Terv szerint


ajánló:
»»árszabás

Közmeghallgatás

2007. 09. 12.

Meglepően szép számban érkeztek az érdeklők a művelődési házban rendezett közmeghallgatásra, ahol először a rendezési tervet véleményezhette a jónép, később a kábeles cég egy képviselője tartott nyílt napot.

A rendezési terv kapcsán Marozsán Andrea, Nagyhalász főépítésze és Labbancz András, a tervet készítő cég gyorsbeszédű munkatársa várta a kérdéseket. Túl nagy aktivitást nem mutattak az egybegyűltek, de ez arra vezethető vissza, hogy akinek valamilyen kézzelfogható gondja-baja támadt, már jelentkezett vele az önkormányzatnál. Az eddig felmerült kérdések: a régi futballpálya ipari területté alakítása, belvárosi parkolók létesítése, a homoktanyai iparterület bővítése, ugyanitt építési területek kialakítása, utak szélesítése, városközpont kialakítása.

 

Most szóba került a homoktanyai bevezető út közvilágítása, s Orosz Károly polgármester postafordultával megnyugtatta a t. felszólalót, hogy már csak hetek kérdése, s villanyfénynél kerekezhetnek haza a főút melletti késdobálóból az ilyesmire kapható helybéli állampolgárok.

 

Labbancz András is elmélkedett egy sort a mágasori építési területek kapcsán. Tanulság: csak a meglévőkhöz lehet ilyeneket kapcsolni, s "be kell tartani a természetvédelmi és ökológiai szabályokat". (Hogy ez konkrétan mit jelent? A helyes beküldők között néhány kormányellenes tüntetéseken beváltható, könnyű testi sértésre jogosító kuponokat sorsolunk ki.)

 

Kenyérvágás, háttérben élénk hitvitával

Polgármesteri beszéd, egyházi ál(l)dással

Később egy képviselő is szót kért, s felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig nem épült meg a városi fürdő - csak csöndben jegyezném meg: Ibrányban most fabrikálják, s milyen jó lesz majd nekik, több mint 10 éven át több mint 50 millió forintjukba kerül. Ráadásul csak akkor lenne rentábilis egy ilyen beruházás, ha van mellette legalább két többcsillagos szálló és nem ártana néhány rendezvénysorozat sem, különben ki a csoda jönne ide, amikor Miskolcon és Debrecen környékén százszorta jobb körülményekben van része.

 

A képviselő úr kifejezte aggodalmát az útszélesítésekbe belógó kerítések iránt is, ám Labbancz úr megnyugtatta, mondván, egy ilyen folyamat 30-40 évre szól. (Minden bizonnyal cége sem bánja, addig még nagyon sokszor elkészíthetik X millióért a terveket.) Felhívta arra is a figyelmet, hogy mivel Ibrányban már épül egy fürdő, nagyon nem valószínű, hogy a kistérségi rendszerben lehetne pályázni egy másikra, ami a meglévő mellett kb. 5 kilométerre fekszik légvonalban.

 

Később polgármester úr kitért a 0-s helyrajzi számú telkekre is, s elismerte, hogy Kecskés és sorstársai belterületbe vonására nincs esély a közeljövőben, hiszen csak akkor lenne ez lehetséges, ha összefüggő földterület lenne közöttük és a város között, ami jelenleg kivitelezhetetlen. (Pontosabban meg lehetne oldani, ám horribilis összegekbe kerülne.)

 

Ezek után fájdalmas búcsút vettünk a megjelent építésügyi szakértőktől, akik közül főpítésznőnknek meg sem kellett szólalnia, s ő sem látott okot hogy költői beszélyre emelkedjen, majd átvette a pódium előtti helyet a jóval beszédesebb Békési Árpád, a T-Kábel kirendeltségvezetője (Méghogy a nők beszélnek sokat..?).

 

Sok újat nem mondott a prospektusokban megjelentekhez képest, ám minden kérdésre igen szívesen válaszolt s közérthetően elmagyarázta a mit-miért-hová-smiértjóeznekem-jellegű problémákat.

 

Röviden az újdonságok:

  1. Ki kell tölteni egy igénylőlapot, s ezt kell beküldeni a központba, ahonnan elküldik a szerződéseket. További információt Sóvágó János ad majd, a helyi referens.
  2. Egy egyhónapos próbaidő mindenkinek dukál, s ezzel jóval többet spórolhatunk, mint ha ingyen kötnék be (az 2000 pénz, emez több mint 8 plusz HBO).
  3. 2-3 TV-t lehet rá csatlakoztatni (+4800 Ft bekötési díj), az internetre még ennél is több számítógépet, egy router beszerzésével.
  4. 28 programos TV-csomag: 3180 Ft, internet 3-5-8-10 ezer, de az átlagfelhasználót már az 5 ezres, korlátozásmentes előfizetés is tökéletesen kielégítheti.
  5. Október végére adják át a kábelerájt, ezután a TV azonnal indul, az internetre és a telefonra még várni kell egy-két hetet műszaki okok miatt.
  6. A TV-t és az internetet külön-külön is be lehet kötni, de a kedvezmény csak a telefon díjából vonható le.
  7. Telefon: hálózaton belül 0 Ft, előfizetési díj akár 1.190-től, a percdíjak kedvezőnek mondhatók.
  8. Azért éppen villanypóznán és nem a földben megy a kábel, mert ez így ötször olcsóbb.
  9. Egyéb kérdés, óhaj, sóhaj: 06-99/506-253, fax: 06-99/506-254.

Orosz Károly kitért a beruházás anyagi részleteire is: Nagyhalász, Tiszarád, Tiszatelek, Beszterec és Vasmegyer társulása 198 millió forintot nyert egy EU-s pályázaton (mi máson), ebből 16 millió volt az önerő - ami hamarosan megtérült, hiszen a T-Kábel ennél jóval többet fizet azért a társulásnak, hogy használhassa a vezetékeket.

 

Röviden: jó üzlet az önkormányzatnak, jó áron juthatnak megfelelő szolgáltatásokhoz a környékbeliek - a többiért meg fájjon a T-Kábel feje.

 

Katt a képre a nagyításhoz!

Kenyérvágás, háttérben élénk hitvitával Kenyérvágás, háttérben élénk hitvitával Kenyérvágás, háttérben élénk hitvitával Kenyérvágás, háttérben élénk hitvitával Kenyérvágás, háttérben élénk hitvitával

 

 

 

 

- Bacskai János -