ELKEZDŐDÖTT A TANÉV, JÓ TANÁCSOK A RENDŐRSÉGTŐL GYEREKEKNEK, SZÜLŐKNEK

 

 

 

Elektronikus Lakossági
Bűnmegelőzési Információs Rendszer
ELBIR
  HÍRLEVÉL
2015. szeptember

 

Elkezdődött a tanév
 

 

Rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek, hiszen várhatóan megnövekszik a forgalom a tanintézmények környékén. Különösen ügyeljenek a várhatóan nagy gyalogosforgalomra!

 

A gyermekek a legsérülékenyebbek, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, élet- vagy vagyon elleni bűncselekményekről, bármilyen rossz szándékú befolyásról, vagy csak a tapasztalatlanságukból fakadó átgondolatlan döntésekről. Ők azok, akik életkorukból adódóan kevésbé tudják felmérni a veszélyt.

  

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk gyermekeink biztonságára!

 

 

Közlekedési tanácsok iskolásoknak:

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében szükséges, hogy betartsuk azokat az alapvető szabályokat, melyeket a KRESZ ír elő, akár gyalogosan, akár valamilyen járművel közlekedünk.

 

A közlekedési balesetek elkerülését segítik az alábbi tanácsaink:

 
1. Az iskolába időben indulj el! A rohanás figyelmetlenséget szül, mely a közlekedés során veszélyt hordoz magában.

 
2. Gyalogosan közlekedve mindig légy körültekintő, tilos helyen ne lépj az úttestre! Az úttestre lépés előtt alaposan nézz körül! A gyakorlatlan kisdiák ne szégyellje megfogni felnőtt kísérője kezét.

3. Lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen menj át a túloldalra!

4. Álló jármű mögül, vagy takart helyzetből soha ne lépj az úttestre!

5. A közút és annak környezete nem játszótér! Erről soha ne feledkezz meg!

 
6. Ha a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék zöld fénye villog és már leléptél az úttestre, akkor szedd a lábad! Ha még azonban a járdán állsz, semmiképpen se indulj el! A fényjelző készülék jelzését mindig tartsd be, amikor szabad az áthaladás, akkor se feledkezz meg a körültekintésről! Elsőbbséged csak akkor van, ha azt meg is adják.

7. Ha kerékpárral közlekedsz, ne feledkezz el az első, illetve a hátsó világításról, a kerékpár megfelelő felszereléséről, valamint a kanyarodás előtt ne mulaszd el a körültekintést és a kezeddel jelezni a kanyarodási szándékodat!

8. Tömegközlekedési járműveken való utazáskor kapaszkodj a balesetek megelőzése érdekében! Ne tolakodj, ne rohanj!

9. Ha az autóbusz ajtaja nyitva van, de a csengő hangját már hallod, ne szállj le, illetve fel! A vezetőt és az utastársakat magatartásoddal ne zavard!

10. Utasként közlekedve a passzív biztonsági eszközöket mindig használd!


Ne feledd! Mindig hazavárnak!

 

Van persze a közlekedésen túl is néhány olyan szabály, amit ismerni kell!

Ismeretlen autóba tilos beszállni! Ha számodra ismeretlen ember a szüleidre, tanáraidra hivatkozva hív magával, mondj nemet!

Ha ismeretlen felnőtt segítséget kér tőled, ami azzal jár, hogy vele kellene menned, tagadd meg! Mondd azt, hogy sietsz, a sarkon vár az anyukád! Fordulj a rendőrséghez!

Ne fogadj el idegentől semmilyen ajándékot! Mondd, hogy neked ehhez meg kell kérdezned a szüleidet.

Ha azt tapasztalod, hogy valaki követ, menj be egy közeli pl. boltba, és kérj segítséget!

Egy iskolástól már joggal elvárható, hogy tudja a nevét, címét, a szülei telefonszámát. Ha ez utóbbi túl bonyolult, akkor a táskádba, tolltartódba egy megfelelő helyen helyezz el egy cédulát, amire a telefonszámok fel vannak jegyezve.

Értéktárgyaidat (mobiltelefon,  MP4 lejátszó, értékes ékszer, magas pénzösszeg, stb.) ne vidd az iskolába. Lehetőség szerint zárható szekrényben helyezd el, hogy meglétüket mindig ellenőrizni tudd (a mobil telefont lenémítva, vagy kikapcsolva tárold a szekrényben, hogy ha csörög, ne legyen figyelemfelkeltő).

Az iskolában tanulóhoz méltóan viselkedj! Tiszteld tanáraidat, társaidat, tartózkodj az erőszak valamennyi megjelenési formájától!

 

Tanácsok kisiskolások szüleinek:

Az iskolakezdés új életformát jelent a hatéveseknek és a családjuknak is. Fő a feje a szülőknek, annyi mindenre kell odafigyelni. Vigyázzunk, nehogy közben elfeledkezzünk a kisgyermek személyi biztonságáról, amelyért vele együtt mi, szülők is sokat tehetünk.

Az óvodában a gyerekek megismerkednek a közlekedés alapvető szabályaival: ha piros a lámpa, tilos átmenni az úton, ezt minden kisgyerek tudja. Fogjuk kézen a gyereket, ha gyalog járunk majd vele, és ballagjunk el az iskoláig! Közben megbeszélhetjük, mikor és hogyan szabad átmenni az úttesten, és elismételhetünk más szabályokat is.

1. Azon az úton kísérjük rendszeresen iskolába a gyereket, amelyen később egyedül jár majd!
 
2. Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! A közlekedési szabályok betartásával mutassunk példát gyermekünknek!

 
3. Úttesten való áthaladáskor ragaszkodjunk gyermekünk kezének megfogásához, vagy ahhoz, hogy velünk együtt keljen át!

 
4. Úgy indítsuk útra a gyereket, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen legalább öt perccel a becsöngetés előtt! A rohanás figyelmetlenséget okozhat, mely balesetveszélyes.

 5. Többször gyakoroljuk vele az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben! A közlekedési szabályokat ismételjük együtt!

6. Ha egyedül megy a gyermek iskolába, feltűnés nélkül ellenőrizzük, hogy betartja-e a szabályokat!
 
7. A gyermekre ne az út másik oldalán várjunk, elkerülendő azt, hogy meglátva minket figyelmetlenül átrohanjon az úttesten!

 8. Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot viseljen, olyat, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!
 
9. A gyereket mindig a járda belső oldalán, az úttesttől távol kísérjük, az átkelőhelynél erre szintén figyeljünk!

10. Gyermekünkkel való közlekedéseink alkalmával életkori sajátosságainak megfelelően magyarázzuk el neki a legfontosabb közlekedési szabályokat és a jelzőtáblák jelentéseit!

11. Ha utasként szállítjuk gyermekünket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használjuk a gyermekbiztonsági rendszereket! Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy ez miért nagyon fontos!

 

Zökkenőmentes iskolakezdést kíván, a Szabolcs-Szatmát-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály!

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK