HOSSZÚ, FORRÓ NYÁR AZ MHK IDŐSEK OTTHONÁBAN

 

Az Idősek Otthona a bentlakók számára mindenekelőtt otthon helyett otthont jelent. Lakókörnyezetet, a közösségi lét és a tartalmas időtöltés megszervezését, a minél szabadabb életvitel lehetőségét biztosítja.


Az idei nyarat forró, aszályos időszakok jellemezték. A rekkenő hőség igen megviselte lakóinkat is.

Igényeiknek megfelelőenéppen ezért elsősorban benti programokat igyekeztünkszervezni. Rendszeresen ismétlődő programjaink pl.: kézműves foglalkozások, zenehallgatás, könyvtárlátogatás, irodalmi és képzőművészeti előadások, filmklub, egyéb szabadidős-, és memóriafejlesztő tevékenységek.Ennek keretében szervezünk kártya-, és sakkpartikat, műveltségi vetélkedőket, de sor kerül keresztrejtvényfejtésre is. Manuális-, és kézműves  tevékenységek sorában kínálunk lehetőséget pl. dekupázs technika alkalmazására, üvegfestésre, origamira, illetve egyéb újszerű technikák elsajátítására. Sort kerítünk jeles ünnepekről való megemlékezésre, valamint játékos vetélkedőkre is.


A nyár folyamán lakóink a dekupázs, azaz szalvétatechnika alkalmazásával ismerkedtek. Ennek keretében egy képet, valamint egy díszdobozt készítettünk. Az alkalmazandó technika ismertetése után a lakók nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába. Mindkét tárgy csodálatosra sikerült lakóink nagy megelégedésére.A finommotorikus készségek szinten tartására is figyelmet fordítunk. Színezünk, vágunk, tépünk, ragasztunk, néhány lakónk pedig szívesen hímez és horgol. Ehhez a tevékenységkörhöz kapcsolódva készítettük el „Életképek” címmel újabb, a mindennapjainkat bemutató fényképtablónkat, amely azóta intézményünk falát díszítve a hozzánk látogatók tetszését is elnyerte.Rendszeresen ellátogatunk különböző kiállításokra, és állandó résztvevői vagyunk a városi rendezvényeknek is. Településünkön idén is csodálatos volt az Államalapítás, valamint újkenyér ünnepe alkalmából megrendezett ünnepség. Intézményünk néhány lakójával mi is ellátogattunk a Milleniumi parkban megrendezésre került programra. Az ünnepi megemlékezés, valamint a kenyérszentelés után lakóink itthon maradt társaiknak is hoztak egy-egy falatot a megszentelt kenyérből.
Időseink közül néhányan a korareggeli, még hűvösnek mondható időben a kertet gondozgatták. Naponta tettek egy-egy kapavágást, felkötözték a paradicsomot, öntöztek, így a közös munka eredményeképpen csodálatos kertünk volt egész nyáron. A fárasztó, de nagyon élvezetes közös munka eredményében együtt gyönyörködünk kint is, és bent is.

 

 

Kovácsné Gulácsi Ilona
mentálhigiénés munkatárs

 

A képekre kattintva galériák nyílnak meg!