Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK.
Elektronikus Lakossági
Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR )
 HÍRLEVÉL
2015. július

 

A gépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!


Megyénkben naponta több gépkocsi feltörést jelentenek be a károsultak. Ezen bűncselekmények esetében szinte mindig az emberek könnyelműsége segíti hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Az utastérben hagyott értékek vonzzák a bűnözőket. A műszerfalon felejtett mobiltelefonra, az ülésen vagy éppen az ülés alatt lévő táskára a tolvajok gyorsan felfigyelnek. Amennyiben nem találnak értéket, előfordul, hogy nem tulajdonítanak el semmit sem, azonban a rongálással járó kár és bosszúság ilyenkor sem elhanyagolható. Kérjük, hogy - az áldozattá válás elkerülése érdekében- fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

  • Soha, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat a gépjármű okmányait az autóban!
  • Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben!
  • Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt! Több esetben a GPS tartó szélvédőn hagyott nyoma miatt is törtek fel gépkocsit! Töröljék le a tartó helyét!
  • A kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre!
  • Ha a bevásárolt árut látható helyre tudták csak elpakolni, ne hagyják őrizetlenül a gépkocsit, hiszen, aki figyelte Önöket, fel is törheti autójukat!

 

 

  • Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállnak ki!
  • A tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyitja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is, és onnan tulajdonít el értékeket. Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjanak autójukban, még a csomagtartóban sem!

 

 

 

Ne fordítsanak hátat, ha bűncselekményt látnak,
forduljanak bizalommal a rendőrséghez!
Bűncselekmény esetén hívják az ingyenes 107-es, 112-es telefonszámot!

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya