Katt a képre a nagyításhoz!

Közmeghallgatás


ajánló:

A CKÖ-közmeghallgatás...
A nyári közmeghallgatás...

 

2007. 12. 18.

Közmeghallghatás, szordínóban

 

Az erre a hónapra rendeltetett közmeghallgatást a Művelődési Házban rendezték meg, s sajnos ezúttal sem kellett megkeresni s lefújni a port a "Teltház!" tábláról s kiakasztani a bejárat elé. Viszont aki eljött, elmondhatta búját-bánatát a város és saját ügyeivel kapcsolatban, s bizony meglehetősen épkézláb ötletekkel is szolgáltak a tisztelt városlakók a döntéshozóknak.

 

Elsőként Orosz Károly polgármester úr köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszámolt az év pénzügyi mérlegéről, az eddig elért eredményekről, a befejezett vagy folyamatban lévő fejlesztésekről (kábelhálózat, horgásztó, szociális központ, stb.) valamint arról, hogy a két alpolgármester és a képviselők is lemondtak tiszteletdíjuk tetemes részéről.

 

Ezután szót ejtett a közeljövőben várható útfelújításról - pályázunk a Petőfi és Malom utak teljes rendbetételére, ez egy közel 300 milliós beruházás lesz - valamint arról, hogy a sárga iskola teljes renoválására és tetőtér-beépítésére újfent megpróbálunk állami pénzt szerezni.

 

Ezek mellett egy infrastruktúra-pályázattal is szerencsét próbál Nagyhalász, s siker esetén egy autóbusz-állomással és modern autóbuszöblökkel fogunk gazdagodni. A járóbeteg-ellátó központra jövő év elején írják ki a pályázatot, míg a csapadékvíz-elvezetés megoldásához szintén EU-s forrásokat szeretne igénybe venni a város, utóbbi esetében 200 millió forintot.

 

Mivel a fejlesztésekhez szükséges önerőt is hozzátenni, az önkormányzat jövő évi gazdálkodásánál az lesz a cél, hogy növeljék a bevételeket, felülvizsgáják az önként vállalt feladatokat, így csökkenhet a működési hitel állománya is.

 

Ezután a polgárok élhettek a szólásszabadság jogával.

 

Az első szólásra emelkedő földink javasolta, hogy a következő közmeghallgatást több fórumon és jóval előtte meg kellene hirdetni, akkor többen tennék tiszteletüket. Ezután szóba kerültek az önkormányzat földeladásai (a félreértések tisztázattak), majd a már csak a működési engedélyre váró Idősek Otthona működtetése (halászi tulajdon + kistérségi fenntartás = jelentős megtakarítás, bár a kistérségi fenntartás ellen régebben sokaknak fenntartásaik voltak) és a közintézmények igencsak - a 15 éven át elmaradt állagmegóvási munkák eredményeképpen - aktuálissá vált felújítása került terítékre.

 

Azután a Petőfi utcai, régi napköziotthon sorsa felől érdeklődött valaki, s megtudhattuk, hogy az épület tulajdonképpen statikai agyhalott, így nagy reményeket már nem szabad hozzáfűzni. A vele majdnem szemben lévő régi fogorvosi épület viszont egy Szociális Integrációs és Képző Központ képében születhet újjá, már ha a pénzosztó budapesti minisztériumok is áldásukat adják eme jámbor óhajunkra.

 

A következő "napirendi pont" a közmunkaprogram folytatása volt, aminek kapcsán az eddig tevékenykedő "szakemberek" munkájának minőségét kérdőjelezték meg egyesek - ez a hozzászólás a jelenlévők nagy egyetértésével találkozott. A következő turnusban foglalkoztatottak több figyelmet fordítanak majd az illegális szemétlerakások felszámolására - ígérte meg Orosz Károly. Egy felszólaló kérte, hogy hóeséskor ne reggel 9-kor kezdjék a munkát a hóeltakarító közmunkások, de megtudhattuk, hogy ezeket a problémákat idén már felvetették a KHT-nak, ami változtat majd az eddigi szokásokon.

 

Az önkormányzati tulajdonok kapcsán kerültek szóba a jövőre létesítendő parkolók illetve az az ígéret, hogy egy bank kirendeltséget nyit majd városunkban. Ezek után a buszvárók "szellőssége", a Nyíregyházára vezető út felújítása és a Nagyhalászi Hírek jövő évre várható átszervezése volt témánk, majd az Arany János út szennyvízelvezetésének évtizedes megoldatlansága került sorra. Sajnos sem ez utóbbi, sem a szintén terítékre került új, a korábbinál jóval kisebb területeket kimutató földhivatali felmérés nem az önkormányzat kompetenciája, így segítséget sem tudott ígérni.

 

 

tovább a galériához»»

 

 

 

 

- Bacskai János -