nagyhalasz.hu


A TÉLI BALESTEREK ELKERÜLÉSE


A tél beálltával fokozatosan alkalmazkodni kell a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a ködös, havas, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Az téli hónapokban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott a biztonságos téli közlekedéshez elengedhetetlen a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.
A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, s legyen önmaga is tisztában azzal, hogy a téli közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.
A reggeli időszakokban megnő a munkába menet ideje, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A reggeli késést, ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel nem csak magukat és családtagjaikat, hanem az Önökkel egy időben közlekedők testi épségét és életét is veszélyeztetik. Soha ne bocsátkozzanak felesleges előzésekbe, ne zavarják meg a reggeli lassúbb, de egyenletes és biztonságos tempóban haladó forgalmat.

Közlekedés során ne feledkezzenek meg a passzív biztonsági eszközök használatáról!

Télen korábban sötétedik, de a kerékpárosok szürkületben és sötétedés után is gyakran közlekednek járműveikkel. Ködös, borongós, esős idő esetén romlanak a látási viszonyok, ezért a kerékpárok kivilágítása már korlátozott látási viszonyok közt is nagyon fontos!
Jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a kerékpárosok, gyalogosok a sötétben is jól láthatóvá válnak.
Ebben az időszakban fokozottan kell figyelni az oldalszélre is, hiszen a kerékpár könnyen felborul, ha egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette. Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.
Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata, még a kritikusabb téli időszakban is.

A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra és mások értékeire, mint ahogy azt másoktól, maguk vonatkozásában elvárják. Ha a fenti tanácsokat megfogadva közlekednek, ezzel már sokat tettek a baleset-megelőzés érdekében.

 

Télen sokan utaznak külföldi síparadicsomokba pihenni. Utazás előtt tájékozódjanak a célországban hatályos közlekedési szabályokról! (pl. hólánc használatára vonatkozó szabályok).

 

Utazás előtti hasznos tudnivalók:

 • Utazás előtt érdemes külön tájékozódni a célország Magyarországon akkreditált nagykövetségén az útlevél érvényességére, illetve az útiokmányok típusaira vonatkozó esetleges egyéb, a célországban meghatározott jogszabályi  előírások felől.

 

  • Vannak olyan országok, melyek területére csak vízum megléte esetén lehet beutazni.
  •  A vízum egy különleges engedély, amiért fizetni kell. A vízumot a célország nagykövetségén lehet beszerezni (pl. Oroszország, Irán, USA, Ausztrália). Van olyan ország, ahova a beutazási engedélyt rövid idő alatt megadják, de van olyan ország is, amelyiknél akár több hónap is lehet a várakozási idő. A kérelem benyújtása nem feltétlen jelenti azt, hogy automatikusan meg is fogjuk kapni az engedélyt, ezért csakis a vízum birtokában vásároljunk menetjegyet!    
   Érdeklődjünk a célország és a tranzit országok nagykövetségétől, hogy milyen feltételek (pl. jövedelemigazolás, iskolalátogatási papír, védőoltások meglétéről igazolások) kellenek a beutazáshoz! Ezek a nagykövetségek általában Budapesten vannak, de lehet, hogy már egy vízum megszerzéséhez is külföldre kell utazni (Bécsbe: Örményország, esetleg Londonba: Samoa).

 

  • Utazás előtt készüljünk fel: vegyünk térképet, városleírást, útikönyvet! A helyiek szeretik, ha egy külföldi tud egypár szót az ő nyelvükön (pl. köszönni, számolni és dolgokat megköszönni). Célszerű tájékozódni a helyi szokásokról.
  • Tájékozódjunk a célországban található magyarországi külképviseleti szervek elérhetőségeiről, hogy baj esetén tudjuk, kihez kell fordulni.

 

Külföldön tartózkodásunk ideje alatt fokozottan figyeljünk okmányainkra, azokat senkinek át/oda ne adjuk!


  

Sportolás alkalmával is tartsuk be az alapvető szabályokat:

 


 • Lehetőleg csak kifogástalan állapotú sporteszközöket használjunk.
 • Legyünk körültekintőek és elővigyázatosak, a helyszínt alaposan mérjük fel  és a megfelelő bemelegítés után induljunk neki a sí-, vagy szánkópályának
 • Csak tiszta látási viszonyok között keressük fel a sípályákat.
 • Alkoholfogyasztás után, fáradtan ne kezdjünk el síelni, korcsolyázni, mert nem tudunk megfelelően figyelni magunkra és a többi sportolóra sem.
 • A magas hegyekben, a hófedte lankák közt hasonlóan erős lehet a napsütés, mint nyáron. Ezért a szabadon levő arcot speciális fényvédő arckrémmel kell bekenni. Az erős fény a hóról visszaverődve nem csak a felnőttek, de a velük sportoló gyermekek szemét is zavarhatja, érdemes megfelelő napszemüveget, vagy sí-szemüveget beszerezni.
 • Jeges útviszonyok esetén járjunk a füvön, földes talajon, vagy más nem teljesen sima felületen, lehetőség szerint a járda mellett.

 

Balesetmentes közlekedést és pihenést kíván,
a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztálya