fotó: www.kisvonat.hu

Interjú Orosz Károly polgármester úrral

galériák:
»»útátadás
»»október 23.
»»parkavató

 

Interjú Orosz Károllyal

2007. 06. 25.

Több mint négy hónap telt el azóta, hogy Orosz Károly beszélt nagyhalasz.hu-nak terveiről, sikereiről, a város gondjairól - ideje hát, hogy ismét "jegyzettömbvégre" kapjuk.

Gondolom, unja már a kérdéstm mégis: mikor lesz végre szélessávú internetünk?

A munkaterület átadása megtörtént 2007. június 07-én, s mivel egyetlen érintett fél sem gördített a munka elé akadályt, így az építési engedély június 26-án jogerőre emelkedik. Ezen a napon neki is kezdenek a munkálatoknak, megtörténik az első kapavágás is. (Erről természetesen tudósítunk majd mi is - BJ.)

Mostanában nem hallani éppen jó híreket a "kontyosrádióban" az önkormányzat anyagi helyzetéről.

Nem lehet körtönfalazni, hiszen nem csak mi, az összes többi település önkormányzati gazdálkodása is ilyen szinten áll, nehéz a helyzetük. Természetesen ez bennünket nem vigasztal. Az év eleje óta folyamatosan vezetünk be költségcsökkentő intézkedéseket, s ezek a döntések bizony népszerűtlenek a lakosság körében. Ám nem tudunk mit tenni, a körülmények rákényszerítenek ezekre minket. Gondolok itt a létszámcsökkentésre, a mezőőri szolgálat átalakítására, a konyha átszervezésekkel járó korszerűsítésére. Ezek mellett az önkormányzati intézményeknél is folyamatosan halad a struktúra-átalakítás.

Számítottunk arra, hogy 2007-ben nagyon nehéz lesz. Az intézményekbe folyamatosan beérkező számlák közül csak igen keveset tudunk kifizetni azonnal, mivel a folyósított normatíva csak a segélyekre és a bérekre elegendő.

Gondolom, a segélyeket nem lehet megnyirbálni.

Ezeket különféle törvények és jogszabályok alapján kapják, ellenben mi tesszük hozzá az összeg 10 %-át, de van olyan mely 100% - ban az Önkormányzaté.

 

A takarékoskodáson kívül más eszközökkel is megpróbáljuk csökkenteni költségvetési hiányunkat, például pályázunk az ÖNHIKI-re, s várhatóan 90 millió körüli támogatásban részesül majd önkormányzatunk. A Pénzügyminisztérium dönt majd a pontos összegről, s ennek 7/12-éd augusztusban kapjuk majd meg. Ez átmenetileg megoldja majd problémáinkat.
  Március 15-én Asztalos Istvánnal oldalán
 

Ha a normatíva hasonlóképpen csökken, mint ebben az évben, s nem hajtjuk végre a költségcsökkentő intézkedéseket, akkor 2008 februárjára városunk fizetésképtelenné vált volna!

De a 6/3-as pályázaton is folyamatosan részt veszünk, ennek keretén belül a működési kiadásainkhoz nyújtanak időről-időre támogatást. Az Idősek Otthona építéséhez a pénzügyminiszter úrtól kértünk önerőnk pótlásához 20 millió forintot, erről hamarosan döntenek majd. Ezzel az összeggel is csökkenthetjük fejlesztési hitelünket. Az Otthon építése egyébként augusztus 20-ra befejeződik, s a tervek szerint ekkor lesz a műszaki átadás is.

Egyébként a 20-i ünnepségen mégsem lesz itt a Beatrice, hiszen közel egymillió forintba kerül a fellépésük - most még mindenféle anyagi következmények nélkül visszaléphettünk, .így lemondtunk róluk. Szolidabban ünneplünk majd, de a sportversenyek, a kenyérszentelő s a helyi fellépők műsora természetesen nem maradhatnak el.Az önkormányzat bevételeit növeli, hogy két ingatlant is értékesítettünk: a Zsákgyár mögötti területről van szó (alias "gyári pálya"). Itt egy kárpitos üzem és egy logisztikai központ létesül majd, ahol közel 100 ember találhat magának munkahelyet, s természetesen helyi vállalkozók a beruházók.

kapcsolódó anyagok:

»»az újraválasztásról
»»választási program
»»a februári interjú

- Bacskai János -