SARMASÁGON JÁRT A KULTÚRA NOVA

A Civilek kohéziója pályázat keretében a Kultúra Nova Kulturális Egyesület a Pro Sarmaság Kulturális Egyesülettel közös projektet valósított meg. A program támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. .

 

 

Először a sarmasági testvértelepülésünkről érkeztek vendégek Nagyhalászba az egyesület meghívására, majd az októberi hosszú hétvégén 14 fő felnőtt viszontlátogatást tett Sarmaságon. Október 24-én reggel indult el a kis csapatunk a határon átnyúló kapcsolatok megerősítése reményében a Pro Sarmaság Kulturális Egyesület felkeresésére. Utunk során megálltunk Nagykárolyban, ahol a Károlyi-kastélyt tekintettük meg. A Hadsereg Napja alkalmából a kastély parkjában kiállítást is láthattunk, amelyen a hadsereg által használt járművek, fegyverek, felszerelések voltak láthatóak.

Márton Ferivel folytatva utunkat nemsokára testvértelepülésünkre, Sarmaságra érkeztünk, ahol már Dombi Attila polgármester és Bai Attila a Pro Sarmaság Kulturális Egyesület elnöke várt bennünket. A sarmaságiak figyelmességének köszönhetően a helyi jellegzetes ételt, a csorbalevest is megkóstolhattuk. A kölcsönös ismerkedések, beszélgetések után már előre megszervezett programokkal vártak bennünket. 

Először a SILVANIA pezsgőgyárat látogattuk meg Szilágysomlyón. Megismerhettük a gyár történetét és viszontagságait a polgármester úr tolmácsolásában. A 3,5 kilométernyi pincelabirintust nem jártuk végig, de megtekintettük a felújítás alatt álló üzemet és az új, olasz tulajdonosnak köszönhetően egy kóstolón is részt vehettünk.

Továbbra is Szilágysomlyón maradva az utolsó még álló, felújítás alatt lévő zsinagógában felállított Holocaust Emlékmúzeumot tekintettük meg. Természetesen a gondos szervezésnek köszönhetően itt is kaptunk idegenvezetést, ennek köszönhetően sok hasznos információval lettünk gazdagabbak.

Ezután Kárásztelek település katolikus templomát kerestük fel. A település vallási szempontból katolikus sziget, hiszen a Krasznai dombság egyetlen faluja, amelyik a reformáció térhódítása után is megmaradt katolikusnak. A kirándulásunkra a templomdombra emelt Keresztút lenyűgöző mivolta tette fel a koronát. A hármas feszület két oldalán felsorakoztatott hét-hét stációt, a Deák Árpád nagyváradi szobrászművész domborműveit keretbe foglaló „kápolnákat” ámulattal jártuk végig, Nagy Imre Zoltán iskolaigazgató kalauzolásával. A középső kereszt Corpusa Sepsi József szobrász műve, a bronzöntvények Kovács Károly műhelyében készültek, a talapzatok Varga Gábor kőfaragó keze munkáját dicsérik. A templomban folytatva utunkat, igazgató úrtól információkat kaptunk a templomról, az összetartó településről, annak jellegzetességeiről, történetéről és az utunk során már több ízben megtapasztalt, a szeretet összetartó erejéről.

Lelkünkben feltöltekezve innen a szálláshelyre az Elisabeth Panzióba vezetett utunk. Miután felfrissültünk, finom vacsora várt bennünket. Ezután Bai Attila tangóharmonikával kísért daltanítása következett, felkészítve mindannyiunkat a másnapi szüreti felvonulásra. Dalszövegeket tanultunk, de hamar rájöttünk, hogy még ha a szöveg néhol ismeretlen is, a magyar dallam hamar egy hullámhosszra tereli az egész társaságot, vendéget és vendéglátót egyaránt. Az estet a helyi fiatalokból álló Illegetők Tánccsoport fellépése színesítette. Mindamellett, hogy tudásukat megmutatták, táncház keretében igyekeztek ennek a tudásnak egy kis szeletét a csoportunk részére is átadni, tánclépések tanításával. Köszönjük ezt a maradandó élményt vendéglátóinknak, és gratulálunk a fiatalok aktivitásához, segítő közreműködéséhez.A kipihent éjszaka után a vasárnap reggelivel kezdődött, majd a sarmasági református templomban Batizán Attila lelkipásztor igehirdetését meghallgatva, még egy keresztelő részesei is lehettünk. A településen megtett rövid nézelődés után a lakodalmas teremben elköltött ebéddel folytatódott a szíves vendéglátás. 14 órától koszorúzáson vett részt a Kultúra Nova Kulturális Egyesület, ahol Horváth József tanár úr mondott ünnepi beszédet és Székely Béla helyi baptista lelkipásztor köszöntő beszédet.A Pro-Libertaté emlékműnél, amely az I és II világháborúban elesett Sarmaságiaknak állít emléket, Dr. Makó Ilona és Nyergesné Bor Ibolya az egyesület nevében elhelyezték a megemlékezés koszorúját. A program a szüreti felvonulással folytatódott, ahol lóra, hintóra, szekérre szállva bejártuk a települést. A helyiek közül többen, főként a fiatalabbak, népviseletbe öltözve sétáltak, utaztak végig a felvonulás útvonalán. A nagyobb csomópontokban megállva a tánccsoportok vígalma fokozta a hangulatot. Az egész település vidáman kapcsolódott be a szüreti kavalkádba, integetve, énekelve, a felvonulást kísérve. A fergeteges hangulatot csak a hazautazásunk ténye tudta csendesíteni. A két nap izgalmait, örömeit, újdonságait, információit, szeretetteli hangulatát magunkkal hozva, délután indultunk haza településünkre, Nagyhalászba.Köszönjük a szíves, szeretetteljes vendéglátást a sarmasági testvértelepülés minden lakosának, Dombi Attila polgármester úrnak.
Többször hallottam már beszámolót arról a vendégszeretetről, amelyet ezen a vidéken érzékel meg az utazó látogatásai során, de mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, hogy tapasztalja is meg mindezt, mert szavakkal el nem mondható, írással meg nem örökíthető, ahogyan én sem tudtam mindezeket írásommal visszaadni.

Szöveg és fotók: Móréné Erika