LESZ-E A NAGY-CSAPATBÓL NAGY CSAPAT?

 

„2012 óta folyamatosan részt veszünk a TAÓ-s pályázatokon, a nyert összegeket a sporttelepre, a pályára és az utánpótlásra fordítjuk, hogy legyen eredmény, azaz sok halászi legyen néző a mérkőzéseken, akik saját gyermekeiket vagy unokáikat látják játszani a halászi csapatban. Jelenleg 130 gyerek sportol az SE utánpótlásának berkein belül, közülük 25-en óvodások. Az utánpótlásban Nagy Lajos edző kezei alatt elindult egy kedvező folyamat, amelynek eredményeit már láthatjuk” – nyilatkozta interjúja (KÖRFORGALOM, IPARI TERÜLET, CSÚCSRA JÁRATOTT KÖZMUNKAPROGRAM: INTERJÚ OROSZ KÁROLLYAL) végén városunk polgármestere, aki egyben a Nagyhalászi SE elnöke is.

A felnőttek visszaküzdötték magukat a megye I-be Kiss Gábor vezetésével, és itt is megállta helyét a csapat, még annak ellenére is, hogy tavaszra sérülések és egyéb okok miatt igencsak megfogyatkozott a keret.

Nem lesz könnyű dolga most a Kiss Gábor játékos-edzőt váltó Nagy Lajosnak, hiszen riválisok rengeteg pénzből erősítenek, olykor havi 100 ezer forintnál is magasabb „költségtérítéssel” csábítva magukhoz a jobb futballistákat.Hogyan értékeled az ificsapat teljesítményét? – fordultunk Nagy Lajoshoz.

Az egész idényt általánosságban véve csalódásként éljük meg, ha azt vesszük, hogy a szezon előtt a célkitűzés a harmadik hely volt, és végül a negyedikek lettünk. De ha azt nézzük, hogy 2-3 stabil alapembert is feladtunk a nagyok közé, akkor mindenképpen sikerrel szerepeltünk. Tavasszal többen is egyszerre kerültek fel a nagyokhoz, az ificsapat ezt követően három vereséget szenvedett zsinórban, összesen 13 kapott góllal, de aztán kiegyenesedtünk, és hoztuk szépen az eredményeket.

Hogyan lettél a nagyok edzője?

Az alapelv az volt döntésemben, hogy ne sérüljön az utánpótlás rendszere és érdeke. Egyébként a vezetők sok edzővel tárgyaltak,  de közük senki sem mert belevágni abba, hogy a halászi csapat kispadjára leüljön. Így kerültem végül én a képbe. Kötelességemnek éreztem, hogy segítsek, így aztán igent mondtam. Az ifit és a serdülőt továbbra is én edzem, az utánpótlás többi része még átszervezés alatt áll, de egyetlen kialakult szisztémát sem változtatunk meg. 20-25 óvodással folyamatosan edzünk, hiába ment fel 13 közülük az iskolába, máris érkezett az utánpótlás. Mire ötödikesek lesznek, 60-80 olyan gyerek lesz, aki heti több alkalommal is igen komoly tréningben részesül majd.

Gondolom, távozták páran a felnőttcsapatból…

Jakocska Csaba kapus, Horváth Miklós középpályás, és két védő, Kondor Milán és Szitai Roland mind Balkányba igazolt; a csatár Anderka Richárd, a bekk Orosz Tamás és a középpályás Kóder László Rakamazon folytatja, a hátvéd Varga Attila abbahagyta a futballt, Csire Gábor pedig még az idény közben külföldre költözött.

És ne feledjük ugyebár, hogy Kiss Gábor védőként is szerepelt. Kik jöttek?

Biriből egy kapus, Varga István, de ő hamar lesérült, és mivel Kmetz Tamás is maródi, jött még Molnár Csaba a DEAC-tól. Dombrádról igazoltuk a védő Kállai Ádámot és a középpályás Fabu Richárdot, Mándokról jött a hátvéd Kiss Tamás, Kótajról erősödött a középpálya Nagy Bélával és Sándor Krisztiánnal. Asztalos Gergő szintén védő, ő Csengerből érkezett, és hamarosan erősödhetünk még egy támadó középpályással és egy újabb hátvéddel.

Felkerült ugyanakkor végleg a nagyok közé Nagy Renátó (középpályás), Nagy Máté, Horváth Árpád (védők) és a támadó Csorba Krisztián.

Sérülések és más okok miatt a felkészülési mérkőzéseken a serdülő kapusa, Kelemen Ádám védett, és tartalékos csapatunk kikapott Cigándtól (2-6), Balkánytól (2-3), Dombrádtól (3-5) és Sényőtől (4-7) is.

A csapat heti öt edzéssel készült eddig, a jövő héttől ez eggyel csökken, hiszen augusztus 16-án kezdődik a bajnokság, ráadásul az újonc Gyulaháza otthonában.

A csapat háromszor játszik itthon a közeljövőben: 29-én Rakamaz, augusztus 2-án a Grund Focisuli, 9-én a Vaja ellen.Természetesen megkérdezte a nagyhalasz.hu Kiss Gábort is, aki mint mindig, most is nagyon szívesen áll rendelkezésünkre.

„Jó szájízzel távozom, köszönettel tartozom a vezetőknek, hogy lehetőséget biztosítottak arra, hogy elinduljak az edzői pályán. Jó tanulópénz volt első idényem a megye I-ben, aztán a kiesés után két igen jó szezont futottunk. Először is a lehetséges  90 pontból összesen csak 7-et elveszítve bajnokok lettünk a megye II-ben, aztán újoncként biztosan bennmaradtunk. Önként távozom Tiszavasváriba, és egyetlen játékost sem csábítottam magammal, és ezután sem teszem ezt. Hogy mire emlékszem vissza legszívesebben Halászból? Mindenre, mert nem tudok egyetlen negatívumot sem megemlíteni, a vezetők és a csapat is korrekt volt velem, a szurkolótábor pedig az egész megyében a legjobb! Csakis kellemes emlékeim vannak, és ezt nem udvariasságból mondom.”

 

Bacskai J.