Hetvenkedők lettünk


ajánló:

Velük sem könnyű, nélkülük lehetetlen...
Interjú Bankus Zsuzsával...

 

2008. 02. 06.

A negyedik legtöbb támogatást kaptuk

Kevés híján 77 ezer forint jutott egy főre az elmúlt három esztendőben az Ibrány-nagyhalászi kistérségben a Nemzeti Fejlesztési Terv első időszakában.

 

Ha csak a számokat nézzük, nincs okunk panaszra, hiszen a megyében a negyedik legtöbb forrást tudta kihalászni a Nemzeti Fejlesztési Terv 2004-2007-es nagy kasszájából kistérségünk.

A "leghátrányosabb"-címkével dicsekvő Ibrány-nagyhalászi kistérség több mint 3.5 milliárd forintot nyert 74 különböző pályázaton. A kistérség egyébként 45.768 főt számál.

Az viszont már korántsem örömteli, hogy a területi elosztás finoman szólva sem egységes, egyes városok jóval többet költhettek el ebből a pénzből, mint a kisebb falvak, s a helyzet aligha javul a közeljövőben.

A legtöbbet a tiszavasvári kistérség könyvelhette el (111.207 Ft/fő), a nyírbátori (96.480) és a fehérgyarmati (78.921) előtt.

A legnagyobb összeget, 9 milliárd forintot a nyíregyházi körzet nyerte, ám ez a legnépesebb terület is, így csak szerény 63.082 forint jutott/kobak.

A sereghajtó a záhonyi kistérség 22.444 forintos fejpénzzel - talán ezért is igazolt hozzájuk dr. Karmanóczki András, városunk (ex)jegyzője, akivel pénteken készítünk egy hosszabb lélegzetű interjút.

- Bacskai János -