Link a ballagási képekhez

Interjú Petró Lászlóval a létszámleépítés kapcsán


ajánló:
»»az iskola honlapja

 

"Nehéz ezt feldolgozni."

Interjú Petró Lászlóval

2007. 05. 21.

Miért került sor a leépítésre s kinek a döntése alapján?

Városunk önkormányzatának nehéz anyagi helyzete miatt létszámleépítést kellett az intézmény igazgatójának végrehajtania az iskolában. Az intézménynek közel 40 millió forintot kell megtakarítani. Ezt csakis a munkabéreken lehet, azaz mindenképpen személyekhez kellett nyúlni. A döntés kilenc fő álláshelyet érintett.
Így került sor a két portás elbocsátására, valamint hét pedagógusi álláshely megszüntetésére, május 3.-i hatállyal.
A nekik járó végkielégítést, a felmentési időre járó bért, jubileumi jutalmakat a megfelelő ütemezésben kifizetjük, ennek fedezetére az önkormányzat pályázatot fog benyújtani. A kézzel fogható megtakarításra tehát csak jövőre számíthatunk.

A képviselő-testület határozata alapján került sor a leépítésekre. Az önkormányzat költségvetési hiánya nem teszi lehetővé, hogy ekkora nevelői létszámmal dolgozzunk.

Ráadásul a gyermeklétszám is folyamatosan csökken. Jelenleg 600-an vagyunk, de 1975-ben például még 800-an tanultak itt. Évente 20-30 gyereknyi a csökkenés.

Egyébként különösképpen nem jellemző, hogy iskolánkból máshová vinnék a gyermekeket, esetleg a 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba, vagy elköltözések miatt hagyták el tanulók intézményünket. De hozzánk is jönnek más településekről.

Milyen szempontok alapján döntöttek?

A képviselőtestület döntése alapján hozott felmentési határozatot nem kell indokolni.
Borzasztóan nehéz döntést kellett meghozni, hiszen a felmentett dolgozóktól nem a munkájuk minősége miatt kellett megválnunk. Csupán gazdasági érdekek indokolták ezt.

Bízom benne, hogy az önkormányzatunk nemsokára olyan gazdasági kondíciókkal rendelkezik majd, hogy visszatérhetünk az egész napos oktatási rendhez, és a jól bevált
szervezeti formákhoz, és még színvonalasabban tudunk majd dolgozni.

- Bacskai János -