HÓNAPSOROLÓ, 2015

Visszatekintés az elmúlt esztendőre a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ
Idősek Otthonában.

 

Intézményünk a bentlakók számára egyrészt otthon helyett otthont jelent, másrészt lakókörnyezetet, a közösségi lét és a tartalmas időtöltés megszervezését, a minél szabadabb életvitel lehetőségét biztosítja. E kardinális szempontokat figyelembe véve szerveztük az elmúlt évben is mindennapjainkat, lehetővé téve lakóink számára a változatos, hasznos, szórakoztató szabadidős tevékenységekhez való hozzáférést.

JanuárA hosszú, téli hónapok alatt az egyik legfontosabb dolgunk a madarak téli etetése. Minden nap, a nap azonos időszakaiban, általában reggel és este adunk kisebb mennyiségű napraforgómagot, faggyút, gyümölcsöt szárnyas barátainknak.


Február


Február elején az Anóka Eszter Városi Könyvtár Álarckészítő versenyt hirdetett meg. Kézműves foglalkozásainkon egy különleges álarcot készítettünk, amelyet beneveztünk a versenyre. A lakók, remek teljesítményükért oklevelet, valamint egy ajándékcsomagot vehettek át Móré Lászlónétól, a könyvtár vezetőjétől.


 

2015. február 25-én télbúcsúztató farsangi mulatságot tartottunk. Természetesen a nap fénypontja, a szakácsaink által készített farsangi fánk sem hiányozhatott az asztalról. Az Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület tagjai fergeteges hangulatot teremtettek remek műsorukkal. Kellemes délutánt töltöttünk együtt, melyről a résztvevők még napokig beszéltek.

                         
                                                                                                                            
Március


Nőnap alkalmából Dr. Tári László Alpolgármester Úr, valamint Dr. Laczják István Jegyző Úr látogatott el intézményünkbe, és köszöntötte egy-egy szál virággal intézményünk hölgy lakóit, és dolgozóit tolmácsolva Orosz Károly Zsolt Polgármester Úr jókívánságait is. Köszönjük figyelmességüket!

SAM_4395        SAM_3751             
Időseink nagyon szeretnek kertészkedni. Örömüket lelik a veteményezésben, a virágok ültetésében, a növények gondozásában, locsolásában, nevelésében. Szorgalmuknak és kitartásuknak hála az elmúlt esztendőben is csodálatos konyhakerttel, és gyönyörű virágágyásokkal büszkélkedhettünk.


2015.03.18-án a Babakiállítást tekintettük meg a Művelődési Házban. Lakóink érdeklődve nézegették a Szatmári Istvánné Borika keze munkáját dicsérő, szebbnél-szebb alkotásokat, és nosztalgiával gondoltak vissza gyermekkorukra. 
SAM_4089

Április


Április 22-én az Esküvői-foto kiállításra látogattunk el a könyvtárba. Néhány lakónk a saját esküvői fényképét a kiállítás szervezőinek rendelkezésére bocsátotta a tárlat idejére. Látogatásunk alkalmával örömmel keresgették a kiállított fényképek között fiatalkori képeiket, fotóikat. 

SAM_4357    SAM_4328

Szintén Április 22-én tekintettük meg a Csipke-kiállítást is. Ez szintén elnyerte tetszésünket, igazán gyönyörű látványban volt részünk. Gratulálunk a készítőknek!

Május


Május 29-én az Ásványkiállításra látogattunk el, ahol Borbély Zsigmond ásványgyűjteményét tekintettük meg. Egy, az ásványokról szóló kisfilmből új és érdekes információkat tudtunk meg a gyűjtemény darabjairól. Az ásványok megvásárlásra is nyílt lehetőség, így néhány lakónk vásárolt is emlékbe vagy ajándékba a megtekintett darabokból. 

SAM_4631


Június
 


Július

A nyár folyamán a dekupázs, azaz szalvétatechnika alkalmazásával ismerkedtünk. Ennek keretében egy képet, valamint egy díszdobozt készítettünk. Az alkalmazandó technika ismertetése után a lakók nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába. Mindkét tárgy csodálatosra sikerült lakóink nagy megelégedésére.

A finommotorikus készségek szinten tartására is figyelmet fordítunk. Színezünk, vágunk, tépünk, ragasztunk, néhány lakónk pedig szívesen hímez és horgol. Ehhez a tevékenységkörhöz kapcsolódva készítettük el „Életképek” címmel újabb, a mindennapjainkat bemutató fényképtablónkat, amely azóta intézményünk falát díszítve a hozzánk látogatók tetszését is elnyerte.Augusztus

Rendszeresen ellátogatunk különböző kiállításokra, és állandó résztvevői vagyunk a városi rendezvényeknek is. Településünkön idén is csodálatos volt az Államalapítás, valamint új kenyér ünnepe alkalmából megrendezett ünnepség. Intézményünk néhány lakójával mi is ellátogattunk a Milleniumi parkban megrendezésre került programra.

Szeptember 

A napi rendszerességgel szervezett foglalkozások tartalmas és hasznos időtöltést biztosítanak lakóink számára, ezzel is erősítve az egyre gyengülő szociális kapcsolatokat. Kellemes és praktikus módja az időtöltésnek, ha a lakótársak együtt kávéznak, nótáznak, vagy egyszerűen csak egy jóízűt csevegnek pl. babfejtés vagy diópucolás közben.


Október

Remek közösségformáló ereje van egy-egy közös alkotás elkészítésének. A lakóközösségünk őszi munkáinak egyike  két csodaszép dekupázs technikával készült tárgy volt, amelyek közül a képpel a 2015.09.12-én megrendezett Rétközi Vásár „Legszebb dekupázsolt tárgy” versenykategóriájának első díját hoztuk el. 


Igen eseménydús október köszöntött ránk. Ebben a hónapban is számos rendezvényen vettünk részt. Október 02-án egy kedves meghívásnak eleget téve látogattunk el a Mihány-napi vásárra, ahol a szebbnél-szebb portékák között mindenki talált kedvére való vásárfiát.
SAM_5954


                                                                                                             

Szintén ezen a napon nagy örömmel vettünk részt a Petőfi Sándor Művelődési Házban, a város Idősek Világnapja alkalmából rendezett ünnepségén. Orosz Károly Zsolt Polgármester Úr köszöntője után a Talán Teátrum erre az alkalomra összeállított műsorát láthatták az ünnepeltek. Időseink végig tapsolva a műsort sok ismert operett slágert együtt énekeltek az előadókkal.


Október 06-án délután ellátogattunk az aradi vértanúk emlékére tartott ünnepségre az Anóka Eszter Városi Könyvtárba, majd ezt követően mécsest gyújtottunk emlékükre a CsuhaKállay Kúria udvarán.
SAM_5999         
11224251_862676720494429_5360438007717939604_o                                                                                                 

 

Október 07-én az Anóka Eszter Városi Könyvtár szervezésében megrendezésre kerülő „Időskorban is biztonságban” című, Tábori Tibor által tartott előadás résztvevői voltunk.
Szintén ezen intézmény vendégei voltunk Október 19-én is, amikor Dr. Molnár Csaba „Mi mindent tehet egy magyar család az egészségért” címmel prezentált előadást az érdeklődőknek. Mindkét program elnyerte lakóink tetszését, érdekes és sokatmondó volt. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!

November 

Ősz végén ismét egy Babakiállítást tekintettük meg, ezúttal a Csuha-Kállay Kúriában. Lakóink érdeklődve nézegették a szebbnél-szebb alkotásokat, amelyek mindenkit elbűvöltek.

E hónap végén került sor az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtására. Időseink ezúttal is szívesen vettek részt a városi rendezvényen.

December


 

Beköszöntött a tél, elérkezett az adventi készülődés ideje. Intézményünk is örömmel készült erre a meghitt, bensőséges ünnepre, nagy várakozással tekintettünk az elkövetkező hetek elé. December 5-én látogatott el hozzánk a Télapó, aki minden lakó számára tartogatott egy kis meglepetést a zsákjában.

 

Egy kedves meghívásnak eleget téve látogattunk el ismét az Anóka Eszter Városi Könyvtárba, ahol közös mézeskalácssütésre invitálták lakóközösségünk tagjait. Köszönjük a meghívást! Igazán jól éreztük magunkat.

A hónap, és az esztendő végén egy nem mindennapi születésnapi köszöntés tanúi lehettünk. December 26-án ünnepelte 90. születésnapját egyik lakónk, Oláh István bácsi. Az örömtől meghatódott Pista bácsit családtagjai és lakótársai körében Dr. Bankus Andrea Zsuzsanna intézményvezető asszony, és Orosz Károly Zsolt Polgármester Úr köszöntötte.


                                                                                             

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden hozzánk látogató előadónak, hogy színesebbé tették a hétköznapjainkat, műsoraikkal emlékezetessé tették számunkra a jeles napokat! Szintén köszönjük az Anóka Eszter Városi Könyvtárnak és a Petőfi Sándor Művelődi Háznak, hogy az általuk szervezett programokon jelen lehettünk, és rendezvényeiken lehetőségünk nyílt a lakóink által készített alkotások bemutatására.


Kovácsné Gulácsi Ilona
Mentálhigiénés munkatárs