncselekmények a közvéleményt nem befolyásolják, azonban ránk jelentős iratfeldolgozási terhet rónak, elvonva ezzel a rendőröket a közterületről - avatott be minket a statisztika-olvasás hátterébe. - Kisebb számban fordul elő súlyos testi sértés bűntettének, kiskorú veszélyeztetése vétségének elkövetése. Figyelemfelkeltő az ittas vezetők száma, melynek elkövetői zömében helyi lakosok. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egyesek nem riadnak vissza az újabb ittas járművezetés elkövetésétől a velük szemben folytatott eljárások ellenére sem."

Mostanában mintha jóval szimpatikusabban nézne a társadalom a rendőrökre, minden bizonnyal a romló közbiztonság miatt felértékelődött szerepük az átlagember szemében.

"Sajnálatos tény, hogy az egyes rendőrök által elkövetett bűncselekmények az egész testület megítélésre kihatnak - sóhajtott fel -, azonban ez helyi szinten nem érzékelhető. Annak örülnénk a legjobban, ha mindenki betartaná a jogszabályban rögzített, követendő magatartásformákat, és nem kellene szankcionálnunk. Mi emberek, hajlamosak vagyunk arra, hogy az általunk elkövetett jogsértésekért, a bennünket törvényes eszközökkel büntetőket hibáztassuk. Nem látjuk be, vagy nem akarjuk belátni, hogy hibáztunk.

Nagyhalászban az emberek tisztelettel fordulnak a rendőrök felé, persze elenyésző számban vannak kivételes esetek. A napi munka révén valóban az érzékelhető, hogy elfogadtak bennünket, hogy az aktív közélet részei vagyunk."

Mit vár a közeljövő statisztikáitól?

"Igyekszem optimistán tekinteni a jövő felé, melyre meg van az okom. A rendőrőrs létszáma 3 fővel gyarapodott, ráadásul egy új kolléga helyi lakos. A létszámnövekedés a munkánk megosztásában és a közterületen eltöltött idő tekintetében jelentős segítség."

Mi hátráltatja legjobban önöket a munkavégzésben?

"A mi munkánkat negatív irányba mozdítja, hogy a bűncselekmények elkövetése és a bejelentések között hosszabb idő telik el. Az eseményt észlelő külső személyek (tanúk) igyekszenek kivonni magukat az eljárás procedúrájától, pedig holnap lehetséges, hogy ők lesznek sértettjei bűncselekmény elkövetésének - hívta fel figyelmünket a forró nyom fontosságára és az egyre nagyobb társadalmi közönyre. - Nem egy olyan eset fordult már elő, hogy a betöréses lopás helyszínén a sértett összepakol és feltakarít, mielőtt a rendőr kiérne a helyszínre, mert szégyelli a rendetlenséget, ezzel az esetlegesen értékelhető nyomokat távolítja el.

Akadnak valótlan tartalmú bejelentések is: például jelzi az állampolgár, hogy kirabolták, és az eljárás során derül ki, hogy nem tud elszámolni az otthonról elhozott pénzzel - melyet alkoholra vagy játékgépre költött el -, ezért inkább tesz egy bejelentést, hogy sérelmére bűncselekményt követtek el. Ezek az esetek a valós problémák megoldásától veszik el az időt."

Bizony nincsenek könnyű helyzetben a rendőrök Nagyhalászban sem, de hát miért is lenne más itt a szociális-anyagi háttér, mint máshol Magyarországon!

Több oldalról érkező hatalmas nyomás alatt kell dolgozniuk: az utcán százezer forint alatti, "fejedelmi" fizetésért járőrözve ugyanazok várják el tőlük a vasszigort és kőkeményt fellépést, akik tilosba tévedve legjobban ágálnak a büntetés ellen; nap mint nap azzal kell szembesülniük a rend őreinek, hogy a szó semmilyen értelmében nem vékony bűnözői réteg anyagilag messze előttük jár, miközben a "zsaruk" több ember feladatát elvégezve is messze állnak a tisztes polgári léttől.

Mindennek tetejében éppen az a társadalom, amelynek a leghálásabbnak kellene lennie, feledkezik meg egyre gyakrabban a köszönetről, együttműködésről, tiszteletről.

- Bacskai János -