A NEMZETKÖZI NAGYMESTER SZERINT IS LÁTSZIK A FEJLŐDIK A NAGYHALÁSZI GYEREKEKEN

 


KATT A KÉPRE A VERSENY LINKJÉHEZ!

 

INTERJÚ MOLNÁR BÉLA NEMZETKÖZI NAGYMESTERREL

Hogyan került kapcsolatba a baptista iskolák sakkéletével?

„Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat akkori vezetője kért fel, hogy támogassam a sakkozást a Szeretetszolgálat által segített sportolóknál, és sokat beszélgettünk arról is, hogy milyen irányban kellene fejlődni. Végül úgy döntöttünk, hogy az ifjúsági sakk területére koncentrálunk, ez vág egybe a szeretetszolgálat tevékenységi körével. Az volt az elképzelés, hogy előbb az országos bajnokságon érjünk el kiemelkedő eredményeket, aztán a nemzetközi színtereken is megmutassuk magunkat. Most jutottunk el odáig, hogy beérett a munka gyümölcse, a hajdúböszörményi rapid országos bajnokságon a 10 év alatti korcsoportban 1. helyezettek lettünk vegyes (fiúk és lányok egyaránt szerepeltek) csapatunkkal. A 14 évesek között a 11 évesekből álló csapatunk ezüstérmet szerzett, ez nagyon-nagyon szép eredménynek számít.”

Szerepelt természetesen a csapatban Demeter Dorina is, aki a Csuha Antal Baptista Általános Iskola magántanulója, és így Nagyhalász hírét elviszi a nemzetközi és hazai rangos versenyekre; de a baptista versenyzők közül emeljük ki Csíki Endre nevét is, aki elsőtáblásként veretlenül zárt a hat forduló alatt az ob-n. Cél az, hogy az ifjúságiak között is országos bajnok legyen a baptista csapat, amelynek természetesen vannak „külsős”, tehát nem a Szeretetszolgálat által fenntartott iskolákból érkező tagjai is.Adódott természetesen a kérdés, hogy hogyan került szoros kapcsolatba Nagyhalásszal maga a nagymester?

„Éppen A II. Baptista Országos Sakk-kupán beszéltük át Szenczy Sándorral, hogyan működhetne a továbbiakban a sakkélet, és úgy döntöttünk, hogy Velencén minden hónapban tartunk egy ötnapos edzőtábort. Ez is egy formája a tehetségkutatásnak– és fejlesztésnek, ráadásul kapóra jön sok-sok olyan gyerek számára, akiknek a szülei egyébként nem tudnának finanszírozni egy ilyen tábort, de a Baptista Szeretetszolgálat segítségével sakktudásuk egy újabb, nagyobb szintre juthat el. Ez a legnagyobb értéke a dolognak.”

Milyen a sakkélet Velencén?

„A Vincze-testvérek, Zsófia és Kata korosztályuk élmezőnyébe tartoznak, előbbi a diákolimpián bronzérmet szerzett, utóbbi pedig bajnok lett a nyolcéves lányok között, de igen tehetséges Bodrogi Bendegúz is. Két edzővel folyik a munka, mellettem Taskovits István FIDE-mester dolgozik a gyerekekkel, egyébként a dunaújvárosi fiatalokkal is foglalkozunk.”

A halászi gyerekeket milyennek ismerte meg?

„A halászi iskolások közül Demeter Dorina ugyebár intenzíven űzi a versenysportot, a többieknél a képességfejlesztés a cél. A csapatban nagyjából egy szinten van mindenki, de kicsit kiemelkedik azért Kormány Szabolcs és Pinke Martin, ráadásul ők más sportágban, a labdarúgásban is ügyeskednek.”

 

A mester...

... és tanítványai