A FELÚJÍTOTT CSUHA-KÁLLAY KÚRIA ÁTADÁSA

Ünnep az ünnepben: október 23-án adták át a gyönyörűen felújított Csuha-Kállay Kúriát a nagyközönségnek, amely két kiállítást is megtekinthetett a megnyitó után. Az eseményről hamarosan videóriporttal is jelentkezünk a retkoztv.hu jóvoltából, addig is elolvashatják az átadásról szóló cikket és a képgalériát.

 

Az ünnepség kezdetén Orosz Károly üdvözölte a megjelenteket, külön is köszöntve a meghívottakat és a Kállay-család jelen lévő leszármazottjait. Polgármester úr elmondta, hogy Nagyhalász eredményes pályázatának köszönhetően kerülhetett sor a Városházának, valamint a Csuha-Kállay kúriának külső felújítására, valamint a kúria kertjének átépítésére. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program Helyi településfejlesztési akciók pályázati felhívás keretében az 51.546.257 Ft összköltségvetésű fejlesztéshez a város 46.391.632 Ft támogatást kapott.

Orosz Károly köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a felújítás sikereihez, a régió elnökén, Gazda Lászlón át a pályázatírótól a kivitelezőkön át a kétkezi munkásokig. Külön kiemelte, hogy ezt a beruházást is helyi vállalkozók valósíthatták meg, akik a helyi munkaerőkre támaszkodtak.

Gazda László beszédében kiemelte, hogy a Kúria felújítása fontos része annak a kötelességünknek, hogy meg kell őrizzük örökségünket az utókornak, ez pedig magyarságunk, hazafiságunk egy igen fontos része.

  Részletek Gazda László beszédéből


Ezek után Kállay Dénes mondott köszönetet a minőségire sikeredett felújításért az utódok nevében, majd elmondta, hogy a család is hozzájárult ehhez, többek között a bejárat fölött látható tűzzománcból készült címerrel. Felidézte a családi hagyományok által megőrzött emlékeket a leghíresebb Kállayakról, akikkel közelebbről is megismerkedhet a látogató a nemrégiben elkészült, a kúriában is megtekinthető családfa segítségével.

Az ünnepélyes átadás következő részeként a helyi iskolások előadásában meghallgathattuk a „Kedves kis Szabolcsország” című előadást (Ignéczi Anikó, Bagdi Mariann, Dajka Vivien, Orosz Emese, Végh Dorottya, Asztalos Mihály és Kovács Sándor működtek közre, felkészítő tanáruk Szabóné Berecz Judit volt), majd Orosz Károly adta át a jól megérdemelt Nagyhalászért Emlékplakettet az Aprófalva Asszonykórus tagjainak, akik egy hangulatos népdalegyveleggel köszönték meg az elismerést.

A helyi fúvószenekar adta zenei aláfestés közben a kúria falán lévő emléktábláknál a család és néhány helyi intézmény képviselője elhelyezte az „emlékezés koszorúit”, majd Orosz Károly, Gazda László és Kállay Dénes átvágta a bejáratnál elhelyezett szalagot.

A kiállításokat Fekete Zsolt helyi történész nyitotta meg (a képekről hamarosan jelentkezünk majd egy külön galériával).

Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

2009.10.23., Bacskai János.