MÉG EGYSZER A PENNYRŐL

Ha önök is figyelemmel követik a nagyhalasz.hu fórumát, észrevehették: a Penny városunkba költözése késztette mostanában leginkább hozzászólásra a városlakókat. Akik olvasták már Orosz Károly polgármester(i) blogját, észrevehették: nem mindennapi indulatokat vált ki néhány érintettből a Penny közelsége.

 

„Önkormányzatunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gazdasági válság kellős közepén, amikor leállnak a beruházások, megkereste egy nagyobb kereskedelmi cég, és vételi ajánlatot tett egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra. Azért is szerencsés helyzetünk, mert közlekedési kapcsolatok terén Nagyhalász kedvezőbb helyzetnek örvend, mint a befogadókészségükről korábban tanúbizonyságot tett környékbeli városok.

A másik nagyon fontos szempont, hogy egy körülbelül 140 millió forintos beruházás valósul meg Nagyhalászban külső, azaz nem önkormányzati forrásból. A harmadik, ami mellette szól, hogy jelentős bevételhez jut a város az ingatlan értékesítéséből, amelyet ha pályázati önerőként használunk fel, tízszeres vagyonhoz jut Nagyhalász. A negyedik: a Penny forgalma után iparűzési adót fizet, annyit, amennyit bárki más.”

Azt viszont természetesnek kell tekinteni, hogy akiknek anyagi érdekeit sérti egy nagy cég Nagyhalászba költözése, minden követ megmozgatnak vetélytársuk idejövetele ellen.

Teljes mértékben együtt érzek azokkal a kereskedőkkel, akik hosszú évek munkájával felépítették egzisztenciájukat, de a tisztességes versenyhez mindenkinek joga van. Tudom azt is, hogy ha támogatom a Penny Halászba jövetelét, azáltal jó pár olyan embert elveszítek, akik korábban mellettem álltak; de úgy gondolom, ebben a kérdésben közel hatezer lakos érdekét kell figyelembe vennem, különös tekintettel napjaink válságos gazdasági viszonyaira.”

Természetesen nem kérdezhettünk meg minden nagyhalászi kereskedőt, hogy mi a véleményük a Penny városunkba költözéséről, szerencsére a nagyhalasz.hu fóruma kiváló lehetőséget ad arra, hogy mindenki elmondhassa véleményét, így talán nem érheti a szerzőt az egyoldalúság vádja.

Igen, és is elmondom a véleményem!

2009.10.19., Bacskai János.