NÉGY TONNA KÖNYVADOMÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁNAK

Több mint 10 ezer könyvet kapott a nagyhalászi Csuha Antal Baptista Általános Iskola, teljesen ingyen – és egyáltalán nem hétköznapi módon. A könyvek ugyanis hosszú úton érkeztek, a szó szoros értelmében.

„A budapesti Főtáv Rt.-től kaptuk a könyveket – válaszolta kérdésünkre Szilágyi Attila, a Baptista Szeretetszolgálat Pedagógiai Intézetének igazgatóhelyettese –, több mint tízezer darabot, és úgy döntöttük, hogy a nagyhalászi iskolában lesz a legjobb helye. A rendszerezés és a tárolás természetesen az iskola dolga, és úgy tudom, jut majd belőle más, például erdélyi iskoláknak is. Tehát amit nem használnak, vagy több példány létezik belőle, tovább is lehet adni. Most egy furgonnyi könyvet hoztunk, de még kétszer kell fordulnunk Budapest és Nagyhalász között, mert a könyvek súlyban több mint 4 tonnát tesznek ki.”

Miért éppen Nagyhalászba kerülnek a könyvek?

„A Csuha Antal Baptista Általános Iskola a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működik, és Szabó Csaba oktatási igazgató ötlete volt az, hogy ez az iskola kapja meg Főtáv adományát. A másik ok az volt, hogy Petró László igazgató úr részéről volt fogadási készség, kész volt ekkora mennyiségű könyvet átvenni, tárolni. Szeretnénk az általunk fenntartott iskolákat fejleszteni, előrébb vinni, az általunk elérhető forrásokat (könyvek, ruha, bútorok, ruhaadományok) az iskolák javára fordítjuk. Folyamatosan segítünk, ezt ugyebár a kínálkozó lehetőségek is megszabják. Nagy öröm számunkra, hogy szívesen látták a nagyhalásziak a Bibliaórákat tartó lelkészünket, Molnár Józsefet, nyilvánvalóan ez is közrejátszott ebben az ügyben. Mivel látunk fogadókészséget más területeken is, azt szeretnénk, ha két amerikai önkéntesünk ideköltözne a városba egy hosszabb időre, és itt tudnák tanítani a helyi gyerekeket angolra, természetesen anyanyelvi szinten. Őket elsősorban olyan iskolákba küldjük, ahol már dolgozik lelkész, mert így könnyebb koordinálni munkájukat, segíteni nekik, hiszen mégiscsak egy idegen országba költöznek önkénteseink.”

Hogyan segíthetik a lelkészek az iskolákat a Bibliaórákon kívül?

„Besegítenek a mediációba, az ifjúságvédelmi feladatokba, segítik a tanárok munkáját a tanórák után, konzultációkat tartanak, részt vesznek a délutáni szabadidős foglalkozásokban, hogy ezek hasznosan teljenek el. Egyébként olyan nyolc lelkészünk dolgozik az országban, aki kifejezetten az iskolákkal foglalkozik, természetesen a baptista fenntartású iskolákat értve ez alatt”.
Újabb segítséget kaptak tehát a nagyhalásziak a Baptista Szeretetszolgálattól – amely az elmúlt tanévtől a helyi általános iskola fenntartója –, a tavaszi és nyári ingyenes kirándulások, nyaralások és egyéb, a szegény családok életét megkönnyítő adományok mellett az önkormányzat üzemeltetésében lévő műfüves futballpálya felépítését például négymillió forinttal támogatták.KATT A KÉPRE A GALÉRIA ELÉRÉSÉHEZ!

BACSKAI J.