Lisovszki Róbert


ajánló:

Interjú Lisovszki Róberttel...
Képek az őszi tűzoltó-gyakorlatról...

 

2008. 01. 11.

A Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület beszámolója
a 2007. év eredményeiről

A Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület taglétszáma 22 fő. Az elmúlt évben a vizsgával nem rendelkező tagok is megszerezték a szükséges képesítést. Tagjaink közt tudhatunk 1 fő hivatásos tűzoltót és 1 fő nyugdíjas tűzoltót, valamint erősíti csapatunkat egy hivatásos rendőr is.

Egy esetleges esemény alkalmával bármelyik önkéntes riasztható. Egyesületünkben 1 fő kismotorfecskendő kezelői vizsgát tett és 8 önkéntes rendelkezik a tűzoltó-gépjármű vezetéséhez szükséges jogosítványokkal. A Cégbírósági bejegyzést követően Kató Antal ibrányi tűzoltóparancsnok segítségével beadtunk egy pályázatot a Magyar Tűzoltószövetséghez, amellyel 400 000 Ft támogatást nyert egyesületünk.

Az Önkormányzat és a Tűzoltószövetség támogatásával az év végére elértük, hogy a speciális műszaki-mentő szerek kivételével szinte teljesen felszerelt gépjárművünk legyen. Vásároltunk védőfelszereléseket, (védőnadrág, védőkabát, sisak, csizma) és beszereztük a hiányzó eszközöket (létra, kéziszerszámok, porral oltók stb.). Ezzel az egyesületünk tökéletesen alkalmassá vált akár egy önálló beavatkozásra is. Sokat gyakorlatoztunk az elmúlt évben, aminek köszönhetően önkéntes tűzoltóink az igazi bevetéseken is jelesre vizsgáztak.

Az év első felében még nem állt rendelkezésünkre a saját tűzoltónk, de már több esetben segítettük a hivatásos tűzoltók munkáját. Eleinte főként avartüzeknél gyakoroltuk a tűzoltást, de később egy sajnálatos lakástűznél is segítettük a beavatkozást. A június 2.-án történt heves esőzésig úgy gondoltuk, hogy a tűzoltó legjobb barátja a víz. A nap végére a mentésben részt vevő önkéntes tűzoltók már másképp látták az előbbi felvetést. Júliusban már a nagyhalászi tűzoltóval vonulhattunk a Kecskésre, ahol egy tarlótüzet sikerült viszonylag rövid idő alatt eloltanunk. A hónap hátralevő részében leellenőriztük a földalatti és a fölfeletti tűzcsapok állapotát, egyben a helyüket pontosan dokumentáltuk. Kiváló gyakorlási lehetőség volt a kánikulai időszakban az útlocsolás, amivel valószínűleg hozzájárultunk az úttest állapotmegóvásához is.

Rendezvénybiztosítási feladatainkon kívül bemutatókat is tartottunk az érdeklődő gyerekek nagy örömére. Augusztusban egy avartüzet sikerült idejében eloltanunk a Czuczor Gergely úton, majd pár napra rá egy, a zsákgyárban történt tűzesethez riasztottak bennünket. A zsákgyári esetet vonulási rekordként tartjuk számon, ugyanis az éjjel kapott riasztás után 8 perccel már megérkeztünk a helyszínre a tűzoltóautónkkal. Szerencsére az ottani dolgozók -akik között voltak önkéntes tűzoltók is- kiérkezésünkig megakadályozták a tűz továbbterjedését.

Novemberben, egy melléképületben felcsapó lángok eloltásában segítettünk. Büszkék vagyunk rá, hogy mire a hivatásos tűzoltók kiérkeztek, addigra megakadályoztuk a tűz továbbterjedését, ami akár a lakóházat is veszélyeztette volna. A helyszínre érkező hivatásos egység parancsnoka elismerte, hogy a szomszédok és a helyszínen tartózkodó nagyhalászi önkéntes tűzoltók gyors beavatkozása nélkül jelentős anyagi kár keletkezett volna az épületben.

A felsoroltakon kívül segítettünk közlekedési balesetek helyszínén a műszaki-mentésekben, és részt vettünk a Nagyecseden megrendezett árvízvédelmi gyakorlaton.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a több éve működő Önkéntes Tűzoltó Egyesületek egy részének teljes felszerelése ráfér egy utánfutóra, megállapíthatjuk, hogy Nagyhalász egy jelentős értékkel gazdagodott a 2007. évben.

Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki támogatta egyesületünket!

                      Lisovszki Róbert

                                                                          ÖTE. Parancsnok.

 

- Bacskai János -