Kósa Zsolt


ajánló:

Interjú Lisovszki Róberttel...

 

2008. 01. 17.

Egy könnyedkezű grafikus Nagyhalászból

"Ha jó vagy, előbb-utóbb felfedeznek!" - interjú Kósa Zsolttal

A 22 esztendős fiatal méltán nevezhető városunk egyik legtehetségesebb fiataljának, ugyanis kevesen mondhatják el magukról földijeink közül, még a veteránok sem, hogy szakmája közvetlen élvonalába tartozik s munkáit messze földön is ismerik, elismerik.

Zsolt jelenleg Egerben tanul rajz-vizuális kommunikáció-tanár szakon, pontosabban jelenleg halaszthatatlan teendői miatt halasztott, lévén egy játékfejlesztő cégnél, a Tonuzaba Entertainment-nél dolgozik, természetesen grafikusként. Az interjú idején éppen az Erzsébet presszó falait vette kezelésbe, hogy italfogyasztásra serkentő képekkel ékesítse a vakolatot.

"Már egészen kisgyermek koromban rengeteget rajzoltam - tért vissza egészen az alapokhoz interjúalanyunk. - Iskoláskoromban több versenyenyen is részt vettem, egyre inkább megkedveltem a rajzolást, így végül a Művészeti Szakközépiskolába jelentkeztem az általános után. El is végeztem, és az ott töltött évek alatt sikerült elsajátítanom a szobrászat alapjait."

- Kialakult már a sajátos stílusod, megvannak a jellemző stílusjegyeid?

"Kiforrott, szánt szándékkal alkalmazott ismertetőjegyei  nincsenek a munkáimnak, de törekszem egy, ha nem is kirívó, de felismerhető ábrázolásmód kialakítására.  "

- Most éppen milyen játékon dolgozol?

"Többön is egyszerre - érkezik a meglepő válasz. - Jelenleg éppen több, különálló demó készítése folyik.A legtöbben sikerül részt vennem kisebb-nagyobb mértékben. Ez biztosítja is a munka kellő változatosságát, ugyanis ezek a játékok nemcsak stílusukban és műfajukban különböznek, de egyedi képi világgal is bírnak, amelyek megtervezése újabb és újabb kihívást jelent."

- Gondolom, már nem ceruzával alkottok.

"Előfordul az is. Az egyszerűbb vázlatokat még mindig szabadkézi rajzzal a leggyorsabb elkészíteni. Azonban ma már szinte csak számítógépen dolgozom, és egy digitális rajztáblán, egy wacom tableten történik a dolog, a megfelelő festő- és képmanipuláló programok alkalmazásával."

- Úgy látom, itt a presszóban területet váltottál.

"Igen, ez a feladat valóban egészen más. Egy ehhez a falhoz hasonló nagy felület megfestése egészen más szemléletmódot követel meg. Ilyenkor az alkotó nem csupán egy kis területre koncentrál, át kell látnia a készülő formákat gyakran úgy, hogy csak egy apró szeletén dolgozik.  Később talán a  Digital Matte-painting technikával is szeretnék foglalkozni. Ez a nem valóskörnyezetben játszódó filmeknél alkalmazott technika, ahol a környezetet digitálisan helyezik a vászonra."

Egy újabb magyar hollywoodi sikersztori?

"Majd kiderül - mosolyodott el szerényen lelkendezésemen. - Élénken foglalkoztat még a filmek grafikai koncepciójának kidolgozása is, ezen a területen is szívesen tevékenykednék a későbbiekben. Bár jó lenne tanítani is. Ezen az egri csoportomnak tartott néhány ábrázoló geometria óra után érkező pozitív visszajelzések miatt gondolkodtam el.."

Hogyan tovább?

"Először is kell egy saját honlap, fontos, hogy az interneten is megtaláljanak azok a munkaadók, akik ezzel a területtel foglalkoznak. Ha jó vagy, előbb-utóbb felfedeznek - legalábbis én ebben bízom. Ha ezt elértem, léphetek tovább, jöhet Hollywood! J A cégnél egyébként a 3D-s modellezést tanulom. Évről-évre egyre nagyobb teret hódít a játékipar, s még mindig nem állt meg a folyamat, ezért is halasztok most a főiskolán." (Bizony, a tanárság előtt nem áll az a kimondottan virágos-matyóhímzéses-euróköteglóbálós jövő - a szerk.)

Akkor előbb-utóbb téged is elér agyelszívás?

"Munkáinkat külföldön bírálják el, így olyan, mintha máris ott lennék. Az itt készülő munkáim megfelelő referenciaként szolgálnak a későbbiekre nézve, egy esetleges külföldi állás megpályázásához is akár."

Egy újabb tehetséges nagyhalászi fiatal indult útnak, hogy maga alá gyűrje, meghódoltassa a nagyvilágot.

 

- Bacskai János -