INTERJÚ OROSZ KÁROLY POLGÁRMESTER ÚRRAL

 

Nem akármilyen év áll mögöttünk, országos és önkormányzati választásokkal, és nem akármilyen terveket rejt tarsolyában Orosz Károly, városunk régi-új polgármestere.

 

 

2014 a választás éve volt. Hogyan értékeli az önkormányzati választást?
Milyen várakozásokkal futott neki?

Természetes drukk mindenkiben van, aki nem így vélekedik, az hazudik. Kicsit nehezebbnek tűnt előzetesen, mivel egy az egyben mérkőztünk meg régi vetélytársammal, akit már jól ismerve tudtam, hogy az eszközökben nem válogatva mindent be fog vetni annak érdekében, hogy ő nyerjen. Az elmúlt ciklus az egyik legsikeresebb része volt polgármesteri ciklusaimnak, és bízva a lakosok józan ítélőképességében és realitás-érzékében, optimistán vártam a választásai eredményeket.

Mit gondol, miért választották meg újra?

Úgy érzem, eddigi munkámmal meg vannak elégedve a nagyhalásziak, hiszen bebizonyosodott ebben a ciklusban is, hogy nem kifejezetten politikai érdekeket képviselek, hanem Nagyhalász érdekeit nézem. Hitvallásom az, hogy Halászban a jövőben is hatezer ember érdekeit kell képviselnem, nemcsak azokét, akik az én szavazóbázisomat alkotják. Gondolom, az is sokat számít az embereknek, hogy akik megkeresnek problémáikkal, azok közül mindenkit meghallgatok, és ha tudok, maximálisan segítek.

Polgármestereknél nagyon fontos, hogy milyen kapcsolatot ápolnak a döntéshozókkal. Hol dőlnek most el a nagy pályázatok sorsai?

Természetes nagyon fontos, hogy az országgyűlési képviselővel milyen a kapcsolat. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mivel Dr. Seszták Miklós egyben nemzeti fejlesztési miniszter is, ami egyáltalán nem hátrány a körzetnek. Köszönjük Dr. Seszták Miklós segítségét abban is, hogy kormányablak létesülhet Nagyhalászban. 2012-től folyamatosan figyelemmel kíséri településünket, és ha kell segíteni, akkor maximálisan megteszi ezt.

Egyrészt a pályázatíró cégeknél, mert ha uniós pályázatról van szó, lásd szociális városrehabilitáció, csakis a jól megírt és előkészített pályázatoknak van csak esélye a nyerésre. Itt már nem a protekció, a pártpolitika dönt, hanem a szakmaiság. Az elmúlt 10 évben az volt a tapasztalatom, hogy minden külső körülménytől függetlenül elfogadják bárhol az embert, bárhová eljuthatunk problémánkkal a döntéshozókhoz, politikusokhoz. Sokan elítélnek azért, hogy a Fidesz kormány alatt is sikeresen menedzselem a várost, mivel azt mondják, köpönyegforgató vagyok. Ám úgy gondolom, hogy a legfontosabb számomra a település érdeke, ezt az érdeket kormányoktól függetlenül is képviselni kell, bárhol, bármikor. A 2010-es választások előtt rádöbbentem arra, hogy csak egy számít: Nagyhalász pártján kell állni! 

2010 óta ebben a pártban tagként vagyok, közel hatezer nagyhalászival együtt.Mit szól a testület újjáalakulásához?

Maradt a régi testület, ez is igazolja azt, hogy az eddigi munkával elégedettek a lakosok, szemmel láthatóak az eredmények, amelyek az előző időszakot jellemzik. Igaz, nem tartom egészségesnek, amikor egy induló polgármester-jelölt bekerül a testületbe, hiszen az ő elképzelései nem igazán egyeznek meg a megválasztott polgármesterével. Ebből kifolyólag konfliktushelyzetek alakulnak ki. Én magam ezért is csak polgármesternek indulok, testületi tagnak egyáltalán nem. Nem tudnám elviselni, hogy az általam és a testület által képviselt városfejlesztési elképzelések meghiúsulnának.Milyen tervek vannak 2015-re?

2015 februárjában elkészítjük a költségvetést, tartunk egy közmeghallgatást, és folytatjuk az elkezdett munkát a régi testülettel.

Bízom benne, hogy az év első felében lezárulnak azok az ellenem, illetve Nagyhalász ellen tett feljelentések és folyamatban lévő, választással kapcsolatos ügyek, melyek energiám nagy részét elveszik (Albók József önkormányzati képviselő úr várossal szembeni birtokvédelmi eljárása, közlekedési bűncselekmény gyanúja miatti feljelentése, illetve a Rétköz utca végén lévő felszedett áteresznél történt baleset folyamatban lévő ügye).

A legfontosabb feladatunk közé tartozik a munkahelyteremtés, amelyekre kedvező kilátások vannak (ezekről később számolok be).

A 2015-2020-as fejlesztési időszak tervei közé tartozik az Arany János és az Ibrányi utcák csapadékvíz-elvezetése és az útburkolat felújítása, a városközpont további bővítése, járdák kialakítása és a városkép fejlesztése. A régi napköziotthonból tájházat, alkotóházat szeretnénk kialakítani, és a művelődési ház további belső felújításával szeretnénk a városias jelleget tovább erősíteni.

Természetesen az általános iskola két épületének belső felújítása is kitűzött céljaink között szerepel.

A közfoglalkoztatásban az előző időszakhoz hasonlóan minél több nagyhalászi lakosnak szeretnénk megadni a lehetőséget arra, hogy több jövedelemhez juthasson. Ezért termőföldet vásárolunk, további 5000 méter kordonos uborkát telepítünk, és próbáljuk a feltételeket biztosítani ahhoz, hogy értelmes, értékteremtő munkát tudjunk adni a programban részt vevőknek.

Döntésre vár két beadott pályázatunk is: a gazdaságosabb városüzemeltetésre törekszünk, ezért is adtunk be az energiahatékonyságot megcélzó KEOP-os pályázati kiírásra (2014-ben újra kellett pályáznunk, mert első körben nem nyertünk) két projektünket, melyben az egyik a hivatal, az általános iskola és az óvoda napelemekkel való ellátását célozza meg, a másik anyag pedig az önkormányzati idősek otthonában szigetelést valósítana meg, plusz napelem és  napkollektor felszerelését. A TAO-s pályázatunk ismét nyert: 13 millió forintot költhetünk el utánpótláskorú sportolóinkra. Ennek köszönhetően már az óvodás korú gyerekeknél is elkezdődött az egészséges életmódra, a sportra való nevelés. A labdarúgó-szakosztályban óvodáskorú sportolókkal is bővült az igazolt sportolók száma. A programnak köszönhetően hamarosan tapasztalhatjuk, hogy a felnőtt labdarúgó-csapat zöme nagyhalászi lesz.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy boldog új évet kívánjak mindenkinek, sikerekben, örömökben és jó egészségben gazdagat!

Ismét egy esztendő hanyatlik a sírba,
Nézhetünk utána nevetve vagy sírva.

Sokan biz örömest búcsúznak el tőle,
Azt várják, hogy különb lesz a követője.

Itt állok magam is, azt óhajtom itten,
Jobb időket érjünk, mint az elmúlt évben.

A mezőkön áldást, a hazában békét,
Az emberek szívében boldog egyetértést.

Ezért fohászkodunk, ezért ver a szívünk,
Adjon az Úr Isten Boldog Újesztendőt nékünk.

 


Az idősek köszöntése

A művelődési házban