A Nagyhalász-Nyírtelek labdarúgó bajnoki mérkőzés előtt Németh Mihály végezte el a kezdőrúgást, mintegy ajándékként 80. születésnapjára. Csapatunk legidősebb drukkere helybéli születésű és nagy futballrajongó lévén méltán nevezhető a halászi foci egyik legnagyobb ismerőjének.

"80 esztendős vagyok, 4-5 éves korom óta járom a futballpályákat - kezdte az ünnepelt. - Akkor egyébként Halászban még csak egy játéktér volt, a mostani edzőpálya. Ahol jelenleg futballoznak, ott egy igen jól termő tengeriföld volt."

-Volt-e valaha igazolt játékos?

"Á, soha! - adott igencsak meglepő választ a vidám öregúr. - Soha sem szerettem rúgni a labdát. Egyszer próbálkoztam meg vele, még vőlegény koromban, akkor hanyatt estem és megsérültem. Meg is fogadtam, hogy ezután még úgysem rúgom majd a pöttyöst! - tette hozzá hamiskás mosollyal."

-Melyik volt Mihály bácsi kedvenc csapata?

"Már a II. világháború előtt is jó gárdánk volt, s olyan játékosok voltak akkor a kedvenceim, mint Jakab Lajos, Hornyik Károly és Miklós, Ónodi István, Hegyes Balázs vagy Fekete Sándor, a régi idők focijának sztárjai."

- Jobbak voltak, mint a maiak?

"Nem tudom, mi lenne ha megmérkőznének egymással az akkoriak, de az biztos, hogy régebben fejlettebb volt a csapatjáték, összeszokottak voltak, a maiak meg folyamatosan váltogatják egymást, nem is ismerem mindegyikőjüket."

- Ki volt a három legjobb játékos, aki valaha is magára húzhatta Halász mezét?

"A legkiválóbb szerintem Jakab Lajos volt, a második Kaponyás Béla, a harmadik legjobb Póka József."

Mihály bácsi még megígérte, hogy ameddig ereje bírja, a helyszínen szorít majd csapatunkért. Egyébként a TV-ben is szívesen nézi a nemzetközi mérkőzéseket, ám legnagyobb sajnálatára a legnagyobb rangadókat túl későn játsszák, legalább is az ő korához képest.

Ezzel lezártnak is tekintette az interjút, hiszen közben sípolt a játékvezető, megtörtént a kezdőrúgás, s az ünnepeltnek jelenése volt ott, ahol már 75 éve mindig: a pálya szélén.
S hogy a mai fiatalok közül befér-e majd valaki Mihály bácsi Top 3-jába? Remélem, tíz év múlva, a következő kezdőrúgás után erre is választ kapunk.

»»link a kezdőrúgás galériájához

- Bacskai János -