LEADER-fórum Nagyhalászban...


ajánló:

A helyi LEADER honlapja...

 

2008. 03. 06.

LEADER-fórum Nagyhalászban

Hétfő este a Művelődési Ház adott helyszínt a LEADER-fórumnak, ahol a Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Közösség képviseletében Csoma Tiborné Nyírkércs község Polgármestere, Lőrincz Tamás Baktalórántházai Helyi Vidékfejlesztési Iroda munkatársa és Boros István az Ibrány-Nagyhalászi Helyi Vidékfejlesztési Iroda munkatársa magyarázta el a hallgatóságnak a LEADER programot mint új szemléletet a vidékfejlesztésben, majd várta a település vidékfejlesztési ötleteit.

 

Orosz Károly polgármester úr köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csoma Tiborné, a LEADER-csoport Tervezői és Koordinációs Csoport vezetője számolt be az Unió révén elérhetővé vált vidékfejlesztési források felhasználásának lehetőségeiről.

 

Beszámolójából megtudhattuk, hogy a Közép-Nyírségért és Rétközért Helyi Közösség jó úton halad a LEADER-csoporttá váláshoz, s így jóval több (pontosan 1.8 milliárddal több) forráshoz juthat majd hozzá. Megalakult a 14 fős Tervezési és Koordinációs Csopoort, akiknek vezetésével összeáll a vidékfejlesztési stratégiánk. A tervezési folyamat napjainkra elindult, s az újszerű szemléletnek megfelelően a csoporthoz tartozó 33 község lakosságának bevonásával állnak össze majd a pályázati kiírások. Az elbírálás is helyben, a helyi vidékfejlesztési közösségekben történik majd. A szemlélet tehát a partnerségen alakul, mind a tervezésben, mind a végrehajtásban.

 

A helyi közösségünkhöz egyébként Tiszatelek, Nagyhalász, Tiszarád, Vasmegyer, Beszterec, Kék, Demecser, Gégény, Kemecse, Nyírbogdány, Székely, Berkesz, Nyírtass, Nyírkarász, Ramocsaháza, Laskod, Petneháza, Rohod, Nyírmada, Pusztadobos, Nyírtét, Nyíribrony, Nyírkércs, Nyírjákó, Baktalórántháza, Apagy, Levelek, Besenyőd, Magy, Ófehértó, Nyírparasznya, Vaja és Őr tartozik.

 

 

"A helyzetelemzés szakasza lezárult, most a prioritásokat, a legfontosabb irányzatokat határozzuk meg - jelentette ki a dinamikus polgármesterasszony. - Mi foglalkoztatja a településeket, a vállalkozókat - ezért is tartunk fórumot mind a 33 községben. Ez a szakasz május 24-én ér véget."

 

"A célunk az, hogy meghallgassuk a települések problémáit, azokat, amelyekkel kapcsolatban régebben nem tudtak pályázatokat beadni - tette hozzá. - Régóta porosodó terveket lehet most megvalósítani. A keretösszeg 45-65 %-át egyébként vállalkozásfejlesztésre kell fordítani."

 

Ezután a nagyhalászi Boros István tartott egy rövid előadást a LEADER-program mibenlétéről, szervezeti felépítéséről és irányítási, finaszírozási módjairól, majd a helyi vállalkozók és a civil szféra jelenlévői ötleteltek egy kellemeset.

 

Felvetődött többek között, hogy a helyi fogyatékosok részére kellene munkahelyet teremteni, például a kiürülő öregek otthona helyén, ugyanott lenne fantázia egy családi napközi vagy egy tanoda beindításában is.

 

- Bacskai János -