nagyhalasz.hu


INTERJÚ PETRÓ LÁSZLÓ ISKOLAIGAZGATÓVAL

Melyek a tapasztalatok az átvételről? Miben, kiknek okozott esetleg gondot az átvétel? Milyen pozitív és negatív változásokat hozott ez a fél év? A szülők és a gyermekek éreztek-e közvetlen változást a "bőrükön", érkezett-e észrevétel tőlük? Jobb az egyházi fenntartás, mintha az iskola és az óvoda is átkerült volna 2013. január elsején az államhoz? Ezekkel a kérésekkel fordult a nagyhalasz.hu a két helyi oktatási intézményhez, az iskolához és az óvodához. A kérdéseket először az iskola küldte vissza számunkra.

A nagyhalászi Csuha Antal Általános Iskola 2012.szeptember 1-ről a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásába került, amivel a tanulók és szüleik, valamint az iskola dolgozói is egyetértettek. Ez nem jelentett változást az iskola struktúrájában. Oktatásunk célja nem változott. A nevelők, dolgozók létszámában sem történt változás.

Elmondhatom, hogy az átvételt sem fizikailag, sem szellemileg nem érezhették meg az iskolahasználók. Jelentős változás a gazdálkodásban mérhető. Most már mi számlázunk és utalunk is. Így mindig tudjuk, hogy anyagilag hogyan állunk, egyszerűen: gazdálkodunk. Kifizetetlen számlánk nincs, nyolc napon belül ki tudunk fizetni minden beszállítót.

Zökkenőmentesen kezdtük így az évet.

Az első és a második osztály a fehér iskolában került elhelyezésre ahol, az óvoda és iskola átmenetet szerettük volna megkönnyíteni, ami sikerült is, hiszen a termekbe új szőnyeget vettünk, valamint karácsonyra megleptük a kicsiket egy műanyag házikóval, folyamatban van egy 107 cm-es televízió elhelyezése az ebédlőben.

Bevezettük a váltócipő használatát. Hihetetlen volt látni a szülők igyekezetét, hogy ennek a feltételnek is megfeleljenek.
Ebben az épületben került sor a táncterem kialakítására. Az iskolánk célja volt, hogy gyermekeink továbbra is lehetőséget kaphassanak a művészeti képzésre, így továbbra is biztosítjuk a Tomsits Rudolf művészeti iskolának ingyenesen a tantermeket, ami a fűtés, világítás stb.-vel nem kis áldozat az iskolánk költségvetésének.

Tanulóink továbbra is sikeresen szerepelnek a különböző RISZ-versenyeken. Jól sikerült a százhalombattai sakkverseny is, ahol a Szeretetszolgálat hihetetlen ellátásban részesítette 19 tanulónkat.

Lehetőséget kaptunk egy budapesti ingyenes cirkuszlátogatásra is. Jól sikerült a cipődoboz akció is, amiért köszönetet mondok a kedves szülőknek. A színjátszó csoportunk karácsonykor egy megható előadással kedveskedett a település lakóinak. Iskolánk első alkalommal rendezett meleg ételosztást a településen. Öröm volt látni, hogy tudunk segíteni a településen élő embereknek ezzel a kis támogatással. Remélem, hogy ez a következő években hagyomány lesz.

Arra a kérdésre, hogy mi lett volna jobb, ha állami vagy egyházi fenntartásba kerülünk, azt tudom válaszolni, hogy jelenleg egy nyugodt kiegyensúlyozott félévet zárunk. Mivel a másik megoldást nem tapasztalhattuk így nem is tudok érdemben válaszolni rá.
Az iskola feladata mind két esetben a gyermekek tanítása, hogy minél jobb eredményeket érjenek el, és a továbbtanulásukhoz megfelelő alapokat adjunk nekik. Ezt csak a szülőkkel és tanulóinkkal együtt tudjuk megoldani, amihez kívánok minél szorosabb együttműködést.


GALÉRIA: KARÁCSONYI SAKKVERSENY AZ ISKOLÁBAN


TOVÁBBI KÉPEK AZ ISKOLA ÉLETÉBŐL ITT!

BACSKAI JÁNOS