KERÉKPÁRTÚRA NAGYHALÁSZBAN

Nyíregyházi kerékpáros csoport látogatott el településünkre, pontosabban a Csuha-Kállay kúriába 2015. szeptember 19-én, a Kulturális Örökség Napján. A 80 fős, három turnusban érkező résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták a kúria épületének történetét, eközben megismerhették a Kállay család sorsát is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Iroda szervezte az egynapos kerékpártúrát, ezzel is kapcsolódva az Európai Területi Együttműködés Napjához. A túrának saját, önálló neve is van: Tündérmező Megújuló Öröksége Kerékpártúra.


Az 52 km-es útvonal kezdőpontja Nyíregyháza volt, a célállomás pedig Tokaj. A fontosabb állomások: Nagyhalász, Paszab, Tiszabercel, Gávavencsellő, Szabolcs, Rakamaz és Tokaj. A túra résztvevői idegenvezetéssel megnézték kúriánk mellett többek között a Szőttes házat Paszabon, a Bessenyei emlékházat és a szivattyútelepet Tiszabercelen, a Svábházat Gávavencsellőn, Szabolcson a Földvárat, a református templomot és Mudrány kúriát.A vitathatatlanul hasznos kezdeményezés remélhetőleg hagyománnyá válik.


FEKETE ZSOLT