nagyhalasz.hu


RITKULNAK AZ ERDŐK - RENDŐRSÉGI HÍRLEVÉL, 2013. FEBRUÁRA Mátészalkai Rendőrkapitányság lopás elkövetése miatt indított eljárást egy 17 éves, M. Csaba 31 éves, valamint M. Ferenc 34 éves ópályi lakosok ellen, akiket a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Szolgálat járőrei 2013. január 27-én kora délután tetten értek, amikor egy Ópályi és Nyírparasznya között található akácosból fát kíséreltek meg eltulajdonítani. A rendőrök a tolvajokat, elfogásukat követően a rendőrkapitányságra előállították, és szabálysértési őrizetbe vették.


 

A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság lopás elkövetése miatt indított szabálysértési eljárást J. Ernő, J. Alex, R. Albert, valamint R. Sándor kisari lakosok ellen, akik 2013. február 4-én délelőtt egy kisari illetve egy nagyari földterületről fát kíséreltek meg eltulajdonítani, amikor az egyenruhások tetten érték őket. A rendőrök a tolvajokat, elfogásukat követően szabálysértési őrizetbe vették és gyorsított eljárásban, 72 órán belül bíróság elé állítják.
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Ibrányi Rendőrőrse tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt indított eljárást B. Gábor 21 éves, valamint B. Zoltán 26 éves tiszaberceli lakosok ellen, akiket a rendőrjárőrök 2013. február 3-án délután igazoltattak Tiszabercel belterületén, amikor kerékpárjukon nagy mennyiségű akácfát toltak. Az ellenőrzés során a szállított fa eredetére vonatkozóan a két férfi hitelt érdemlően nyilatkozni nem tudott, majd elismerték, hogy azt engedély nélkül tulajdonították el. A rendőrök a két tolvajt, elfogásukat követően szabálysértési őrizetbe vették.

A Mátészalkai Rendőrkapitányság lopás elkövetése miatt indított eljárást V. István 26 éves paposi lakos ellen. A rendőrség ügyeletére 2013. február 3-án egy paposi földterület tulajdonosa tett bejelentést, miszerint akácerdőjéből ismeretlen tettes nagy mennyiségű fát tulajdonított el. A rendőrök a helyszínre érve a hóban lábbeli nyomokat találtak, melyet követve eljutottak egy paposi házhoz, ahol a lakás hátsó udvarán frissen vágott akácfa volt lerakva. A házban tartózkodó V. Istvánt a rendőrök ellenőrzés alá vonták, aki beismerte, hogy engedély nélkül vágta ki és tulajdonította el a fákat. A rendőrök a férfit, elfogását követően a rendőrkapitányságra előállították, és őrizetbe vették. 

 

Sajnos sokszor olvashatunk, hallhatunk hasonló híreket a tél beköszöntével. A fás területek általában a településektől távolabb esnek, ritkább arra a forgalom, így állaguk megőrzése illetve a bűncselekmények felderítése is nehezebb. 
Statisztikai adatok alapján az illegális fakitermelés évente 300-500 ezer köbméterre tehető.
Az illegális fakitermelés visszaszorítását segíti a faanyag származási igazolási rendszer bevezetése is, amely a kivágott fának az erdőtől egészen az elsődleges felhasználásig történő nyomon követését írja elő. Ennek célja, hogy minden egyes faanyagvétel visszakövethető legyen, így a fa kivágását követően sorszámmal ellátott, tételes szállítólevelet kell csatolni minden szállítmány mellé, amit a közúti ellenőrzések során be kell mutatni.
Törvényi felhatalmazás alapján az erdészek is megállíthatják a fát szállító járműveket, igazoltathatják a sofőrt, számon kérhetik, hogy honnan származik a fa. Ha a vezető nem tudja igazolni, akkor nemcsak a fát foglalhatják le, hanem a lopáshoz használt eszközöket, köztük a szállításhoz használt járművet is.   
Az erdőtörvény az engedély nélküli fakitermelést bünteti, a kitermelt faanyag minden köbmétere után 30.000,- Ft-tal.  Ha a faanyagot ellopják, azt a Szabálysértési Törvény, illetve a Bűntető Törvénykönyv is szankcionálja.  Amennyiben a jogsértő cselekmény természetvédelmi területen történik, az elkövető természetvédelmi bírságra is számíthat, illetve súlyos esetben természetkárosítás miatt vonhatják büntetőjogi felelősségre. Az erdő látogatója az Erdőtörvény 61. § 2. bekezdése alapján nem tarthat magánál motorfűrészt, fél kilogrammnál nagyobb tömegű fejszét vagy 30 centiméternél nagyobb kézifűrészt.

 


 

Az anyagi károkozás mellett minden esetben beszélni kell a természeti rongálásról is, mely igen jelentős. Miért? A szakszerűtlen vagy idő előtti fakivágás a természetben is kárt okoz, hiszen a sérült területet helyre kell állítani, ami az erdőgazdálkodót terheli, és kártérítést sem kaphat érte.

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonos feladata, éppen ezért tőle is függ, hogy erdős területe mennyire válik ez elkövetők célpontjává.Javaslataink a falopások megelőzésére:

  1. Az erdőtulajdonosok előzetes összefogás, és időbeosztás alapján közösen látogassák, figyeljék területeiket, hiszen fontos, hogy sokáig ne maradjon felügyelet nélkül az erdő, mert az elkövetők csak a megfelelő alkalomra várnak.
  2. Kérjék a településeken működő polgárőrök, mezőőrök, tanyagondnokok, vadászok segítségét is, akik szakmai tapasztalataik alapján megakadályozhatják a bűncselekmények elkövetését.
  3. Ha gyanús személyek mozgását észlelik, jegyezzék meg a személyek kinézetét ( magasságát, öltözetét, járását, haja színét, esetleges egyedi azonosító jegyeit, ( pl. hegek, tetoválások), hiszen, egy megfelelő személyleírás segítheti a rendőrség munkáját. Figyeljék meg a gépjármű rendszámát, típusát, színét, a rajta lévő sérüléseket és azt, hogy melyik irányba közlekedett.


Amennyiben bűncselekményt észlelnek, a helyszínt hagyják érintetlenül, és soron kívül értesítsék a Rendőrséget a 107-es vagy 112-es telefonszámon!

 

BEKÜLDTE: LISOVSZKI RÓBERT