INTERJÚ OROSZ KÁROLLYAL (2. rész)

Van miről beszámolni: tiszta udvar-tábla, házszámok, Kormányablak, napelem, kisbusz, járda és vízelvezetés – kezdtük legutóbbi interjúnkat Orosz Károly polgármesterrel, és most következik a beígért folytatás. Van még miről beszélnünk ugyanis, hiszen szemmel láthatóan szépül-fejlődik városunk.

TOVÁBBI KÉPEK A FEJLESZTÉSEKRŐL ITT!


„Folytatódik a közmunkaprogram, közel 150 embernek tudunk munkát biztosítani – tájékoztatta a nagyhalasz.hu-t városunk polgármestere, Orosz Károly Zsolt. – A közmunkások foglalkoznak most a fasortisztítással, a közterületen történő faültetéssel. Vásároltunk ugyanis 100 darab gömbkőrist, és az erre alkalmas közterületeken, illetve azokon az utakon, amelyek erre alkalmasak, és ahol már biztosított a csapadékvíz-elvezetés, vagy leaszfaltoztak, oda ültetjük ki ezeket – már ahová engedik a vezetékek, bár ezek a gömbkoronájú fák nem nőnek túl magasra, elférnek a villanyvezetékek alatt.

Közreműködnek majd a közmunkások a hóeltakarításban, a közintézményekben is többen dolgoznak, ám emellett a közterületek karbantartásában, tisztán tartásában is segítenek.

November végére kell átadni a Kormányhivatalt, november 18-tól december 10-éig technikai okok miatt szünetel a szolgáltatás a nagyhalászi irodában, addig Ibrányban lehet az ügyeket intézni, tehát ott zajlik a munkafelvétel, nálunk csak a postán beérkező iratok, engedélyek, papírok kiadása történik.

A földszinten 10 munkaállomást alakítottak ki, december 10. után már az új épületben zajlik a munka.

Az összes megújuló épület nyílászáróit kicseréljük, de a födémszerkezeteket és a falazatokat is szigeteljük, az energetikus által előírt terveknek megfelelően, a kivitelező így végzi a munkáját az alsós tornateremben, a családsegítőben, az új idősek otthonánál, a rendőrőrsnél és a régi könyvtárban, amelyet most a Csuha Antal Baptista Általános Iskola tanulói használnak.
Megtörtént a Városrehabilitáció program zárása, záró helyszíni ellenőrzéssel, és mindent rendben találtak, kezdődik tehát a kötelező fenntartási időszak. Az elmúlt időszak nagyobb projektjei közül a kúria és a polgármesteri hivatal fenntartási időszaka már lezárult, a Városrehabilitációnál pedig ugyebár éppen most indul az ötéves fenntartási időszak.

A jövőben mindenképpen szeretnénk fejleszteni az Ipari Területet, a rendezési tervet elfogadtuk, és hamarosan jogerőre emelkedik. A helyi kis- és középvállalkozások területhez, telephelyhez juthatnak, és pályázatokat írnak ki számukra ennek létesítésére. Az Ipari Park a Tiszarádra vezető úton lesz, fél hektáros területekkel hét cég számára. Már akadt is érdeklődő, 3-4 helyi vállalkozó is szívesen megtelepedne ott – először tehát Nagyhalász pályázik a terület kialakítására, erre folyamatosan írnak ki állami pályázati lehetőségeket, aztán követnek majd a kis- és középvállalkozások, akiket szintén segítenek pályázati lehetőségekkel.

Az Arany János utcán is lezárult a csapadékvíz-elvezetés tervezése, a többi helyen már sikerült megoldanunk a problémákat. A következő nagyobb, látványosabb projekt a parkosítás, fásítás lesz majd, indulunk a „Zöld város” programban, de több más lehetőség is adódik arra, hogy szebbé tehessük városunkat.

Szeretnénk folytatni a szociális városrehabilitációt, ismét indulunk ezen a pályázaton, ezúttal lakhatási funkciókra koncentrálva. E terv keretein belül szeretnénk felújítani a régi napközi épületét, ahová Alkotóházat álmodtunk meg már korábban, mellé pedig kondipark épülne, hogy sportolási lehetőséget biztosítsunk. A program a hátrányos helyzetű embereken segítene (mint legutóbb a Gyári utcai játszótér), de a társasházakra épülhetnek még például tetőterek is.

Ahogyan legutóbb, civil szervezetek bevonásával különböző foglalkozásokat, képzéseket, közösségépítő programokat valósítanánk meg.

A rövidtávú tervek élén szerepel az Erzsébet presszó előtt körforgalom kialakítása, hiszen a közútkezelő pályázatai között előkelő helyen szerepel a 3834-es, azaz a presszótól Újdombrádig, illetve a 3821-es, azaz a presszótól az ibrányi kereszteződésig vezető út felújítása.

Bővítjük még a temetőt is Nyíregyháza irányába, hiszen már megteltek a sírhelyek, az új urnafalon pedig már a negyedik oszlop is megtelt.

Ahogyan azt láthatták, az önkormányzat saját erőből orvosolta az Arany János úton lévő „szennyvízfedél-kinövéseket”, ezekkel a napokban végzünk is ahogy az időjárás engedi, a közeledők hamarosan érzékelik már a pozitív változásokat.”

És ez nem csak az útfelületre igaz, hanem az egész városra!

 


B. J.

 

 

AZ INTERJÚ ELSŐ RÉSZÉT ITT OLVASHATJA EL!