Önkéntes tűzoltók


ajánló:

Beszámoló, 2007...
Interjú Lisovszki Róberttel...
Képek az őszi tűzoltó-gyakorlatról...

 

2008. 07. 11.

Az áprilisban megtartott évzáró közgyűlés óta a következő események színesítették egyesületünk életét:

- a május hónap a megyei tűzoltóversenyre való felkészülés jegyében telt el. A heti 3-4 gyakorlatnak köszönhetően a május 31-én, Napkoron megtartott versenyen nem vallottunk szégyent (nem lettünk utolsó helyezettek). A csapat lelkesedésével nem volt probléma, de mivel még ez volt az első ilyen megmérettetés, amelyen versenyzőként részt vettünk, rutin híján csak a kilencedik helyezést értük el a 12 csapat közül. Az sem könnyítette meg a dolgunkat, hogy a Zsákgyártól kölcsönkapott kismotorfecskendő éppen a mi szereplésünk közben romlott el, így pár órával később meg kellett ismételnünk a szerelési feladatot. A versenyen kategóriánként az első három helyezettet díjazták, de ettől függetlenül mi sem jöttünk haza üres kézzel, ugyanis "A verseny legidősebb és legaktívabb résztvevőjének" járó különdíjat a Nagyhalászi ÖTE. tagja: Oláh János vehette át.

- A Nagyhalászban lévő közintézmények és a tűzvédelmi szempontból fokozottan védett létesítmények biztonsága érdekében, az Ibrányi Köztestületi Tűzoltósággal közösen "helyismereti bejárásokat" szervezünk. Ilyenkor végigjárjuk a vizsgált intézményt, megnézzük és dokumentáljuk a közművek (gáz, áram, víz, tűzcsapok) helyét és azok szükség szerinti kizárásának lehetőségét. Tűz esetén ugyanis az egyik legfontosabb feladat a bejövő gáz, elektromos áram és a vezetékes víz elzárása. Azzal, hogy egy ilyen bejárás alkalmával megismerjük a létesítmény elrendezését és tűzbiztonsági jellemzőit, egy esetleges káresemény bekövetkeztekor fontos perceket spórolhatunk az így megszerzett tapasztalatokkal. Az elmúlt időszakban megismerhettük a Zsákgyár, az új Idősek Otthona és a Petőfi Sándor Művelődési Ház tűzbiztonsági rendszerét és a jövőben igyekszünk eljutni minden nagyhalászi közintézménybe.

- Az elmúlt negyedévben történt két avartűz és két műszaki mentés kivételével szerencsére nem sok munkánk akadt, ezért az önkéntes tűzoltók éberségének megőrzése miatt június 22-én egy gyakorló riasztást tartottam. 18 óra 34 perckor 18 önkéntest riasztottam sms-ben. A riasztás után 4 perccel érkezett meg az első önkéntes, majd folyamatosan beérkezve a riasztástól számított 9 perc múlva már tízen várakoztunk a tűzoltógépjármű állomáshelyén. A gyakorlatot kiválóra értékeltem, ugyanis a szabályzat szerint az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeknek a riasztástól számított 15 percen belül kell elindulniuk a káresemény helyszínére.

Ne feledjék, ha tüzet észlelnek, akkor a 105-ös ingyenesen hívható segélyhívószámot tárcsázzák, mert így kaphatnak leggyorsabban szakszerű segítséget!

Tisztelettel: Lisovszki Róbert

ÖTE. Pk.

- Bacskai János -