VIGYÁZNAK RÁNK

Az 1993-ban alakult nagyhalászi polgárőrség vezetője, Lisovszki Róbert válaszolt a nagyhalasz.hu kérdéseire, akit 2009. április 25-én újabb öt évre újraválasztottak tisztségében.

 

Az igen sokoldalú szakember, aki egyben a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője is, szemmel láthatóan büszke emberei teljesítményére, és bizony nem is alaptalanul.

Fényképezte: Bacskai János„Az elmúlt pár hónapban minden éjszaka adtunk szolgálatot, erre pályázaton nyertünk pénzt. Ami nagyon hiányzik a polgárőrségünk számára, az egy gépkocsi, hiszen Lada Nivánk rossz állapotban van. Ennek üzemanyag- és javítási költségeit a polgármesteri hivatal állja, és ez nem kis összeg. A kilométerkeretünk pedig szinte elmegy a napi ügyintézésre, a mezőgazdasági területek bejárására. Éjjel így főleg a rendőrségi autóval megyünk, természetesen a rend őreivel együtt.”

A nagyhalászi polgárőr egyesület létszáma jelenleg 67 fő. Szakmai oldalról adott az alap, technikai oldalról viszont nem ennyire szép a helyzet.

„Korábban pályáztunk egy Ford Ranger típusú terepjáróra, de nem jártunk sikerrel. Később az Országos Polgárőr Szövetség pályázatán is próbálkoztunk, de az egész megyébe csak egy jármű érkezett, az sem hozzánk.”

Időnként a polgárőrök saját gépkocsijukkal járnak el szolgálatba, így látnak el figyelőszolgálatot. Sokan meg is lepődnek, akik randalíroznak és garázdálkodnak, hogy nem hallják a Niva jellegzetes búgását két kilométerről, és egyszer csak megjelennek a polgárőrök…

Kattintson a képre a galéria eléréséhez!

Nyugodt évünk volt. Próbáltuk megakadályozni a lopásokat, a mezőgazdasági területek védelmében és a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás lebonyolításában működtünk közre – emlékezett vissza Lisovszki Róbert, majd válaszolt az obligát Egy polgárőrre hány éjszakai szolgálat jut?-kérdésre is. - Vannak igen aktív tagok, akik egy héten két alkalommal is eljönnek, de normál esetben évente három-négy szolgálat jut egy polgárőrre. Az önkormányzatnak is igyekszünk segíteni, például intézmények költözésben, élelmiszeradományok csomagolásban, mérkőzések, rendezvények biztosításában. Tulajdonképpen minden olyan dologban segítünk, amely összeegyeztethető a polgárőri hivatással.”

Természetesen kitért a polgárőrség izgalmasabb, látványosabb elemeire is.

„Segítettünk már rablás elkövetőinek kézre kerítésében is, értünk tetten betörőt, és lebuktattuk azokat a halászi fiatalokat, akik az úgynevezett „lehúzásos technikával” kéregettek erőszakosan 100 forintot vagy cigarettát. Esténként sok részeg embert is össze kell szednünk, úgy látszik, rájuk nem hatott a gazdasági válság. Balesetek estén is besegítünk, ha kell, ilyenkor jól jön, hogy a legtöbb polgárőr egyben tűzoltó, pontosabban a tűzoltók 95 százaléka egyben polgárőr is.”

Lisovszki Róbert egyébként nemrégiben vehette át dr. Túrós Andrástól, az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát.

ajánló:

Polgárőr-beszámoló a 2008-as év tevékenységeiről
2008-as interjú Lisovszki Róberttel és egyéb linkek
az ÖTE 2008-as beszámolója
ÖTE-ülés (videó)

Írta: Bacskai János. Fényképek: Lisovszki Róbert.