INTERJÚ PETRÓ LÁSZLÓVAL

Megtörtént az elsősök beíratása, ebből az alkalomból kérdezzük Petró Lászlót, a Csuha Antal Baptista Általános Iskola igazgatóját.Hány elsős iratkozott be az iskolába és lehetőség volt-e más településről is beiratkozni?

A helyi óvodából a 41 iskolaérett gyermek közül csak 37 gyerek érkezett. Két autista gyerek is végzett az óvodában, jelenleg azon dolgozunk, hogy tudjuk őket fogadni, hiszen speciális feltételeket kell megteremtenünk. Az ehhez kapcsolódó adminisztrációs munkát elvégeztük, felvettük a kapcsolatot a gyógypedagógussal, már csak a fenntartó beleegyezését várjuk. Korábban felvetődött, hogy viszonylag nagyobb számban fogadunk tanulókat más településről, de ez végül nem valósul meg.

Milyen újdonságot terveznek a 2015/2016-os tanévre?

Szeretnénk egyre közelebb kerülni a kéttannyelvű oktatáshoz. Ezért indítottuk már elsőtől három órában az angol nyelv oktatását. Szeptembertől a negyedik osztálytól kezdve egészen a nyolcadik osztályig magasabb óraszámba tanulják az idegen nyelvet a nagyhalászi gyerekek, tehát naponta lesz angolórájuk, így nyolcadikra ezeknek a tanulóknak alapfokú nyelvvizsgával kell rendelkezniük. Két tanulók márisjelentkezett nyelvvizsgára, melynek díját (22.000 Ft) természetesen az iskola fizeti, ezzel is segítve a szűkös anyagi helyzetben lévő családokat.

Az iskolánk folytatja az órarendbe épített sakk és néptánc oktatását. Továbbra is minden ingyenes lesz elsőben, csak tolltartót és táskát kell megvennie a szülőnek.

Egyre szorosabb a kapcsolat az ibrányi gimnáziummal

Milyen eredményekkel büszkélkedhet az iskola az idei tanévben?

Az eddigi idei eredmények messze felülmúlták várakozásunkat, hiszen 18 sakkosunk, 3 tollaslabdásunk és 2 angolosunk jutott országos diákolimpia döntőbe. Fergeteges eredmény ez az iskola életében, hiszen ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy tanulóink öt százaléka bejutott legalább egy országos tanulmányi verseny döntőjébe! Ezt elismerve a képviselőtestület Orosz Károly polgármester úr indítványára 880.000 forintnyi jutalomban részesíti tanulóinkat és a felkészítő nevelőket. Ezt ezúton is köszönjük!

Ezenfelül az országos baptista iskolák versenyein sorra szerezzük a fényesebbnél fényesebb érmeket, Pécsen a Szeretünk olvasni versenyen egy csapatunk diadalmaskodott, a Kutass velünk versenyen a negyedikek lettünk; Budapesten szavalónk és kis néptáncosaink diadalmaskodtak, de táncosaink és prózamondónk második és harmadik helyei is elismerésre méltók. A diákolimpia megyei második helyezés futballban, az általunk rendezett I. Országos Baptista Néptáncversenyen elért két arany és két ezüst minősítés, valamint a két különdíj, valamint az országos tantárgyi versenyek elért előkelő eredmények is mind azt mutatják: remek munka folyik iskolánk falai között.

A legnagyobb eredmény az Olaszországi nemzetközi sakkverseny II. helyezése jelentette, amelyet Kormány Szabolcs ért el.

Milyen feladatok vannak még a hátralévő időben?

Most sem pihenhetünk babérjainkon, hiszen mi rendezzük a III. Országos Baptista Sakkversenyt, egy héten át előtte vendégül látjuk a velencei és pécsi sakkosokat.Történelem országos döntő is még hátra van, amit Szegeden rendeznek meg. De májusban lesz a tavaly nagy sikert aratott Csuha Csillagai Gála, majd a Gyermeknap és a Családi-nap is, majd következik júniusban a kompetenciamérés, aztán 13-án szombaton a ballagás. Az Évzáró után nyáron ismét lesz angol és Erzsébet tábor is, sakkosaink pedig a Nyírség sakktornán mérettetik magukat.

B. J.