TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS MÁLTÁN

Az Erasmus+KA1 program ösztöndíjasaként kéthetes intenzív tanártovábbképzésen vehettem részt Máltán 2015 augusztus 3-tól 2015 augusztus 14-ig. A képzés helyszíne a rendkívül modern és jól felszerelt Executive Training Institute (ETI) volt St Julian’s-ban amely amellett, hogy rengeteg nyelviskolával rendelkezik egy igazi nyüzsgő tengerparti turistaközpont. Nagyon sokan érkeznek ide főleg nyelvtanulási szándékkal, több esetben hónapokra, hogy megtanulják az angol nyelvet.A módszertani és nyelvi kompetenciák fejlesztése mellett a képzés nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy különböző országokból érkezett kollégákkal találkozzak, és így egy igazi multikulturális környezetben tapasztalatot cserélhessünk. A csoporttársaim Svájcból, Németországból, Spanyolországból, Olaszországból, Csehországból, Lengyelországból és Ausztriából érkeztek.  A multikulturális környezet arra is kiváló alkalom volt, hogy megismerkedjek más európai országok iskolapolitikájával és az ott folyó mindennapos oktató munkával.

A megadott tematika alapján a képzés szigorúan volt ütemezve.  Az órák minden nap 9:30-tól 14-30-ig tartottak. A munka feszes tempóban zajlott, 3X1,5 órás blokkokban különböző nyelvtani egységekre valamint érdekes, aktuális témákra építkezve gyakoroltuk a nyelvi kommunikációt. A rengeteg módszertani ötlet mellet nagyon érdekes volt látni, hogy egy adott témáról pl. az országokkal kapcsolatos sztereotípiákról, vagy iskolarendszerekről ki mit gondol. A korszerű, kiváló felszereltségű tantermek; a tapasztalt, anyanyelvű fantasztikus tanárok, és az aktuális multimédiás tartalmak használata mind a fejlődésünket szolgálták.
Iskola után, az ETI összehangolt csapata sok szabadidős, fakultatív kirándulással színesítette a programunkat.  Nagyon sok szép helyen jártunk.

Mivel Málta maga az igazi élő történelem, így rengeteg felejthetetlen élményben volt részem.  Idegenvezető kíséretében sétáltunk a főváros Valetta, valamint az egykori fővárost Mdina szűk utcáin, meglátogattuk a megalitikus ötezer éves templomok maradványait, elhajókáztunk Málta testvér szigeteire Gozora és Cominora, ahol megmártózhattunk a Blue Lagoon kristály tiszta azúr kék vizében. Barangolásaink során megcsodálhattuk a sziget bámulatos természeti képződményeit, mint az Azure Window-t és Blue Grotto-t.

Az igazán tartalmas kéthetes továbbképzést követően tele lendülettel és szakmaitapasztalattal térhettem haza, amiért igazán elégedett és hálás vagyok.Köszönöm, hogy egy ilyen szervezett és professzionálisan lebonyolított képzésen vehettem részt.

Kulcsárné Fabók Judit

 

2015. 11. 14.