Elektronikus Lakossági
Bűnmegelőzési Információs Rendszer
ELBIR
  HÍRLEVÉL
2015. szeptember

AZ ÁLDOZATTÁ VÁLÁS MEGELŐZÉSÉVEL  KAPCSOLATOS TANÁCSOK IDŐSEKNEK

Első és legfontosabb tanácsa a Rendőrségnek: soha, semmilyen körülmények között ne engedjenek be lakásaikba idegeneket, amikor egyedül tartózkodnak otthon!

Az idős emberek értékeire vadászó bűnelkövetők a leggyakoribb bejutási trükkjei :

 1. Nyugdíjfolyósító alkalmazottjának adja ki magát az idegen, adategyeztetést végez, kéri, hogy mutassa meg a legutolsó havi nyugdíjas szelvényt. Ezt általában a megtakarított pénzzel együtt tartják.
 2. Víz- gáz, vagy villanyszámla túlfizetés volt, azt vitték vissza, de nagyobb címletből kell visszaadni.
 3. Postától ellenőrzik az utoljára kézbesített nyugdíjat, mert a postás hamis pénzt adott át.
 4. Előzőleg telefonon felhívják, hogy nagyobb összegű tárgynyereményt fognak kézbesíteni, csak a kézbesítési költséget kell fizetni, majd rövid időn belül megjelenek az értékesnek tűnő, de értéktelen „nyereménnyel”.
 5. Viszonylag kis értékű tárgyakkal (háztartási gép, edény-, késkészlet, ágynemű garnitúra) házalnak, a tényleges ár többszöröséért adják.
 6. Nagy értékű gépjármű ütközött a közvetlen hozzátartozó, és a javíttatási költség megtérítésére kérnek pénzt az idősektől.
 7. Üzemanyag vásárlásra hivatkoznak, otthagynak aranynak mondott ékszereket, amelyekről később derül ki, hogy értéktelen réz tárgy.
 8. Tollfelvásárlást színlelve a magukkal vitt molyos tollat mutogatják, így a sértettől ingyen megkapják az egyébként jó minőségű tollát. 
 9. Magukat rendőrnek kiadva arra hivatkoznak, hogy hamis pénz ügyében nyomoznak, elkérik az otthon tartott pénzt megvizsgálásra, majd azzal hirtelen elmenekülnek.
 10. Szomszéd kerítése építése, vagy telekvásárlás ürügyén a telket kívánják megszemlélni és amíg a hátsó kertbe csalják a tulajdonost az utcán autóban várakozó társuk a lakásba bemegy és összeszedi az elrejtett értékeket, ékszert, készpénzt, bankkártyákat.
 11. Különböző ürügyekkel a lakásba bemenve ott alaposan körülnéznek, és előfordulhat, hogy rövid időn belül visszatérve vagy betörnek, vagy az idős személyt álmában meglepve kirabolják.  

A trükkök száma szinte végtelen, de az elkövetők célja minden esetben az, hogy a lakásba bejutva ott információkat szerezzenek a megtakarított pénz tárolási helyére vonatkozóan, majd az idős személy figyelmét elterelve, vagy később a lakásba erőszakos módon behatolva az értékeket megszerezzék.
 
A sértetté válás elkerülése érdekében a rendőrség részéről álljon itt néhány megszívlelendő jótanács:  

 1. Idegent ne engedjenek be a lakásba, családi ház esetén még az udvarra sem!
 2. Mindig tartsák zárva az utcai kaput, ha a kertben dolgoznak a lakásajtó(ka)t is!
 3. Lakáson kívüli mérőóra leolvashatóság esetén semmilyen indokkal ne engedjék be a személyt, ha bizonytalanok, nem a megszokott leolvasó megy, hívják át a szomszédot!
 4. A rendőrnek magukat kiadó személyek igazolványát nézzék meg alaposan, kérjék bemutatni a sorszámozott azonosító jelvényt, amit egyenruhás esetén a ruházaton, polgári ruhás esetén az igazolvány tokkal együtt van!  
 5. Amennyiben hozzátartozóra hivatkoznak pénz kölcsön kérésekor, hívják fel telefonon, ha nem sikerül megerősíteni, pénzt semmiképpen ne adjanak át!
 6. Idegenek megjelenése esetén figyeljék meg jól ruházatukat, személyleírásukat, esetleges jellegzetességeket (tetoválás, műtéti heg stb.), általuk használt gépkocsi típusát, színét, rendszámát!
 7. Még legjobb ismerősöknek se mondják el, ha készpénzt tartanak otthon, de célszerűbb azt pénzintézetben elhelyezni!
 8. Amennyiben rendelkezik mobil- vagy vezetékes telefonnal, éjszakára azt tartsa kézközelben, ismerje a rendőrség 112-es és 107-es ingyenes segélyhívó számát, hogy szükség esetén bármikor tudjon segítséget kérni!
 9. Amennyiben gyanús személy megjelenését észlelik lakókörnyezetükben a fenti telefonszámok valamelyikén, tegyenek bejelentést!
 10. Ha bármilyen aggály merül föl a lakásajtó előtt álló személlyel kapcsolatban, mielőtt még beengednék a lakásba, jelezzék a 107-es 112-es segélyhívó számok bármelyikén és kövessék az ügyeletes tiszt utasításait!  

 
A környezet is sokat tehet az idősekért. Figyeljünk jobban az egyedül élő, idősebb korú személyekre! Ha idegen, házaló, vagy egyéb okból gyanús személyeket látunk a környezetükben, tegyünk bejelentést a rendőrség bármelyik segélyhívó telefonszámán!
 
Ne felejtsük el, hogy bármelyikünk hozzátartozója bármikor sértetté, áldozattá válhat a gátlástalan, lelkiismeretlen személyek tevékenysége miatt!

 

 

 

Közlekedési tanácsok iskolásoknak:

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében szükséges, hogy betartsuk azokat az alapvető szabályokat, melyeket a KRESZ ír elő, akár gyalogosan, akár valamilyen járművel közlekedünk.

A közlekedési balesetek elkerülését segítik az alábbi tanácsaink:
 
1. Az iskolába időben indulj el! A rohanás figyelmetlenséget szül, mely a közlekedés során veszélyt hordoz magában.

 
2. Gyalogosan közlekedve mindig légy körültekintő, tilos helyen ne lépj az úttestre! Az úttestre lépés előtt alaposan nézz körül! A gyakorlatlan kisdiák ne szégyellje megfogni felnőtt kísérője kezét.

3. Lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen menj át a túloldalra!
4. Kerüld azt, hogy álló jármű mögül, vagy takart helyzetből lépj az úttestre!

5. A közút és annak környezete nem játszótér! Erről soha ne feledkezz meg!

 
6. Ha a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék zöld fénye villog és már leléptél az úttestre, akkor szedd a lábad! Ha még azonban a járdán állsz, semmiképpen se indulj el! A fényjelző készülék jelzését mindig tartsd be, amikor szabad az áthaladás, akkor se feledkezz meg a körültekintésről! Elsőbbséged csak akkor van, ha azt meg is adják.

 
7. Ha kerékpárral közlekedsz, ne feledkezz el az első, illetve a hátsó világításról, a kerékpár megfelelő felszereléséről, valamint a kanyarodás előtt ne mulaszd el a körültekintést és a kezeddel jelezni a kanyarodási szándékodat!

Gyalogátkelőhelyen nem kerekezhetsz át, egyrészt azért mert tilos, másrészt azért mert balesetveszélyes. A gyalogátkelőhely a gyalogosoké és neked is le kell szállnod a bringáról  és át kell tolnod azt.
 
8. Tömegközlekedési járműveken való utazáskor kapaszkodj a balesetek megelőzése érdekében! Ne tolakodj, ne rohanj!

9. Ha az autóbusz ajtaja nyitva van, de a csengő hangját már hallod, ne szállj le, illetve fel! A vezetőt és az utastársakat magatartásoddal ne zavard!

10. Utasként közlekedve a passzív biztonsági eszközöket mindig használd!


Ne feledd! Mindig hazavárnak!

 

Van persze a közlekedésen túl is néhány olyan szabály, amit ismerni kell!

Ha az utcán segítségre szorulsz, fordulj felnőtt emberhez! Ha van a környéken rendőr, akkor hozzá.

Ismeretlen autóba tilos beszállni! Ha számodra ismeretlen ember a szüleidre, tanáraidra hivatkozva hív magával, mondj nemet!

Ha ismeretlen felnőtt segítséget kér tőled, ami azzal jár, hogy vele kellene menned, tagadd meg! Mondd azt, hogy sietsz, a sarkon vár az anyukád!

Ne fogadj el idegentől semmilyen ajándékot! Mondd, hogy neked ehhez meg kell kérdezned a szüleidet.

Ha azt tapasztalod, hogy valaki követ, menj be egy közeli pl. boltba, és kérj segítséget!

Egy iskolástól már joggal elvárható, hogy tudja a nevét, címét, a szülei telefonszámát. Ha ez utóbbi túl bonyolult, akkor a táskádba, tolltartódba egy megfelelő helyen helyezz el egy cédulát, amire a telefonszámok fel vannak jegyezve.

Értéktárgyaidat (mobiltelefon,  MP4 lejátszó, értékes ékszer, magas pénzösszeg, stb.) ne vidd az iskolába. Ha valamilyen okból mégis szükséged van ezekre, akkor nyakadban, zsebedben tartsd, lehetőség szerint zárható szekrénybe helyezd el, hogy meglétüket mindig ellenőrizni tudd (a mobil telefont lenémítva, vagy kikapcsolva tárold a szekrényben, hogy ha csörög, ne legyen figyelemfelkeltő ).

Az iskolában tanulóhoz méltóan viselkedj! Tiszteld tanáraidat, társaidat, tartózkodj az erőszak valamennyi megjelenési formájától!

Tanácsok kisiskolások szüleinek:

Az iskolakezdés új életformát jelent a hatéveseknek és a családjuknak is. Fő a feje a szülőknek, annyi mindenre kell odafigyelni. Vigyázzunk, nehogy közben elfeledkezzünk a kisgyermek személyi biztonságáról, amelyért vele együtt mi, szülők is sokat tehetünk.

Az óvodában a gyerekek megismerkednek a közlekedés alapvető szabályaival: ha piros a lámpa, tilos átmenni az úton, ezt minden kisgyerek tudja. Fogjuk kézen a gyereket, ha gyalog járunk majd vele, és ballagjunk el az iskoláig! Közben megbeszélhetjük, mikor és hogyan szabad átmenni az úttesten, és elismételhetünk más szabályokat is.

1. Azon az úton kísérjük rendszeresen iskolába a gyereket, amelyen később egyedül jár majd!
 
2. Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! A közlekedési szabályok betartásával mutassunk példát gyermekünknek!

 
3. Úttesten való áthaladáskor ragaszkodjunk gyermekünk kezének megfogásához, vagy ahhoz, hogy velünk együtt keljen át!

 
4. Úgy indítsuk útra a gyereket, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen legalább öt perccel a becsöngetés előtt! A rohanás figyelmetlenséget okozhat, mely balesetveszélyes.

 5. Többször gyakoroljuk vele az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben! A közlekedési szabályokat a ismételjük együtt!

6. Ha egyedül megy a gyermek iskolába feltűnés nélkül ellenőrizzük, hogy betartja-e a szabályokat!
 
7. A gyermekre ne az út másik oldalán várjunk, elkerülendő azt, hogy meglátva minket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten!

 8. Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot viseljen, olyat, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!
 
9. A gyereket mindig a járda belső oldalán, az úttesttől távol kísérjük, az átkelőhelynél erre szintén figyeljünk!

10. Gyermekünkkel való közlekedéseink alkalmával életkori sajátosságainak megfelelően magyarázzuk el neki a legfontosabb közlekedési szabályokat és a jelzőtáblák jelentéseit!

11. Ha utasként szállítjuk gyermekünket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használjuk a gyermekbiztonsági rendszereket! Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy ez miért nagyon fontos!

Zökkenőmentes iskolakezdést kíván a Szabolcs-Szatmát-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK.
Bűnmegelőzési Osztály