DR. BANKUS ANDREA ZSUZSANNA: 800 MILLIÓVAL NŐTT AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONA

 

A Pénzügyi Bizottság munkájának értékelése a 2010-2014-es ciklusban

2010-ben az új pénzügyi bizottság működését azzal a megállapodással indítottuk, hogy elsődleges célunk az önkormányzat gazdasági helyzetének stabilizálása lesz. Ennek elérése érdekében több költségcsökkentő intézkedést kellett bevezetnünk, amelyeknek pozitív hatásai 2012 év végére érzékelhetővé váltak. Az önkormányzat pénzügyi helyzete stabilizálódott, nem voltak kifizetetlen számlatartozásaink, és azóta sincsenek. Jelenleg a kormány adósságkonszolidációjának eredményeként Nagyhalásznak hitelállománya, hiteltartozása nincs.

A polgármester és képviselő-testülete értékteremtő munkájának legnagyobb eredményei között említeném, hogy csak az elmúlt 4 évben 800 millióval nőtt az önkormányzat vagyona az építési beruházások (multifunkcionális épület, gyermekorvosi rendelő, iskola, óvoda, önkormányzati bolt, stb.), illetve az eszközbeszerzések során (erőgépek, vetőgép, betakarítógép, kisteherautó, stb.).

Az önkormányzat gazdasági megerősödését jelzi az is, hogy az elmúlt időszakban pályázati lehetőségek hiánya miatt önerőből 150 millió forintértékben végeztünk útfelújításokat, aszfaltozást.Mindez példaértékű, hiszen a lakosságnak az utak aszfaltozásához hozzájárulást nem kellett fizetni. Tettük ezt az adózók megelégedésére, és a családok terheinek csökkentése érdekében.

A fiatalok, felsőoktatásban tanulók megsegítésére és megbecsülésére csatlakoztunk évről évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat támogatási rendszeréhez, ahol havonta 5.000 forint támogatásban részesültek a sikeres pályázók.

A pénzügyi bizottság a jövőt illetően célul tűzte ki, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a következő ciklusban a munkahelyteremtésre, pályázati lehetőségek hiányában is, akár önerőből rendezzük az Arany J. utca végéig a kerékpárút és a vízelvezető rendszer helyzetét, folytatjuk a járdák építését, a település több pontján a szélesebb körű tájékoztatás szolgáló pontokat építünk ki, folytatjuk a játszóterek építését, és a 65 év felettiek kommunális adó  fizetési kötelezettségét eltöröljük.

Ha egy mondatban kell értékelni a pénzügyi bizottság, a polgármester, jegyző és a képviselőtestület munkáját azt mondanám, hogy kilenc ember példátlan, érdekektől és politikai csatározásoktól mentes munkájának szép eredményeit láthatja a lakosság.

Azok az elvárások, amelyek azt igénylik, hogy egy ciklusban például, minden utcasarkon játszótér nőjön ki, vagy minden probléma egy csapásra megoldódjon irreálisak.

Nagyhalász fejlődése viszont tagadhatatlan.

Dr. BANKUS ANDREA ZSUZSANNA

AJÁNLÓ: ÚJ IDŐSEK OTTHONA: 10 ÚJ MUNKAHELY ÉS TOVÁBBI FEJLESZTÉSEK

Az idősek köszöntése

A művelődési házban