KÖRFORGALOM, IPARI TERÜLET, CSÚCSRA JÁRATOTT KÖZMUNKAPROGRAM: INTERJÚ OROSZ KÁROLLYAL

 


Az elmúlt időszak meghatározó pályázata lassan befejeződik, ez a Szociális Városrehabilitáció, ezen belül a szoftprogramok része. Ezt társadalmi szervezetek koordinálták, az elszámolások folyamatban vannak, és hamarosan le is zárulnak már. Összességében a pályázat jelentős lépésnek számít Nagyhalász városiasodás felé tett útján. A következő fontos elem, amelyért most küzdünk, az a körforgalom kialakítása a Kossuth és Ibrányi utcák kereszteződésében.

A közeljövőben felújítják a 3821-es utat, amely az Erzsébet presszótól az Ibrány központjába betérő útig tart. Ez igen rossz állapotban van, és a Rakamaz felől jövő útnak már csak ez a szakasza maradt ki a korábbi nagy felújításokból. Legkésőbb jövő év végéig sor kerül ennek a résznek a felújítására is. A másik útszakasz a 3834-es, azaz a presszótól Újdombrádig terjedő szakasz, az ütemezés szerint a 2016 végéig erre is sor kerül. Mivel ha felújítanak egy útszakaszt, öt évig nem lehet hozzányúlni, ezért mindenképpen fontos lenne egy körforgalmat most a felújításokkal egy menetben odaépíteni, a megnövekedett forgalom miatt, amely közlekedési gondokat okoz azon a ponton.

Régi tervünk már ez, rendezési tervünkben is szerepel.

A Multiközpont épületében folyamatosan képzések folynak, ezeket a munkaügyi központ szervezi, emellett a civil szervezetek veszik birtokba az épületet, egy szakember, Tompa Anita segítségével.

Az illetékes minisztérium engedélye szükséges ahhoz, hogy a helyi rendőrség átköltözzön az épületbe, engedély hiányában ezt nem lehet megkezdeni. Ha megkapjuk az engedélyt, a rendőrőrs elfoglalja ott a helyét. Ha nem lesz engedély, ebben az esetben közösségi rendőrség – erről egy példát ITT olvashat – működik majd az épületben. A civilek mellett a tűzoltók és a polgárőrök használják az épületet.

A városias központ kialakításának érdekében folyamatosan vásároljuk az ingatlanokat Nagyhalász központjában, legutóbb a körforgalom kialakításához vásároltuk meg a régi hírlapos épületét.Most kimondottan nincsenek pályázatok a városközpontok fejlesztésére, de felkészülünk arra, hogy ha adódik egy pályázati lehetőség, akkor ne maradjunk le róla csak azért, mert nincs tulajdonunkban egy-egy ingatlan. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy vásárolhatunk ingatlanokat, mert pénzügyi szempontból minden rendben az önkormányzattal, és alacsonyak az ingatlanárak is.

A körforgalom mellett folyamatban van, sőt, a közbeszerzése is megtörtént már annak a fejlesztésnek, melyben öt önkormányzati épületet újítunk (hőszigetelés, nyílászáró- és födémcsere) fel egy energetikai program keretében. 150 millió forintot kapott erre a város, az új idősek otthona (ide új, háromkamrás nyílászárókat építünk be, a régieket egy program keretében egy kárpátaljai, magyarlakta település kapja meg, Mezőgecse), a régi könyvtár, a liga, ahol a mostani rendőrőrs található, a családsegítő és a fehér iskola épülete érintett ebben.

A régi liga egyébként, ha átmegy onnan a rendőrség a Multiközpontba, a kisebbségi önkormányzat és helyi civil szervezetek otthona lehet.

Ebben a pályázatban is nagy segítséget jelentett dr. Seszták Miklós, körzetünk országgyűlési képviselője, nemzeti fejlesztési miniszter. Mindenben segít, amiben csak lehet, a legelső perctől kezdve támaszkodhatunk rá.TÁVLATI TERVEK

Távlati tervünk – rendezési tervünk módosítása folyamatban van – ipari területek kialakítása, hogy helyszínt biztosítsunk a helyi vállalkozásoknak. Az ipari terület helyszíne a régi, rekultivált, azaz újrahasznosításra alkalmassá tett szemetes környéke lenne, a Tiszarádra vezető út jobb oldalán.

Előre felkészülünk a várható lehetőségekre, a Gálik-majortól a Poklondoshoz, illetve Poklondost a Kecskés-heggyel összekötő útszakasz felújítását is tervezzük: egy útalappal rendelkező, kőborítású út lenne ott a mostani helyett.

Ha az önkormányzati épületek mind rendben lesznek, a további energetikai pályázati lehetőségeket kihasználva a felújított épületekre napelemeket, napkollektorokat vásárolunk, és korszerűsítjük a fűtés- és elektromos rendszert is. A hivatalra, a sárga iskolára és a Vasvári úton lévő óvodákra jelenleg is szerelik a napelemeket egy KEOP-os pályázat kapcsán.

Terveztetjük a kerékpárút felújítását, emellett az Arany János utcán szeretnénk megoldani a csapadékvíz-elvezetést, erre is lesznek pályázati kiírások. A kerékpárút teljes felújítása lesz a nagyobb falat, használhatóbbra szeretnénk megtervezni, hogy még biztonságosabban közlekedhessenek az emberek. Drágább átépíteni, mint újat építeni, talán érdemesebb teljesen újrakezdeni az egészet. Régen 1.6 méter volt a szabvány a szélességre, most belterületen 2 méter, külterületen 2.5 méter, és jó lenne összekapcsolni ezt a csapadékvíz-elvezetéssel.

Terveket kell készítenünk, mert nélküle lemaradunk pályázati lehetőségekről. Szerettünk volna kerékpárutat építeni Nagyhalász és Tiszatelek között, de a közút mellett erre nincs elég hely, a vasúton pedig jogi és más problémák miatt lehetetlen ezt megoldani.

KÖZMUNKA

Elértük azt a határt, hogy uborkából több nem kell, mert 8 kilométeres kordonos uborkánk van. Emellett négy hektár paprikát, 8 hektár kukoricát, 4 hektár búzát és 5 hektár napraforgót ültettek közmunkásaink.

Jelen pillanatban 200-nál is több fő dolgozik, és most 130-an csatlakoznak hozzájuk. Tavalyelőtt 500-an, tavaly 400-an dolgoztak Nagyhalászban közmunkásként, most jóval kevesebb a munkalehetőség. A kiközvetítést már a munkanélküli központ teszi, az FHT-s lista alapján.Visszatérve a mezőgazdasághoz: a terményeket eladjunk, a befolyó összegből a közmunkához szerzünk be eszközöket, illetve földet vásárolunk. Ezúton is kérünk mindenkit, hogy aki földet szeretne eladni, keresse meg önkormányzatunkat, hiszen velünk gyorsabban elintézhetik az adásvételt, mivel nincs kifüggesztés.


A közmunkások virágokat is nevelnek, ezeket mindenki láthatja a városban járva, két nagy fóliasátrat is építettünk, ezeket az önkormányzat szalmájával fűtjük. Jövőre a spárgával is megpróbálkozunk, esetleg ebben részt vehet egy szociális szövetkezet is.

FESZTIVÁLOK

Nem volt rossz visszhangja annak, hogy a majálist Homoktanyán rendeztük, megismerhette mindenki ezt az összetartó kis közösséget és a Közösségi Ház felújított épületét. A Nagyhalász-fesztivált idén is a piactéren rendezzük meg. Egyébként a Fertő II tó rossz állapotban van, kevés a csapadék a Lónyay-csatornában is, de a vízjogi engedély végre rendeződött, egy pályázati lehetőségre várunk, hogy ismét a régi fényében ragyoghasson a tó és környéke. A tómeder kotrása után szálláshelyet és táborhelyet szeretnénk oda építeni, és egy nagy filagóriát is.

Civil szervezeteknek pályázatok elkészítésében szakember bevonásával (Tompa Anita) segítettünk. Meg is lett az eredménye, hiszen négy szervezet is eredményes volt. 


Készítette: Bacskai J.