MINDENKIT MEGMENTETTEK NAGYHALÁSZBAN

Április második szombatján a nagyhalászi Csuha Antal Baptista Általános Iskola adott otthont a Vöröskereszt idei megyei elsősegélynyújtó- és csecsemőgondozó versenyének. A szervezők mind a versenyzőkkel, mind a lebonyolítással maximálisan elégedettek voltak.

Talán nem is tanulhat fontosabb dolgot egy ember, mint embertársai és saját maga megmentésének tudományát – ezen munkálkodnak már évtizedek óta a Magyar Vöröskereszt munkatársai, és erre oktatják tanulóikat a megyebeli iskolák is. Tudásukat pedig időről időre összemérik a fiatalok, hogy eközben is tanuljanak egymástól és a szakemberektől.

Az idei megyei elsősegélynyújtó és csecsemőgondozó versenynek a nagyhalászi Csuha Antal Baptista Általános Iskola adott otthont, rendkívül magas színvonalon.

„Több alkalommal rendeztünk már Nagyhalászban ilyen versenyt, ezek közül volt területi és megyei viadal is – nyilatkozta Tuza Józsefné, aki 1981 óta oktatja és neveli a gyermekeket. – Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy az iskolavezetés töretlen lendülettel támogatja ezeket a nemes célú eseményeket. Ebben az évben először sikerült összehoznunk az ország két legnagyobb karitatív szervezetét, a Magyar Vöröskeresztet és a Baptista Szeretetszolgálatot. Az idei megyei versenyen 19 elsősegélynyújtó és 12 csecsemőgondozó csapat mérette meg magát, és magas rangú vendégek tisztelték meg az ünnepélyes megnyitót, mint SzarkánéKövi Márta, a Szabolcs megyei Vöröskereszt igazgatóasszonya, Dévaldné Türk Csilla, a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Intézetének vezető védőnője, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, dr. Pápai György, a megyei kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa és Hegedűs János, a nyíregyházi mentőállomás vezető tisztje.”

A vendéglátás méreteit jelzi, hogy közel 327 főre terítettek ebédnél. Húsz mentős, valamint a megyei Vöröskereszt összes munkatársa részt vett a feladatok értékelésében; miközben a helyi iskola harminc dolgozója és félszáz tanulójadolgozott azon, hogy a versenyzőknek csak a feladatok végrehajtására kelljen koncentrálnia. A helyszín biztonságos megközelítésében a helyi rendőrőrs dolgozói is segítették a vendégeket.


A KÉPGALÉRIA ELSŐ RÉSZÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!


„Az eddigi gyakorlattal ellentétben a feladatokat bíráló szakemberek ezúttal nemcsak a csapatmunkát értékelik, hanem a kiemelkedő egyéni teljesítményeket is – folytatta Tuza tanárnő, aki negyven éve tagja a Vöröskeresztnek. – A megnyitón a helyi táncosok köszöntötték a megjelenteket, akiknek szórakoztatásáról később tűzoltó- és mentőkutya-bemutatóval gondoskodtunk; de a kísérők számára is gondoskodtunk programokról, a Csuha-Kállay Kúriában előadáson vettek részt, és megtekintették az iskola vadonatúj sószobáját is. Külön köszönet a támogatóknak, akik készpénzzel vagy értéktárgyakkal segítették a lebonyolítást.”

Hegedűs János is kiemelte, hogy a verseny megrendezésével kapcsolatban egyetlen negatív véleménnyel sem találkozott és a tanulókkal is maximálisan elégedett volt.

„A gyerekek jól felkészültek, ügyesek voltak. Ez nem meglepő, hiszen megyei versenyről beszélünk, ahová már kellő tudással érkeztek. A feladatok nemcsak csapatversenyek, hanem az egyéni felkészültséget is felmérő megmérettetések voltak. Nagy jártasságot igényeltek, hiszen volt olyan helyszín, ahol a sérültek száma nagyobb volt, mint az ellátóké. A sminkelés és a sérülések élethűsége is dicséretet érdemel. A fiatal indulók körében meglepődést okozott, hogy veszélyes volt a szituációs versenyfeladatok helyszíne, de a tapasztalt versenyzőknek ez nem okozott fejtörést. Nem véletlen, hiszen az országos versenyre is készülünk hasonló feladatokkal.”


A KÉPGALÉRIA MÁSODIK RÉSZÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!


A nyíregyházi mentőállomás vezető tisztje elárulta azt is, hogy nem az volt ezen a napon a legfontosabb, hogy melyik csapat hányadik helyen végez.

„A csapatoktól, a felkészítő nevelőktől egy korrekt, pontosan és jól megszervezett versenyről hallottam visszajelzést. Kedvező a visszhangja ennek a szombati napnak. Negatív észrevételről nem tudunk. A legfontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, és azt minél szélesebb körben oktassuk. Hiába a mentők gyorsasága, a jól felszerelt mentőautó, ha az adott pillanatban szükséges életmentő eljárást nem végzik el!”

 

B. J.

VÁROSREHABILITÁCIÓ

Közel 400 millió forintos pályázatot nyert városunk, sok minden épülhet Nagyhalászban.


GALÉRIÁK

további képgalériák
Október 23.

A koszorúzás képei

Cinkeavató

Beavatták a felsősöket az iskolában

Csibeavató

Az elsős iskolások próbatételei

Az idősek köszöntése

A művelődési házban