KÖZMEGHALLGATÁS

 

Idén is sor került a szokásos évi közeghallgatásra, amelyet ezúttal meglehetősen szolid, visszafogott hangulatban töltöttünk – egyetlen témakört kivéve.


Természetesen most is Orosz Károly Zsolt polgármester beszédével indult a közmeghallgatás, és áttekinthettünk, milyen fejlesztések történtek városunkban, és táblázatba szedve láthattuk, hogy örvendetesen javult városunk anyagi helyzete.

Hol vannak már azok a tartozások?

Ezt követően szót kapott Szűcs Sándor, az Ibrányi Járási Hivatal vezetője, aki szintén jó hírekről számolhatott be: a nemrégiben átadott, a régi fehér iskola épületében kialakított Kormányablakban egyre több ügyet intézhetünk, nem kell már Nyíregyházára mennünk családi pótlék- vagy nyugdíjügyekben, de az aktív korúak ellátása és egyéb hatósági ügyek intézése is a Kormányhivatalhoz került.

„Levettük a hatósági ügyek intézésének terhét az önkormányzat válláról” – foglalta össze a változásokat Szűcs Sándor, aki elmondta azt is, hogy 600 ügykörben (és ez még nőni fog) illetékes máris a Kormányablak, ahová átkerül majd az összes családtámogatási ügy is, sőt, földhivatali ügyeket is intézhetünk helyben.

Fontos még, hogy sok illetéket, díjat eltöröltek, és a hivataloknak immáron nyolc napon belül döntést kell hozniuk.Mint fentebb említettük, csak egyetlen probléma hozódott elő, az viszont komoly: a poklondosi út.

Pontosabban az „útviszonynak sem nevezhető valami”, ahogyan egy hozzászóló fogalmazott. Megtudtuk, hogy a magángazdálkodók is segítenek előidézni az áldatlan állapotokat, és hogy kamionok hajnalban vígan hasítják szét a földutat, így mentő sem juthat be rossz időben az ott lakókhoz.

Orosz Károly is elismerte, hogy jogos az ott élők panasza, de a közutat bárki használhatja, traktorral vagy kamionnal, ellenben jó hírt is közölt: soha olyan közel nem állt még ahhoz Halász, hogy megnyerje a poklondosi út megépítésére vonatkozó pályázatot, mint most, ha minden jól megy, az év végére kész az út.

Addig is segít az önkormányzat, és a legrosszabb útszakaszokat darált betonnal járhatóvá teszik, illetve a vízelvezetést is megoldják a kritikus helyeken.

Mivel több kérdés, hozzászólás nem érkezett sem a polgármesterhez, sem a teljes számban megjelent képviselőtestülethez, egy óra alatt véget ért a 2016-os közmeghallgatás.

 

A KÖZMEGHALLGATÁSON BEMUTATOTT DIÁK

A 2015. évi költségvetés a módosítás után várhatóan 1.200 millió Ft-ban realizálódhat. A 2016. évi költségvetést 852.603 ezer Ft bevételi és kiadási főösszeggel fogadtuk el. A bevételeink elegendő fedezetet nyújtanak a működési kiadásokra, valamint a fejlesztési kiadások várható önerejére. Hitel felvételét nem tervezzük.


 

  

 

A KÖZMEGHALLGATÁS TOVÁBBI KÉPEI