NAGYHALÁSZBÓL LIBANONBA

 

Nem akármilyen lehetőségek nyíltak meg a Csuha Antal Baptista Általános Iskolában a fenntartó Baptista Szeretetszolgálatnak köszönhetően, ezekről más sokszor hírt adtunk, de a legújabb hírek szerint ketten máris túlmentek minden határon. Szó szerint.

Tíz fős magyar csapat járt az elmúlt napokban Libanonban. A segélymunkások mellett a baptista fenntartású iskolák igazgatói látogatták meg a menekülttáborokat. Az igazgatók között volt iskolánk vezetője, Petró László is.

Igazgató úr, hogyan került a kiválasztott intézményvezetők közé?

Egy napon Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke felhívott, hogy nincs-e kedvem velük elutazni Libanon egy olyan térségébe, ahol nem régen még háború folyt.

A válaszom egyértelmű igen volt. Tudtam, hogy ezzel a misszióval segítségére lehetek más embereknek. Jó volt látni a szeretetszolgálat munkáját, és jó érzés volt, hogyha kismértékben is, de én is részese lehettem ennek a munkának. Felejthetetlen emlék marad számomra, amikor egy olyanmenekült családon segítettünk, ahol egy súlyosan beteg gyerek él, akinek a testvére egy évvel ezelőtt halt meg ugyanabban a betegségben. Agyerek havi gyógyszerének azára 500 dollár, amit a család számára most a szeretetszolgálat biztosított a végtelenül szegény keresztény családnak, akiknek hitük miatt kellett elhagyni otthonukat. A szűkös szoba, a lépcsőház villanyórájára kötött szabadon lógó veszélyes vezetékek ma is előttem lebegnek. Megdöbbentett, hogy hogyan tudnak emberek ilyen körülmények között élni.  A családfő elbeszéléséből megtudtuk, hogy rokonaikat megölték, és ők a félelem miatt menekültek el hazájukból.

Egymásik családdal is megismerkedhettünk. A misszió tagjait a „lakásukban” fogadták, melynek a fala raklapokból állt, erre aggatták rá a függönyöket. A gyerekek a földre leterített szőnyegen csúszkáltak. A félelem miatt hagyták ők is el otthonukat, és választották a menekültek sorsát. Féltek, hogy elrabolják ismerőseiket, rokonaikat, és keresztrefeszítik őket.A helyszint hamar el kellett hagynunk, mert a biztonsági emberünk jobbnak látta a gyors távozást, amikor egy furgon- elég furcsa emberekkel- a kocsink mögé állt.

Forrás: Facebook

Milyen az oktatás a szír határ mellett?

Talán a legemlékezetesebb része volt az utunknak, amikor a Szír határtól 10 kilométerre lévő iskolába látogattunk.
A vezető nagy örömmel mutatta iskoláját, ahol délelőtt a kicsik, délután a felsősök tanulnak, de az esti órákban a felnőttek is igénybe vehetik az épületet. Nekem szokatlan volt a sötét, ablaknélküli osztályterem, a rossz fűtés. A garázsba rendeztek be egy játszóteret azért, hogyha jönne a támadás, legyen hol játszaniuk a gyerekeknek.

Kapcsolatépítés tekintetében volt-e eredménye az útnak?

A háromnapos út eredményeként partneriskolai kapcsolatok alakulnak ki magyar oktatási intézmények és a szíriai határ közelében, Zahlé városban működő TrueWineSchool között. A keresztény alapítású ideiglenes iskolában 280 szíriai menekült gyerek tanul eredeti otthonuk tanmenete szerint – közülük fognak szimbolikus örökbefogadással támogatni diákokat magyar iskolások. Libanonban egyébként jelenleg 1.5 millió regisztrált szír menekült él, a papír nélkül ott tartózkodók számát legalább félmillióra becsülik. A menekült gyerekek nagy része, legalább 320.000 fiatal semmilyen képzésben nem részesül.

Forrás: mno.hu

Az emlékek belém égtek, és elgondolkodom azon, hogy a mi nagynak nevezett gondjaink, problémáink mennyire eltörpülnek a Libanonban élő menekültek gondjai mellett, akiknek a mindennapi étel, sőt a víz beszerzése is gondot okoz.

Köszönöm a lehetőséget Szenczy Sándor Elnök Úrnak, hogy részt vehettem ebben a misszióban!

A BÓDI KÁLMÁNNAL TÖRTÉNT CSODÁRÓL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

 

AJÁNLÓ:
UJHELYINÉ MAGYARI ZSUZSANNA: „SOHA NEM LÁTOTT LEHETŐSÉGEK NYÍLNAK A NAGYHALÁSZI GYERMEKEK ELŐTT”

A baptista iskola több, mint iskola - indul az új tanév, sok meglepetéssel

 


Az idősek köszöntése

A művelődési házban