EGY NAGY BAJ, SOK KIS SEGÍTSÉG

 

„Legyen mindig sok gondod!” – szól az ősi héber jókívánság, amely csak első látásra tűnik gorombaságnak, hiszen ha kicsit elgondolkozunk, aki súlyos beteg, annak csak egyetlen egy gondja van: minél hamarabb meg szeretne gyógyulni. Megtapasztalták sajnos a régi bölcsességek igazságát Nagyhalászban Osztafiék is.

„Sajnos Attila fiam Perthes-kórban szenved, azaz csontsorvadásban. A jobb lába beteg, ahogyan azt a debreceni kórházban megállapították. Tavaly októberben diagnosztizálták nála ezt a betegséget, és semmilyen előjele nem volt. Mindig játszott, jött segíteni nekem, igazi örökmozgó volt, aztán egyszer csak elkezdte fájlalni combját. Először azt hittük, izomláz, de csak nem akart elmúlni a fájdalom. Debrecenben kiderült, hogy jobb combjának átmérője 4 centiméterrel rövidebb, mint a másik. Nem nagyon látszik, hogy beteg, bár kissé azért biceg, és egyik lábfeje befelé áll.”

Szerencsére többen is segítettek az Osztafi-családnak.

„Nagyon nagy segítséget kaptam dr. Táriné dr. Makó Ilonától, elrendezte a debreceni vizsgálatokat, helyszínt és időpontokat egyeztetett. Kaptunk egy szobakerékpárt is doktornő közvetítésével Nyergesné Bor Ibolyától, köszönet neki is. Petró László, a Nagyhalászi Csuha Antal Baptista Általános Iskola igazgatója is megígérte, hogy segít mindenben ő is, és a Baptista Szeretetszolgálat is. A helyi iskola gyűjtést szervezett, és lesz egy segélykoncert is a Baptista Szeretetszolgálat támogatásával, amelynek bevételét a gyógykezelésre fordítják.”

Külön kiemelte a család Orosz Károly polgármester úr segítségét.

„Polgármester úr is segített a lakáskérdés rendezésében, ugyanis korábbi házunkat hitelproblémák miatt sajnos elveszítettük. Ahol most lakunk a Petőfi utcán, az nem a mi házunk, hanem egy albérlet, de szeretnénk majd megvenni, részletekben. Sajnos a ház hátánál a vályogfal megdőlt, félő, hogy összeomlik, annyira átázott. Ennek kijavításában segít polgármester úr és a hivatal is.”

Külön megemlítendő, hogy milyen sokat támogatják a családot a szomszédok, amely bizony nem bevett szokás manapság.

Az iskola segítségével egyébként az ibrányi uszodában egy külön szakember foglalkozik Attilával, de szükség lesz még gyógytornászra is. Az elsős kisfiú fájdalmai miatt a legerősebb fájdalomcsillapítót szedi, amelyet csak receptre fel lehet írni, illetve D-vitaminkúrán vesz részt.

Műteni minden bizonnyal csak akkor lehet majd, ha már nem növekszik tovább, akkor kerülhet sor csípőprotézis beültetésére.
Ne add fel, Attila, sok emberre számíthatsz! Ez pedig nem kicsiny szó manapság…

 

BACSKAI J.


Az idősek köszöntése

A művelődési házban