INTERJÚ OROSZ KÁROLLYAL (I. RÉSZ)

Utoljára tavaly ősszel készítettünk interjút városunk polgármesterével, Orosz Károllyal, ideje tehát, hogy megkérdezzük őt városunk aktuális ügyeiről.

Csapjunk azonnal a közepébe! Miért maradt el az idei majálisi rendezvény?
A Sport- és Kulturális Bizottsággal közös döntést hoztunk az esemény törléséről, egy héttel előtte még igen hideg, esős időt jósolt a meteorológia. Egyébként meglehetős érdektelenség övezte a majálist, talán a közeli ballagás miatt is. Korábban rendeztünk már majálist rossz időben, és nagyon gyér volt akkor a látogatottság.

Nagyhalász Fesztivál azért lesz, igaz?
Lesz bizony, sztárvendége Kökény Attila és Péter Szabó Szilvia (a Nox énekese) lesz, utóbbi élő, 90 perces koncertet ad majd. Előtte a helyi fellépőké a színpad, és természetesen a főzőverseny sem marad el. Délben kezdődnek majd a különböző programok, az fesztiváli időpontja pedig július utolsó hétvégéjének szombatja, 30.-a, helyszíne pedig a Piactér.

Szépen halad a tavasszal ismét lendületet vett járdafelújítás.
A közfoglalkoztatási program keretében szerepelt a felújítás, feladatként, most a Táncsics Mihály, Kiss Ernő és Gyulai Pál utcák, illetve a Kossuth köz az érintettek. A sódert és a cementet is a program költségvetése állja, a munkások bérét szintén. Mint sok más helyen, itt is megmutatkozik, hogy a közfoglalkoztatásban maradandó, értékteremtő munkát is létre lehet hozni. Ahol az önkormányzat leaszfaltozta a közelmúltban az önkormányzati utakat, ott mindenhol elkészül a járda, és elkezdtük a fásítást is, amely látható már a Táncsics utcában. Itt gömbkoronás fákat ültettünk, amelyek formája ideális lesz a villany- és internetes vezetékek miatt.

A közmeghallgatáson a legfontosabb lakossági probléma a poklondosi út állapota volt.
Egymillió forintot költöttünk azóta az út karbantartására, és arra, hogy járható legyen, de pályázunk, hogy végleges megoldást találjunk. Ez a nemsokára megjelenő Vidékfejlesztési program keretein lesz majd elérhető.Hogyan állnak a korábban felvázolt tervek?
Fontos lenne a település számára, hogy létesüljön Halászban is baromfitelep, jó lenne legalább két ilyen létesítményt „megfogni”. Ezeket a kisvárdai Master Good telepíti folyamatosan, mert bővíti termelését. Az üzemek jelentős iparűzési adót jelentenének a településnek, és munkahelyeket teremtenének. Főleg értelmiségi fiatalok számára jelentene ez munkalehetőséget, amely szolgálati lakással is járna. Nagy sajnálatomra hiába dolgozunk már egy éve azon, hogy ez a fajta munkahelyteremtés megvalósuljon, nem tudunk a földtulajdonosokkal zöld ágra vergődni, senki sem akarja eladni a földjét. Hát nem egyszerű.
Ipari Park. A rendezési tervünkben a rekultivált régi szemetes környékét is kijelöltük erre a célra, illetve a Tiszarádi úton lévő faiskolát megvettük, ez már korábban is ipari területnek volt része rendezési tervünkben. Ide telephely kialakítására és új vállalkozás beindítására várunk jelentkezőket, szívesen járulunk hozzá területekkel új vállalkozások létrehozásához. Jelentkező már van, kettő is, és mindketten nagyhalásziak.

Említsük meg még mindenképpen, hogy a közfoglalkoztatás keretein belül foglalkozunk mezőgazdasággal is, termelünk búzát, kukoricát, burgonyát. Két hektár spárgát is ültettünk, de paprikát, fóliás paradicsomot, nyári virágokat, valamint 7500 méter kordonos uborkát is. Ebben az évben először termelünk majd tököt is, amelynek magjából olajat sajtolnak majd. Emellett a közterületeket folyamatosan tisztítjuk, és most éppen a Rákóczi utca elejét újítjuk fel a Testület döntésének megfelelően, hogy majd biztonságosabban lehessen ott közlekedni.

A felújítás két hétig fog tartani, kérjük a lakosok türelmét. Az út elejét lezártuk, kérjük, addig a Zalka Máté utca felől közelítsék meg a Rákóczi utcát.

(FOLYT. KÖV.)

Bacskai J.