nagyhalasz.huA KISTÉRSÉGBŐL EGY ÚJ TÁRSULÁS SZÁRNYAI ALÁ


A nagyhalászi Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ a megszűnő kistérségek miatt kistérségi fenntartásból egy új társulás „tulajdonba” kerül.

Mint köztudott, a pár éve létrehozott kistérségek megszűnnek a kormány határozata alapján, helyüket pedig a korábban létező járások veszik át. Csak éppen változó földrajzi elosztásban és változó feladatokkal. De hogyan érinti mindez a pár éve kistérségi fenntartásba került új idősek otthonát, és az azt is magában foglaló Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ (MHK) életét?

Milyen változások történtek az MHK-ban? – fordultunk az intézmény fiatal, dinamikus vezetőnőjéhez, Dr. Bankus Andrea Zsuzsannához.
Elkülönítettük a családsegítő épületét az iskolától a Nagyhalász, Arany János utca 9/A alatt, levált a fűtési rendszer is az iskolától. A fűtési rendszer elkészítése 1.5 millió forintba került. Részt veszünk egy napkollektoros pályázaton, az idősotthon fűtésébe szeretnénk besegíteni ezzel, segítve ezzel gazdálkodásunkat. Az intézmény konyháján is történtek eszközbeszerzések, az étkeztetést és az idősellátást segítve. Fejlesztettük informatikai rendszerünket is, négy darab új számítógéppel gazdagodtunk. A Honda Jazz szolgálati gépjármű a kistérségtől átkerült az önkormányzathoz, de az üzembentartója továbbra is a mi intézményünk. Az idősek otthona egyébként telt házzal, 53 fővel üzemel, azaz 100 százalékos a kihasználtság. Az alapszolgáltatásokra is igaz ugyanez.

Dr. Bankus Andrea Zsuzsanna
                                                                Dr. Bankus Andrea Zsuzsanna


Milyen az intézmény anyagi helyzete?
Gazdálkodásunk továbbra is szoros és szigorú, betöltetlen álláshelyinket közmunkások látják el, jelentős így a bérmegtakarítás. Kifizetetlen számlája nincs az intézménynek. 2012-ben sem kértünk az önkormányzattól támogatást a működéshez, azaz kijöttünk az állami normatívából.

Megszűnnek a kistérségek…
A Közép-Szabolcsi Közcélú Kistérségi Társaság 2013. január elsején megszűnik, ezért a kormányzati döntésre vártunk, hogy a kistérségekben működtetett intézmények sorsa merre fordul. Döntés eddig sem született, de mivel jogerős működési engedéllyel rendelkezni kell, az önkormányzatoknak kellett az intézmények sorsáról rendelkezni. Nagyhalász Város Önkormányzata egy új társulás keretében látja el az MHK fenntartását.  Az intézmény 15 millió forintos kiegészítő normatívát veszített el, de az új társulás két alapszolgáltatásra továbbra is igényelheti azt. 2013-mal kapcsolatban egyelőre derűlátóak vagyunk, jelentős pénzmaradványokkal rendelkezünk, ez segíti nagyban a jövő évi gazdálkodást. Az elsődleges megállapodások szerint az MHK továbbra is önállóan gazdálkodó, szakmailag is önálló intézmény lesz.”

Hogyan érintik a változások a családsegítő és gyermekjóléti intézményt?
Marad integrált intézményként az MHK-ban, Tiszarád viszont bejelentette, hogy 2013-ban saját járásában, a kemecseiben oldja meg ezt a feladatot, más intézmény keretein belül. Tiszatelek viszont marad ellátási terület. A bentlakásos intézmény ellátási területe marad egyébként a korábbi, azaz 17 településről fogadunk időseket az otthonba.

AJÁNLÓ: Interjú dr. Bankus Andrea Zsuzsannával (2011)

Megkérdeztük a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetőjét, Budaházi Emilnét is, mégpedig arról, hogy milyen problémákkal, gondokkal szembesülnek napi munkájuk során.

„Főleg iskolai hiányzások, magatartási problémák és családon belüli erőszak miatt kerülnek szolgálatunk látókörébe a gyerekek, ezek a leggyakoribb esetek. Jelenleg 209 gyerek áll gondozás alatt, de ez a szám január 1-jével jelentősen csökken majd, mivel Tiszarád már nem lesz ellátási területünk. Megszűnik viszont a szolgálat pszichoterápiai szolgáltatása. De reméljük, lesz lehetőség arra a kistérségi fenntartásból való kikerülés után is, hogy valamilyen módon továbbra is biztosítsuk ezt, mivel nagy szükség van rá.

AJÁNLÓ: Családseghítő (az első cikk az intézményről az a nagyhalasz.hu-n, 2007)

Milyen programokkal várják a gyerekeket?
„Nyáron játszóházat szervezünk, korrepetáljuk a bukott tanulókat, karácsonyi ünnepséget szervezünk. Éppen ez utóbbi miatt várjuk sok szeretettel a nagyhalásziak felajánlásait, kinőtt ruhákat, megunt játékokat, könyveket, amelyekkel meg tudjuk ajándékozni a szegény sorsú gyermekeket. Egyébként továbbra is működik Gyermeksziget-programunk, amely lehetőséget biztosít a gyermekekkel való kapcsolattartásra bizonyos esetekben.

Hogyan alakul az iskolai igazolatlan hiányzások száma?
Úgy tapasztaljuk, hogy a családi pótlék szüneteltetése 50 igazolatlan óra után megtette a hatását, jóval kevesebben érik már el ezt a számot, mint korábban.

Dr. Bankus Andrea Zsuzsanna
                                                                Az intézmény honlapja

BACSKAI JÁNOS