Beindultak


ajánló:
»»interjú

2007. 09. 14.

612 tanuló legnagyobb szomorúságára múlt héten elkezdődött a tanítás, közülük 58-an először szembesülhettek az iskola óvodaitól merőben elütő légkörével. Az összlétszám kettővel több, mint tavaly, s egy évfolyamon átlag három osztály indult.

 

Zökkenőmentes volt az első hét? - kérdeztem Petró Lászlótól, az iskola igazgatójától.

 

Nyugalmas iskolakezdet volt. Újdonság, hogy alsóban az egésznapos oktatás megszűnt, helyette minden évfolyamon napközi működik. Felsőben két tanulószoba jött létre, 60 fővel.

Az alsósok birtokukba vehetik az új informatika-termet, hiszen a 3. és 4. évfolyamban kötelező lett a számítástechnika oktatása.

Elsőben ezúttal nem oktatunk idegen nyelvet, helyette az eddig erre szánt óraszámot az olvasás és az írás gyakorlására fordítjuk, mert kiderült: ha nem kell osztályozni a gyereket, akkor nem is fog megtanulni olvasni. Így legalább gyakorolják.
Ezúttal is tervezünk színházlátogatást, alsóban lesz hangverseny-bérlet is. Változás még, hogy az eddigi nyakkendők helyett az elsősök már kitűzőt kaptak.

 

Idén bekísérhetik a termekbe a tanulókat a szülők?

 

Csakis az első héten adtuk türelmi időt erre. A 2. héttől már csak az auláig jöhetnek be. Portásunk már nincs, ezért gyerekek segítségével oldjuk meg az ügyeletet. Az ajtó zárva lesz az órák alatt, csak szünetekben lehet bejönni.

 

A Kölcsey Gimnázium sem tétlenkedik.

 

Kilenc osztállyal indulunk idén, ebből kettő érettségizik. A Báthori Középiskola és Szakiskola egy felzárkóztató osztályt is indít, valamint egy gazdasági informatikus II-es OKJ-s képzést. Ők már ebben a tanévben szakmát kapnak, ők lesznek az első végzős osztályunk.

 

Az ingyentanköny idén is nagy segítség volt a szülőknek.

 

Csak egy bizonyos határig ingyenesek, ezért 1000 Ft-ot kértünk a szülőktől, hiszen az összegbe nem fértek be az oktatóink által készített munkafüzetek, felmérők, gyakorlófüzetek. Ezeket fénymásolni fogjuk, s a szülőknek is kevesebbe kerül ez a módszer.

 

Ön szerint a következő öt évben mennyit fog változni iskolánk?

 

Hihetetlen intenzitással kapja az információk tömegét a tanuló, így az internet nagymértékben bele fog folyni az oktatásba. Ha meglesz a szélessávú internet, akkor az osztályfőnök a szülővel emailen keresztül is tud majd értekezni a nebuló magatartásáról vagy tanulmányáról. Csak így megszűnik a közvetlen tanár-szülő-kapcsolat.

 

Persze olvasni így is kell, az értő olvasásnak hatalmas szerepe van. A nevelőket is tovább kell képeznünk emiatt, különböző tanfolyamok keretében. Mindig a topon kell lenni, különben "fordítva sül el a puska".

 

Amíg dolgozatírás és feleltetés van az iskolában, addig nem szűnik meg az imádkozás sem - vallja Petró László. De nem csak a tanulók, a tanárok is nekigyürkőztek az új tanévnek: "Felkészültek, fogékonyak vagyunk, megfelelünk az új követelményeknek".

 

- Bacskai János -