Lisovszki Róbert


ajánló:

Polgárőr-járat a temetőnél...

 

2007. 12. 06.

Interjú Lisovszki Róberttel

 

Lisovszki Róbert Nagyhalász első s eddig egyetlen főállású polgárőre, aki 2001 óta tevékenykedik városunkban. Akkor határozták el ugyanis kollégái - amikor Puskás Tamás elhunytával kiesett az addigi fő szervező -, hogy ezt a tevékenységet is csak komolyan érdemes végezni, s ehhez szükség van egy főállású alkalmazottra.

 

Az önkormányzat egyébként azóta hol közhasznú, hol közcélú munkaerőként foglalkoztatja Lisovszki Róbertet, aki 2001 óta a jelzőrendszeres házi gondozást is segíti. Ebben a rendszerben az arra rászoruló egy lakásán elhelyezett készülék gombját megnyomva tud segítséget kérni, ez kicsöng az idősek otthonában, onnan riasztják a polgárőrt, aki felveszi az ápolót s együtt mennek ki a lakáshoz. A rendszer szükségességét igazolja, hogy eddig többször is életet mentett már a kivonuló duó.

 

- Hány polgárőrt számol a nagyhalászi egyesület?

 

"83 főt, de ez csökkenni fog január 1-től, mert az Országos Polgárőr Szövetség kiadott egy szolgálati szabályzatot s egy etikai kódexet, amit be kell tartani. Ez azt jelenti, hogy jövőre egy-két embertől meg kell válnunk."

 

- Milyen gyakran járőröztök?

"Hétköznap és hétvégén vegyesen, de egy héten öt alkalommal éjszaka is adunk szolgálatot, legtöbbször a rendőrséggel közösen."

- Milyen jogokkal bír egy polgárőr ilyen esetben?

"Igazoltatni nincs jogunk, de ha bűncselekmény elkövetése közben tetten érünk valakit, akkor felszólíthatjuk a cselekmény abbahagyására, elfoghatjuk a helyszínen (minimális mértékben kényszerítést is alkalmazhatunk) és ott visszatarthatjuk a rendőrség kiérkezéséig. Speciális esetben be is kísérhetjük az "ügyfelet" a legközelebbi rendőrőrsre."

- Fegyverviselés, fegyverhasználat?

"Aki szeretne önvédelmi fegyvert, annak állampolgári joga viselni azt polgárőrként tevékenykedve is, de csakis rejtve."

- Milyen a kapcsolatotok a rendőrséggel?

"Kiváló, hiszen napi szinten találkozok az őrsparancsnoknővel és a személyi állománnyal, megbeszéljük a teendőket és tapasztalatot cserélünk."

- Kik segítik munkátokat?

"Legfontosabb partnerünk az önkormányzat, egymilliós összbevételünk oroszlánrészét ők adják, a többit pályázatokon szerezzük be, de Varga Ákos egyéni vállalkozó is támogat minket. A Linear öntöző-berendezésen történt lopások miatt jobban odafigyelünk erre a szerkezetre, így az Agro-Halász Kft. is egy jelentős összeggel támogatta egyesületünket a 2006-2007-es évben. A Magyar Postától is érkezik részünkre némi támogatás, cserébe kiemelt figyelmet fordítunk a postások, kézbesítők védelmére. A Drékó eszpresszóban kedvezményes áron tarthatjuk meg az évzáró közgyűlést, de sokat segít Németh András autószerelő és a Béres Gumiszervíz is.


- Szerinted mekkora szerepetek van abban, hogy Nagyhalász 2006-ban a megye legbiztonságosabb városa lett?


"A rendőrséggel közösen értük el azt a helyezést, de ez a támogatóknak is köszönhető. Én magam egyben 10 szomszédos község felelőse is vagyok, és így látom csak igazán, hogy milyen jó egyesületek mennek tönkre, ha nincs önkormányzati támogatás. Ezért nekünk párt- és politika-mentesnek kell lennünk, s büszkék vagyunk arra, hogy így is lehet érvényesülni. 2006-ban egyébként egy törvényt hoztak a polgárőrségekről, amit az Országgyűlés is elfogadott, s e szerint helyünk van már a költségvetésben is. Mellettünk az egyesületek és a civil szervezetek közül csak a Vöröskereszt mondhatja el ezt magáról! Régóta várunk már erre, hiszen ez munkánk elismerése is.

Az első helyre mindenképpen büszke vagyok, ebben benne van a mi munkánk is. Nagyhalász egyébként biztonságos városként él a köztudatban, most már hivatalosan is megerősítést nyert ez a vélekedés. 2003-ban egyébként elnyertük az Év kiváló polgáregyesülete-címet, 2005-ben jómagam megkaptam a Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatát."

 

- Hogyan jöttök ki éves keretetekből?

"Nincs okunk panaszkodni az önkormányzati támogatásra, egyébként sincsenek nagy igényeink. "Erőszakkal" egyetlen forintot sem akarunk elkölteni a város pénzéből, ám most van reménykedni okunk, hogy a Lada Nivánkat lecseréljük egy kisebb fogyasztású autóra, természetesen önkormányzati segítséggel. Persze az lenne a legjobb, ha megmaradna a Niva is, mert ugyan a hétköznapi, városon belüli járőrszolgálathoz nagyon jól jönne egy személygépkocsi, de a mezőgazdasági területeket is kiemelten védjük s a téli, havas időszakban kifejezetten csakis az orosz Niva jöhet szóba."


- Milyen a viszonyotok az állampolgárokkal?

"A Nagyhalászi Híreken keresztül próbálom a lakosságot folyamatosan tájékoztatni arról, hogyan lehetne még biztonságosabbá tenni lakókörnyezetünket. A Szomszédok Egymásért Mozgalom bevált irányelveit próbálom belesulykolni az emberekbe - a SZEM lényege az, hogy a szomszédok az eddiginél is jobban figyeljenek egymás értékeire, ám úgy, hogy a legkevésbé avatkozzanak egymás magánéletébe."

- Egy békés honpolgár mit tegyen, ha "betörőt fog" otthonában?

A másik közfeladatban: tűzoltóparancsnokként.

"Ha valaki hazaér, s azt tapasztalja, hogy az ajtót vagy az ablakot betörték, akkor a nyomozás és saját biztonsága érdekében ne kezdjen magánakcióba, hanem azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es számon. Riaszthatja a polgárőrséget is a 20/4642394-en. Ha a rendőrőrsön nem veszik fel a telefont, akkor a 107-es ingyenes segélyhívót kell felhívni, ami a nyíregyházi kapitányság központjában csörög ki, ahol a hívást fogadó ügyeletes tiszt hívja rádión a nagyhalászi rendőrjárőrt."

- Mostanában egyre többen követelik a fegyverviselési törvény enyhítését. Jó ötlet ez szerinted?

"Semmiképpen sem. A polgárőröknek nem tiltom meg, hogy engedéllyel tartott önvédelmi gáz riasztófegyvert tartsanak maguknál a polgárőrszolgálat ellátása során, azonban kimondottan csak a ruházat alatt elrejtve hordhatják s csak a törvényben megengedett helyzetekben használhatják. Egyébként sokszor járunk olyan helyen, ahol a polgárőrök közvetlen veszélynek vannak kitéve, ezért van joga ilyen eszközökkel is megvédenie saját vagy társa testi épségét. Éles lőfegyverrel viszont tilos ellátni a polgárőröket, s én is ezen a véleményen vagyok, hiszen ekkor a bűnözők is egy fokkal keményebben lépnének fel."

 

A nagyhalászi polgárőrök nemrégiben egy új szolgáltatással is bővítették tevékenységünket: a mezőőrökkel és rendőrséggel közösen nagy hangsúlyt fektetnek az illegális szemétlerakás és a falopás felszámolására. A sok szemét miatt sajnos nagyon szomorú képet mutatnak Nagyhalász egyes külterületei - most komoly szankciókra számíthat az, akit szemétlerakáson vagy falopáson kapnak!

 

Kenyérvágás, háttérben élénk hitvitával

 

 

 

 

 

- Bacskai János -